'Якби влада Дорошівців переживали за людей, то давно б прийняла рішення про приєднання до Заставни, а тепер пікети нічого змінити не зможуть', - джерело

"Якби влада Дорошівців переживали за людей, то давно б прийняла рішення про приєднання до Заставни, а тепер пікети нічого змінити не зможуть", - джерело

15.05.2020, 21:55

Перспективний план Чернівецької області уже затверджений Кабміном. Проте мешканці села Дорошівці обурені приєднанням їхніх сіл до Вікнянської ОТГ. Натомість вимагають об’єднати їх із Заставною.

"А де ці всі люди були попередні роки? Вони хотіли існувати у такому стані, який був. Думали, що реформа відтермінується чи закінчиться. Якби хотіли і переживали за людей, то сільська влада б прийняла рішення про приєднання до Заставни. І їх би прийняли, - коментує директор департаменту регіонального розвитку ОДА Віктор Подорожній пікет жителів сіл Дорошівці на Товтри, які  прийшли сьогодні під будівлю обласної держадміністрації з вимогою дослухатись до їхньої думки, - Товтри вирішили приєднатись до Вікна, а оскільки нема прямої межі – то і Дорошівці прийшлося приєднати до Вікна. Зрештою, враховувалась і думка Заставнівської громади. Керівництво у Мінрегіонбуді доповідало, що вони існують у конфігурації з Вербівцями та ще одним селом, і більше нікого не хочуть до себе приєднувати. Рішення про перспективний план прийнято урядом. Пікети та мітинги змінити нічого не зможуть".

"У 2015 році Дорошівці були у перспективному плані приєднані до Заставни. Ми чекали виборів і приєднання до райцентру. Але хтось змінив план. Без відома нас усіх, без думки громади. І от ми уже у Вікнянській ОТГ. Хоча були збори села, 690 проголосували за приєднання до Заставнівської ОТГ", - заперечує сільський голова Дорошівців Іван Демко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Богдане й Іване, заберіть руки від Дорошівців!": мешканці Товтрів та Дорошівців пікетують Чернівецьку ОДА, бо не хочуть аби їхні села приєднали до Вікнянської ОТГ

Водночас, як повідомляє у Facebook радник з питань децентралізації Чернівецького центру розвитку місцевого саморядування Тарас Прокоп, за дивним збігом обставин, як тільки почали збиратися дорошівчани пан Ковалюк Богдан з ОДА “втік”, як зазначають очевидці.

“Дивно, це ж саме в ОТГ, де його батько голова, прагнуть приєднати дорошівчан без їх згоди, невже з людьми поспілкуватися не було бажання? А пан Осачук так і не вийшов, як не кликали його протестуючі “Владо, виходь!”

"Поки перспективним планом і розробкою займалась обласна рада, то на базі Завставни було сформавно громаду на 24 тисячі осіб. Коли взялась за роботу ОДА  - район на шматки розірвало. Раніше слухали думку громади, а зараз просто відірвали села. Заставну лишили з двома маленькими селами. Тут ідеться про економічну доцільність. У випадку Дорошівців – це маразм. Їхати 30 км навкруг і оминати центри двох громад – ну перепрошую", - обурюється громадська активістка Юлія Дупешко-Джус.

Тож “віддуватися” в черговий раз за все прийшлося Віктор Подорожний. Хоча прийняти у себе в кабінеті нас разом із журналістами пан Віктор відмовився, правда, до нас у фойє вийшов. Але, як мантра, “винні люди”, винен голова тільки не ОДА, яка порушуючи методику та законодавство подала на затвердження план без консультації з головою Іван Димко, не врахувавши думку зборів громади с.Дорошівців. А навіщо? Залучення громадян тільки для донорів та на папері!”, – пише експерт.

“Незрозумілим для присутніх залишилося питання, чому з 52 ОТГ Чернівецької області 15 можуть бути в кількості від 3000 до 7000 населення, а Вікнянська так бути не може, її треба підсилювати? Не дали відповіді також на запитання, на основі яких консультації у січні Дорошівці приєднали до Вікнянської ОТГ? Без відповіді залишилося також питання: якою постановою КМУ примусив Чернівецьку ОДА, нехтуючи закон формувати такі конфігурації ОТГ?”, – йдеться у дописі Тараса Прокопа.

"Згідно із методикою формування спроможних громад, перевага на приєднання надається тому центру, де краща інфраструктура. Тому Заставна – це краще, ніж Вікно. Ігнорування цього пункту свідчить про неврахування оптимальності мережі соціальної інфраструктури, доступності публічних послуг та послідовності формування громад – коментує голова Громадської ради при Чернівецькій ОДА Ігор Баб’юк. – Методика також передбачає проведення консультацій влади та громади. А на момент прийняття рішення – вони не проводились. Тому вимагаємо привести План розвитку територій до вимог законодавства та віднести Дорошівці до Заставнівської ОТГ".

За словами експерта, Oleg Gavrylytsia зачитав звернення від присутніх до Президента України з проханням зупинити свавілля влади, почути думку 690 дорошівчан щодо подальшої долі їх села у складі Заставнівської міської ОТГ, почати виконувати Конституцію України та перестати перетворювати Заставнівщину в угіддя місцевих баронів.

“Чи почує влада громаду с.Дорошівців?” – питання відкрите! Але вони планують продовжувати боротися з своє село та його майбутнє….

Нагадаю: громадська рада при Чернівецькій ОДА визнала дії ОДА у напрямку формування перспективних планів майбутніх громад Чернівецької області антиконституційними!”, – підсумував Прокоп.

Джерело: https://acc.cv.ua/ та https://tva.ua/

1