Якщо у другому турі зустрінуться Михайлішин та Клічук — ми матимемо нового мера Клічука, - засновник Школи мерів

Якщо у другому турі зустрінуться Михайлішин та Клічук — ми матимемо нового мера Клічука, - засновник Школи мерів

21.10.2020, 23:40

Чернівці не скористалися перевагами децентралізації, бо змарнували свої можливості через відсутність дієвої команди та злагодженої взаємодії мера з міською радою -  каже засновник Школи мерів.

«У той час, коли багатьом містам реформа децентралізації дала поштовх до розвитку, Чернівці опинилися у переліку тих, які змарнували цю можливість — переконаний Руслан Рохов — експерт з децентралізації і місцевого розвитку. засновник Школи мерів, керуючий партнер компанії PGR Consulting group. Він 15 років займається громадською діяльністю, з них чи не третина — це питання місцевого розвитку.

«Коли запустили основну реформу децентралізації, було зрозуміло, що найважливішим для її реалізації на місцях є якісні управлінські кадри на місцях. Бо коли з «печерських пагорбів» передають повноваження і фінансові ресурси в кожну з громад — це ще не успіх. Треба правильно розпоряджатися повноваженнями, бюджетом та іншими складовими, які в сумі дають необхідний результат, і це є друга складова успіху.

Якщо люди не мислять системно і не бачать стратегії досягнення своїх цілей — бюджет змарнують. В Україні є низка міст, які змарнували свої можливості, і, на жаль, Чернівці в їх числі», — каже Руслан. —Чернівці — це дуже творче місто, яке надихає, і воно може бути не просто пунктом перетину між Краковом та Одесою та Бухарестом і Києвом. Але для цього потрібна команда з відповідним баченням, і такої при владі тут досі не було.

Теза, яку зараз дехто активно поширює, нібито місту потрібен господарник чи ефемерний господар, а не стратег чи лідер-візіонер, перекочувала з Радянського Союзу, коли міських голів не було. Тоді був голова виконкому, якого призначала міська рада, а він опікувався такими робочими моментами, як каналізація, прибирання вулиць, водоканал, тролейбус. Звідти і пішов цей стереотип, що голова міста повинен бути таким свояком-роботягою, який заглядає під кожен каналізаційний люк, спроможний взяти ключ і закрутити гайку. Це часова аномалія, і вона давно вичерпала свій потенціал. Сьогодні про господарників говорять лише ті, хто нічого не тямить у роботі міського голови, і я радий, що таких стає менше.

Ми живемо в час, коли від кожного окремого управлінського рішення залежить майбутнє. Тому головою міста не може бути старший по каналізації. Так, міський голова повинен орієнтуватися у господарстві, але значно важливіше, аби він розумів, яким можна зробити це місто і яку економіку треба організувати, щоб місто таким стало. Претендент на таку важливу посаду не може просто бути невдоволений чимось у місті, він повинен мати план, як це виправити. 

Якщо хочете, мер - це лідер-візіонер,  який може надихнути громаду картинкою майбутнього міста, стратег - розуміє шляхи реалізації цієї візії, та потужний управлінець, який має команду, яка спроможна реалізуватися стратегію в життя. Міський голова зобов’язаний робити так, аби всі працювали на спільну ідею, а не гризлися між собою. Він повинен вміти правильно делегувати завдання, контролювати процеси, а також надихати свою команду.

Коли ми дослідили, на що у Чернівцях є запит: на лідера чи на команду — понад 50% опитаних сказали, що місту потрібна команда. Мер не може дати результат без команди, бо без неї не може адже саме вона забезпечуватисе результати розвитку. це унеможливлює процес розвитку. Ми вже мали змогу спостерігати це у Чернівцях останні кілька років. Комусь місто треба розвивати, не лише гризтися між собою. Аби місто розвивалося, потрібно знищити конфлікт між мером та депутатами. Тому необхідно обирати мером людину з потужною командою.

 

Якщо аналізувати трійку лідерів, в якій наразі лідирує Михайлішин, то лише Клічук зможе його перемогти - згідно всіх соціологічних досліджень вересня-жовтня Каспрук програє у другому турі Михайлішину.

 «Навесні цього року група наших випускників запросила мене до Чернівців, - каже Руслан Рохов.

 До того ми вже три роки були заглиблені у проблеми Чернівців та  стратегії їх вирішення. Чернівці - одне з трьох міст в Україні, з яких в Школі мерів навчалося три команди. Тому ми вже давно стежимо за процесами в цих містах. Коли нарешті наші випускники наважилися спробувати реалізувати розроблені в Школі мерів стратегії, вони зрозуміли що без отримання влади це зробити неможливо. Тож вони запросили мене в якості консультанта, аби я допоміг впоратися з цим завданням.

До жодної із існуючих політичних сил вони долучатися не хотіли, тому варіант був один — створити свою. Тоді ми почали шукати однодумців, з якими можна було би навести лад в місті. Понад 50% опитаних чернівчан відповідали ,що на місцевих виборах готові підтримати радше свою місцеву силу. То ж ми розуміли, що неодмінно знайдемо тих, хто готовий брати відповідальність на себе. Ми разом розробили Ідею міста та програму її реалізації і зібрали з сотень небайдужих мешканців міста потужну команду, які відбулися у різних сферах: освітяни, лікарі, громадські діячі, військові, ветерани, підприємці, які в топах платників податків.

«Єдина Альтернатива» справді може пишатися своєю командою. Це вчителі, які горять своїм ділом, громадські діячі, які заставляють владу бодай щось робити, підприємці, які реалізовуючись у бізнесі, хочуть робити щось хороше для міста і багато самовідданих працівників з інших сфер.

Їхньою перевагою є те, що це громадянський рух, а не просто політсила. В «Альтернативи» є громадська організація і партія. Це свідомо зробили для того, щоб мати кадровий резерв та контроль над реалізацією планів. Ми ж голосуємо за картинку майбутнього, а не просто за хороших людей, тут громадська організація, членами якої стали сотні небайдужих чернівчан, буде «нагадувати» новій владі про їхні ж обіцянки.

Кандидатом у мери від Єдиної Альтернативи є Роман Клічук. За результатами опитувань він один з трьох претендентів на посаду міського голови Чернівців, хто має шанс вийти в другий тур. І це круто. Бо в Чернівцях давно так не було, аби в міського голови та в депутатів міськради, яких буде обрано від «Альтернативи», збігався погляд на розвиток.

Технічно на цих виборах є три головних кандидати: Михайлішин, Клічук та колишній мер Каспрук. Я розумію, чому утворилася така трійка: Каспрука обиратимуть, бо знають, хто це, і, певно, частину людей такий мер влаштовує. За Михайлішина ж голосуватимуть ті, хто розчарувався керівництвом Каспрука, а оскільки Михайлішин фігурував постійно як його опонент, то у багатьох склалося враження наче це і є альтернатива.

Насправді все залежить від пари, яка вийде у другий тур голосування. Однак моделювання другого туру показує, що Каспрук у другому турі програє і Клічуку і Михайлішину, при тому що Клічук виграє в обох. Тому, технічно троє мають шанси зайти в другий тур, але практично лише двоє - Каспрук і Михайлішин.

Тому, ідучи 25 жовтня на вибори ті чернівчани , які не хочуть бачити наступним мером міста Віталія Михайлішина, мають усвідомлювати, що кожен голос за Каспрука - це плюс один шанс до перемоги лідера команди ексрегіонала.

Та якщо у фінальному етапі змагання зустрінуться Михайлішин та Клічук — ми матимемо нового мера Клічука.

Тому чернівчанам, яким не байдуже майбутнє їхнього міста,  уже нині варто визначитися, кого вони хочуть бачити своїм мером і голосувати 25 жовтня за нього".

1