Якщо Чесанов має час до 2016-го, то Чинуш мусить виплатити борг до останньої копійки вже до кінця грудня

Якщо Чесанов має час до 2016-го, то Чинуш мусить виплатити борг до останньої копійки вже до кінця грудня

21.12.2014, 18:49

Земля - один із найважливіших ресурсів, що дорого цінується і контролюється на найвищих рівнях. Придбати у міста, себто у громади, землю і не заплатити за неї простим смертним - зась. Багатим і впливовим - можна. Шість років тому, у 2008-му міська рада приймає рішення про продаж земельних ділянок двом фірмам, які зобов’язалися заплатити протягом місяця. Тридцяти календарних днів, щоби віддати місту борг, для покупців виявилось замало. Попросили річної розстрочки. Відтак, повернути гроші зобов’язалися до 2009-го. 

- Вони сплачували певну суму до 2010 року, потім, відповідно, проплати не було, - сказала Галина Петрик, начальниця відділу продажу землі Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради.

Несумлінні платники - "Бізнес-центр Буковинський" і будівельна компанія "Промбудінвест". Перші отримали земельну ділянку на вул. Головній, 141. Другі - на Буковинській, 33 та Кармелюка, 19. "Бізнес-центр Буковинський" заволодів землею, вартістю понад два мільйони гривень. Стільки ж за обидві ділянки мав заплатити і "Промбудінвест". 

Фірми землю взяли, вже навіть почали її використовувати, утім, розраховуватись з містом не поспішали. Розпочалися суди. Одне за іншим судові рішення давали несумлінним платникам відстрочку за відстрочкою. Тим часом у розмовах приватних, не на камеру юристи кажуть, за фірмами стоять місцеві депутати. Обранці почуваються впевнено, тож і покарання не бояться.

Хто вирішив "кинути" місто на кілька мільйонів і не лякається судів, питаємо в профільному департаменті. Там кажуть, у документах прізвища депутатів не фігурують, а відтак, реальних власників землі хоч і знають, утім, назвати поіменно не мають права. 

- Я можу фірми назвати, депутатів я не можу назвати, - зазначила Галина Петрик.

Утім, "вийти" на депутатів-боржників виявилося зовсім нескладно. Засновником "Бізнес-центру Буковинський" є власник готелю Буковина, депутат міської ради Валерій Чинуш. У єдиному реєстрі підприємців шукаємо інформацію про "Промбудінвест". Фірма зареєстрована на Гете, 9. Саме за цією адресою у бізнес-гідах вказане ще одне підприємство "Югікомп". Його засновники - сестра колишнього "смотрящого" Чернівців Василя Продана, Оксана Бабіч, та батько депутата Чернівецької міської ради - Анатолій Чесанов. Саме останнього і пов’язують з фірмою-боржницею. Утім, не на камеру, адже в документах депутатських прізвищ нема. 

- Якщо брати навіть договір купівлі-продажу, там же не стоїть конкретно Чесанов чи Чинуш.

- Але ви знаєте, про кого йдеться?

- Ну, так як би я знаю..., - зізнається Г. Петрик

Сам Анатолій Чесанов свого зв’язку з "Промбудінвестом" не заперечує. З нашою знімальною групою депутат зустрітися не забажав. По телефону повідомив - через суд "Промбудінвест" отримав розстрочку платежу за землю до 2016-го. Оскільки протягом всього часу за ділянку сплачується оренда, каже, місто нічого не втрачає.

- Місто нічого не втрачає, бо оренда за цю земельну ділянку сплачується, розумієте? Оренда за землю сплачується, а викуп іде паралельно. І місто нічого не втрачає, бо оренда сплачується кожен місяць. Заборгованості по оренді немає, - підкреслив Анатолій Чесанов, депутат Чернівецької міської ради.

А от фахові економісти з депутатом не погоджуються. Кажуть, оцінку землі зробили в 2008-му. Саме тоді, за документами, і слід було за неї заплатити.

Тепер її вартість зросла.

- Безумовно, що ці люди виграли з ряду причин. Перше: дійсно, ринок землі відтоді змінився. Друге: в них сума в гривні. Гривня з 2008-го року девальвувала, причому надзвичайно. Достатньо девальвувала. У нас, за законодавством і чинною Конституцією України, грошова одиниця - це гривня.

Відповідно, міська рада і будь-які договори нотаріальні, вони не можуть бути укладені з прив’язкою до валюти, - пояснив Петро Олексюк, економіст.
Гроші, що мали наповнити міський бюджет, у 2008-му були вагомою сумою. Тепер їхня цінність зменшилась. Відповідно, депутати мають непоганий зиск, а втрачає громада. 

- Економічна складова, безумовно, полягає в тому, що ці люди, однозначно, виграють. Міська громада, однозначно, програє, - наголосив економіст.

Доки депутати від суду до суду продовжують розстрочки, використовуючи землю громади, міський бюджет потребує вчасної сплати боргу, як ніколи. Нині левова частка коштів іде на армію, тож на нагальні проблеми міста потрібні додаткові гроші. 

- Кошти потрібно платити державі, тим паче у нас сьогодні бюджет міський дуже напружений. Потребують нагальні проблеми, те ж саме АТО, заробітна плата вчителям, лікарям, дитячі садочки, опалення і так далі. Тому, я думаю, що все-таки заграє совість у наших депутатів і вони своєчасно розрахуються за землю, - сподівається Олексій Коломієць, член виконавчого комітету Чернівецької міської ради.

- І, врешті-решт, ці депутати були провладні, прорегіоналівські. Вони захищали Януковича. До речі, вони ж позивалися до студентів, які у січні вимагали з’ясування позиції міської ради стосовно Майдану і подій, які були в Україні, - заявив Максим Бурбак, депутат Верховної Ради України.

Тим часом юристи та фінансисти відверто дивуються безкінечним розстрочкам та небаченій лояльності у відношенні фірм. Землею, що належить громаді міста, користуються депутати, громада гроші за ділянки не отримала, а міська рада вже шість років буквально випрошує в обранців-бізнесменів сплатити борг хоча б маленькими частинами. 

- Важко навіть сказати, чому позиція міської ради така, що не вжиті інші додаткові заходи для того, щоб або зобов’язати заплатити, або, можливо, повернути у власність громади міста назад цю земельну ділянку, - підкреслив Петро Олексюк, економіст.

- На цій землі, за яку не заплатили, вже гроші заробляли. Тому треба розривати, виставляти на аукціон і знайдеться гідний власник. А до цих підприємств позиватися для відшкодування шкоди, - вважає Максим Бурбак, депутат Верховної Ради України.

Якщо Анатолій Чесанов має час, аби розрахуватися з боргами до 2016-го, його колега Чинуш мусить виплатити борг до останньої копійки до кінця цього місяця. Утім, фахівці Департаменту земельних відносин на таку удачу навіть не сподіваються. Вони вже звикли, що з року в рік кожен прострочений платіж завершується судом.

- Ну, напевне, звертатися з позовом до суду. Так, як ми зверталися в травні цього року про стягнення заборгованості. Нараховували їм пеню за договором.

- Сплачують?

- Ні, ні..., - розповіла Галина Петрик.

Ми зателефонували Валерію Чинушу, аби нагадати про борг, який він мусить сплатити до кінця року. Депутат повідомив, що наразі він за кордоном. Але нарешті розрахуватися з містом пообіцяв.

- У нас є заборгованість за землю, яку ми до кінця року повинні закрити. Крапка.

- А закриєте?

- Ну, звичайно, - сказав Валерій Чинуш, депутат Чернівецької міської ради.

Виконає депутат свою обіцянку чи вчинить так, як чинив попередні шість років, обов’язково перевіримо в році новому. І нагадаємо, що Верховна Рада планує робити децентралізацію країни. Це означає, що дотацій зі столиці майже не буде. А це вагомий удар по міському бюджету. Може, тоді ми почнемо рахувати власні гроші, перестанемо годувати кмітливих депутатів-бізнесменів і почнемо з відповідальністю ставитись до своїх ресурсів. 

Джерело: http://www.tva.ua/show/news?id=461556

1


КОМЕНТАРІ (5)

Чому я в Цигана такий влюбльонний
avatar

Петро Бомбон

21 грудня 2014 19:26

Доки влада буде панькатись з розкрадачами власності громади. Коли земля буде повернута міській громаді, чим займається юридичне управління, якщо не справляєтесь, звільняйтесь, найдуться ті які незалежні від крадіїв.

avatar

!!!

21 грудня 2014 19:35

Першого треба в Бурбака  повернути міській громаді (видалено адміном) землю Добробута!!! Це мыльйони грошей (видалено адміном)Бурбаком та Лазаревим з бюджету міста!!! Чому мовчить Козлова? Чому мовчитьФронт Змін! Агов депутати,поверніть (видалено адміном) Добробут !!!

avatar

!!!

21 грудня 2014 23:18

точно! Коли земля на Суворова буде повернута громаді? 

avatar

!!!!

22 грудня 2014 00:07

А чому автор статті не написав усю правду, що це не вільні земельні ділянки, що на них розташовано майно, яке збудовано ще за часи радянської влади, що цю землю не надавала міська рада і раніше існував акт постійного користування? Прослідковується, що це замовна стаття!

avatar

Не все так просто!

22 грудня 2014 10:32