Яценюк розкритикував поради Лаврова стосовно децентралізації України

Яценюк розкритикував поради Лаврова стосовно децентралізації України

12.02.2017, 18:26

Про це лідер "Народного Фронту", екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк написав на своїй сторінці у ФБ.

- Відомий спеціаліст з розбудови демократії та виконання домовленостей, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раптом вирішив дати Україні поради стосовно децентралізації і дотримання міжнародних зобов’язань, - написав Арсеній Яценюк. 

Для нас політика децентралізації влади належить до пріоритетів. Україна повертається до тих принципів самоврядування і відповідального управління, які притаманні Європі і від яких наша країна була відірвана російським, а згодом радянським авторитаризмом на століття. За три роки зроблено дуже багато – на місця передано чималі повноваження і фінансові ресурси. Успішно просувається процес формування відповідальних місцевих громад.

Але Росію не цікавить така децентралізація. Вони вважають, що найкращий гарант демократії – це танк на вулиці і автоматники на виборчих дільницях. Саме так Росія окупувала Крим і провела незаконний референдум. Саме так окупувала Донбас і хоче провести там вибори.

Турбота Росії про устрій сусідніх держав – це турбота добре озброєного бандита про навколишні господарства. Цю турботу добре знають всі російські сусіди.

Насправді Росію цікавить одне: розкол України, розшматування на різні частини, підрив її курсу на членство у ЄС і НАТО. За їхніми словами, українського народу, його мови і культури немає. А є «единый с Россией» народ, як каже Президент Путін, щоб легітимізувати агресію. Тому не варто приховувати вовчий норов під овечою шкірою. Ікла видно усім.

Сергій Лавров згадав про Женевський формат. Хороша думка. Можливо, повернемося до цього формату, об’єднавши його з учасниками Нормандії і підписантами Будапештського меморандуму? Щоб ми всі – Україна, Сполучені Штати, Велика Британія, Німеччина, Франція, президент Європейської Ради і Росія - сіли за одним столом й оцінили виконання взятих міжнародних зобов’язань. За Статутом ООН. За Будапештом. За Великим Договором. За Мінськом. Україна готова до такої розмови.

У 1939 році міністр закордонних справ Ріббентроп солідно повчав сусідів і таємно ділив карту світу. У 1946 році в Нюрнберзі Ріббентроп виправдовував себе тим, що його змушував Гітлер. Він вважав себе безневинною жертвою. Фінал і Гітлера, і Ріббентропа – однаково мерзенний.

А Росії справді варто порадити якнайшвидше навести ясність у себе вдома. Бо нинішня Російська Федерація не є жодною федерацією, а централізованою автократією без найменшого натяку на реальну свободу регіонів чи децентралізацію.

Росії треба зайнятися внутрішніми справами – забезпечити дотримання прав людини, подбати про соціальний захист бідних людей, провести реальну децентралізацією, надати справжні, а не декларативні права регіонам, забезпечити рівність прав національних меншин. І, безумовно, пройти складний курс реабілітації від імперіалізму, шовінізму і неподоланного страху перед життям і навколишнім світом. Таку Росію радо б вітали усі сусіди. Послухайте мудрої поради. І забирайтеся геть з України, - написав Арсеній Яценюк.

1