Якщо парламент не проголосує за склад ЦВК, то під його стінами восени будуть десятки тисяч жителів ОТГ, - Зубко

Якщо парламент не проголосує за склад ЦВК, то під його стінами восени будуть десятки тисяч жителів ОТГ, - Зубко

13.07.2018, 11:12

Якщо громади прийдуть восени до парламенту і запитають – де наше ЦВК, яке повинно призначити перші вибори у громадах, – це буде дуже велике питання. І кількість людей, які сьогодні під парламентом, і які там можуть бути восени, буде абсолютно різна. Це можуть бути десятки тисяч жителів ОТГ.Тому вже сьогодні необхідно приймати рішення. У вересні мають бути призначені нові вибори в громадах. Про це в ефірі ТК «Прямий» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, вибори – це необхідна умова подальшого розвитку громад. Вже три роки проходить реформа децентралізації. Сьогодні є 750 громад, які утворені, які показують конкретні результати – не тільки у збільшенні бюджетів,  а й в можливості впровадження проектів: розбудова дитячих садочків, шкіл, доріг, освітлення, ЦНАПів, нових сільських амбулаторій.

«Сьогодні громади, які зібралися на вибори, абсолютно відчувають нові зміни, які дає децентралізація. Так, вони запізнилися, так, вони три роки спостерігали. Але зараз вони готові. Ми зробили саме з цим парламентом дуже великий крок – дали можливість об’єднуватися навколо міст обласного значення без виборів. Тому величезна кількість людей сьогодні в переговорному процесі щодо об’єднання, розраховують на нову стратегію, на нові доходи, на нові повноваження. І для цього дійсно важливий склад ЦВК, який прийматиме рішення, щодо запуску нового виборчого процесу в громадах», - наголосив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єр-міністра, на сьогодні є дуже важливим вичерпати всі можливості добровільного об’єднання громад. Це питання мотивації їх, як наприклад – фінансовий ресурс, повноваження, які передаються, можливості, питання створення і визначення податків.

«Тому для нас дуже важливо, щоб на наступні місцеві вибори, на яких, я вважаю, вже буде призначено нове ЦВК, буде обраний парламент, будуть проведені вибори президента, буде підхід до місцевих виборів на абсолютно іншій карті Україні», - зазначив Зубко.

 Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України

1