Якщо Верховна Рада України скасує пайову участь, то місцеві бюджети Чернівецької області можуть втратити до 50 млн. грн

Якщо Верховна Рада України скасує пайову участь, то місцеві бюджети Чернівецької області можуть втратити до 50 млн. грн

16.09.2019, 18:15

Місцеві бюджети можуть втратити це джерело їх наповнення. Йдеться про прийнятий у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Нагадаємо, минулого року місцеві бюджети Чернівецької області отримали 48,9 млн. грн від пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту. Найбільше коштів отримав бюджет міста Чернівців – 25 млн.грн. Цьогоріч місцеві бюджети отримали 13 млн. грн пайової участі, з них 11 млн. грн отримав бюджет Чернівців.   

Асоціація міст України наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так у 2018 році місцеві бюджети отримали близько  1,6 млрд грн. А зазначеним законопроєктом всупереч частині третій статті 142 Конституції України компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

 Таким чином, скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові, адже видатки з бюджетів розвитку це:

- капітальні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об'єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту тощо;

- розроблення містобудівної документації.

Якщо буде відмінена пайова участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.

Пресслужба Чернівецького РВ АМУ

1