Янукович перед виборами згадав, що обіцяв два роки тому

Янукович перед виборами згадав, що обіцяв два роки тому

19.03.2012, 18:11

Влада розпочала підготовку до парламентських виборів-2012. Прем’єр-міністр нахвалює свої «досягнення», а президент, як і два роки тому, пообіцяв «покращення життя вже сьогодні». Ставку зроблено на найбідніші верстви населення, які найлегше задобрити.

Пенсіонерам Янукович обіцяє збільшити пенсії в середньому на 100 грн.Це в середньому, а насправді, як підрахували економісти, реальна надбавка більшості пенсіонерів становитиме всього лише20 грн!По 400-500 грн додатково перепаде лише купці обраних пенсіонерів, які й зараз непогано живуть.

Влада розраховує на голоси військових, тому заявила про збільшення їхніх пенсій на 165 грн. Звідки взялася така цифра, ніхто не знає, адже згідно з чинним законом колишні військові вже давно мали б отримувати на 800 грн більше. Проте уряд Азарова навмисно блокує законне підвищення пенсій захисникам Батьківщини.

Аналогічна ситуація склалася з виплатами ветеранам війни до Дня Перемоги. Цього року Янукович обіцяєїм матеріальну допомогу удвічі підвищити. Проте це все одно виходить у п’ять разів менше, ніж передбачено чинним законом! Тобто закон, згідно з яким ця виплата має становити5866-8380 грн, ніхто виконувати не збирається.

Опозиція вважає обіцянки Януковича соціальною корупцією. «Президент подумав, що саме перед парламентськими виборами можна купити голоси українців за ті подачки, які він пропонує як соціальні ініціативи», – сказав лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.

Ніхто не вірить, що влада виконає заявлені обіцянки, адже грошей у бюджеті немає. Уряд кинувся до міжнародних фондів, однак ті відмовили в позичці. Після цього навіть прем’єр-міністр Азаров назвав деякі зобіцянок Януковича «суперечливими».

Дивно, але перед цими виборами влада нічого не обіцяє бюджетникам. Очевидно, вона впевнена, що голоси лікарів і вчителівотримає у традиційний спосіб – застосувавши адміністративний ресурс.

Опозиція знає, де взяти кошти на підвищення зарплат і пенсій. «Фронт Змін» підрахував, що лише за рахунок скорочення видатків на державні органи, скасування пільг чиновників можна зекономити понад 10 млрдгрн. на рік. Яценюк також вимагає продати з аукціону 10 із 13 державних резиденцій.

Лідер «Фронту Змін» минулого тижня вніс до ВР законопроект про збільшення соціальних виплат і заробітних плат.  На відміну від владних «ініціатив» - всім роздати потроху перед виборами – Яценюк  розробив системний підхід до нарахування усіх соціальних виплат. Згідно з документом, мінімальна пенсія не повинна бути меншою за прожитковий мінімум– 1149 грн. Хто має великий стаж, отримуватиме щонайменше 1724 грн.Законопроект скасовує зрівнялівку в нарахуванні пенсій.

«Фронт Змін»знає, де взяти гроші, аби майже втричі збільшити виплати для дітей із малозабезпечених родин. Якщо досі діти віком 6-18 років отримували по 560 грн на місяць, то після ухвалення закону Яценюка ці виплати становитимуть 1500 грн.

Знає опозиція і як підвищити виплати бюджетникам. За законом Яценюка, зарплати освітян протягом року зростуть щонайменше вдвічі: оклад молодого вчителя – до2900грн, а вчителя вищої категорії – до 3750 грн.Ставкухірурга вищої кваліфікації «Фронт Змін» пропонує підвищити з 1920 до 4280 грн.

Влада традиційно не зважає на ініціативи опозиції – вона вкотре сподівається гречкою та бюджетними подачками скупити голоси  українців на цих виборах. Але народ вже не «розведеш». Країна потребує влади нової якості. Таку якість створить нова демократична більшість у Верховній Раді.

Олег Потапчук