Яценюк поставив шах Порошенку (оновлено)

Яценюк поставив шах Порошенку (оновлено)

24.07.2014, 22:31

Президент намагався поставити в незручне становище Яценюка і Турчинова, а ті оголосили йому шах

Гарячу промову Яценюка в Раді, яку він виголосив перед оголошенням про свою відставку, можна буде вивчати в школах. Як в американських школах вивчають деякі промови президентів. Яценюк емоційно, але твердо і обгрунтовано пояснив, що означає вихід УДАРу та "Свободи" з коаліції - "завтра" не буде чим заправляти БТР і пояснив заочно Порошенку, чим відрізняється національний лідер від політикана. Але резюме цієї промови, адресованої, головним чином, Порошенку, підвів спікер і соратник Яценюка Олександр Турчинов. Він запропонував УДАР та "Свободі", які не хочуть працювати з урядом Яценюка, висунути свого технічного прем'єра.

А цьому всьому передував не зовсім чесний хід Порошенка та його соратників у ВР. УДАР Президента Петра Порошенка (гадається, що усім зрозуміло, що Кличко виконує в ньому роль зіц-голови) не повідомив про своє рішення колег по коаліції - а саме "Батьківщину", яку очолюють спікер Олександр Турчинов та прем'єр Арсеній Яценюк. І Порошенко вивів УДАР з коаліції саме в той момент, коли "смертник" Яценюк запропонував ВР проголосувати непопулярні законопроекти, зокрема, про секвестр бюджету. Турчинов вже публічно назвав це фактично ударом в спину уряду Яценюка. Картинку "удару в спину" доповнює вихід з коаліції 9 депутатів фракції "Батьківщини", зокрема, Томенка, Ар'єва та Бригинця, які, зрештою і так є "порошенківцями".

Після обіду ці законопроекти Яценюка таки провалили. Тобто Порошенко вирішив діяти наступним чином - він підвищує свій рейтинг за рахунок того, що успішно реалізує суперпопулярну в суспільстві ідею перевиборів, тоді як Яценюку, а разом з ним і Турчинову, залишається займатися невдячною справою просування непопулярних рішень і приймати на себе весь негатив від їх наслідків. Усе це на фоні того, що, судячи з усього, Порошенко не зумів Яценюка і Турчинова зробити своїми політичними союзниками і вирішив розправитися як з конкурентами.

І відставка Яценюка стала ударом у відповідь. Ударом влучним. І відкритим. Не хочете пане Президенте (а точніше ваш УДАР) працювати з урядом - беріть відповідальність на себе за заправку БТРів. Так, Яценюк обіцяв стати "смертником", але він не погоджувався, що вбивати його будуть його ж начебто союзники. А саме тим і зайнявся УДАР. І він зробив єдино правильний крок. І дуже вчасний - подавати у відставку треба було або сьогодні, або вже ніколи.

Що тепер робитеме Порошенко? Є два варіанта. Перший - справді висунути свого прем'єра і взяти на себе відповідальність за весь, абсолютно весь стан речей, з усім негативом. Це під час виборчої кампанії не сама краща доля. Є другий варіант. Просити Яценюка не кидати уряд, але чесно поділити з ним весь негатив від реформ. Що вибре Порошенко невідомо. Але вже зрозуміло, що всіх собак на Яценюка з Турчиновим йому не вдасться навішати.

Джерело: espreso.tv

Президент України Петро Порошенко Верховну Раду вже 25 липня 2014 року розглянути питання про відставку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Про це йдеться в офіційному листі Президента  до голови ВР Олександра Турчинова, який є у розпорядженні УНІАН. "Пунктом 12 частини 1 статті 85 Конституції України вирішення питання про відставку Прем'єр-Міністра України віднесено до повноважень Верховної Ради України. Стаття 15 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" говорить про те, що Верховна Рада України питання про відставку прем'єр-міністра України розглядає не пізніше, ніж на десятий день після надходження відповідної заяви", - йдеться у листі. З огляду на широкий суспільний резонанс, який викликала заява Прем'єр-Міністра України Арсенія Яценюка про відставку, виголошена 24 липня 2014 року, Президент просить Турчинова невідкладно винести питання відставки глави уряду на розгляд Верховної Ради. "Наполягаю, аби вже 25 липня 2014 року Верховна Рада шляхом голосування визначилася з вотумом довіри Кабінету Міністрів", - заявив президент. Порошенко зазначив, що розпад парламентської коаліції не є правовою підставою для відставки Уряду. "Як Президент я позитивно оцінюю антикризові зусилля нинішнього Кабінету Міністрів.  Розумію, що працює він в надзвичайно складних умовах, з якими не стикався ще жоден інший Уряд. Розраховую на те, що гарячі емоції вщухнуть, а гору візьмуть холодний розум та відчуття відповідальності, внаслідок чого увесь Кабінет Міністрів продовжить свою роботу", - удеться в листі. "Сьогодні я  публічно заявив, що вихід народних депутатів з коаліції не має паралізувати роботу парламенту. Верховна Рада зобов’язана й надалі вирішувати питання державної ваги", - нагадав Порошенко. Також президент наголосив на необхідності "так само невідкладно вже 25 липня повернутися до питань про зміни до державного бюджету та Податкового кодексу". "Ці зміни потрібні нам як для захисту територіальної цілісності й фінансування армії,  так і для відновлення звільнених від терористів територій та надання допомоги мирним мешканцям потерпілих міст, сіл та селищ. Закликаю Уряд і всіх народних депутатів до спільної відповідальної роботи в парламенті",  - наголосив Порошенко.

 Детальніше читайте на УНІАН

1


КОМЕНТАРІ (14)

такий великий наклав шах

avatar

масяпася утімуті

24 липня 2014 19:42

Не дайте ему уйти

avatar

шш

24 липня 2014 19:47

Держи ВОРА !

avatar

!!!

24 липня 2014 19:54

От і перший крок до лави підсудних!

avatar

Революціонер

24 липня 2014 22:09

Щурі тікають з тонучого корабля...

avatar

Революціонер

24 липня 2014 22:13

Паренек утри сопли и беги поплачься к рубероиду в Вашингтон!

avatar

Іван

24 липня 2014 22:26

Два маланца (Вайсман и Гройсман) сожрали третьего нашего "бедного" еврейского мальчика Арсенчика... Обидно до слез, все-таки было приятно осозновать шо Черновицкие рулят, а получилось, что Черновицкие срулят...

avatar

По Черновицки

24 липня 2014 22:30

Чем тебе заплатить за БТР коломойскому? Из своих что украл у черновчан ПИДАРАС !!!

avatar

24 липня 2014 22:59

Поддержите Яцинюка ,другой не нужен. Слава Украине.

avatar

Людям

24 липня 2014 23:46

Поддержите Яцинюка ,другой не нужен. Слава Украине.

avatar

Людям

24 липня 2014 23:46

Твоя фамилия бурбак? Или Пышный ? ))))) Лучше повесить урода вверх ногами. На ваших руках кровь тысяч убитых патриотов Украины. ГОРЕТЬ ВАМ В АДУ МАРОДЕРЫ КОНЧЕНЫЕ КУЛЯВЛОБОВСКИЕ УЕАНЫ

avatar

Лучше

24 липня 2014 23:58

Сволота і Ударені, показали хто у них господар! А господар це росія через гроші Фірташа!
avatar

укрнет

25 липня 2014 11:11

Аж тепер Ви Арсеній Петрович можете сміливо записатись  в любий на вибір батальон, і відстоювати на сході цілістність нашої Держави не язиком, а зі зброєю в руках, як це роблять настоящі патріоти.

avatar

До Арсенія Петровича

25 липня 2014 11:38

Взагалі-то свободівці і далі в повному складі голосують і будуть голосувати за потрібні законопроекти. Вчора після виходу з коаліції так і було. Для Свободи це всього лиш крок до перевиборів - те, чого вимагав Майдан і те, без чого не буде нормального парламенту.

avatar

Свобода

25 липня 2014 12:02