Якби не грубе втручання Ющенка, братів Боцвинюків засудили б в Україні ще в 2005 році - Заява Генадія Москаля

Якби не грубе втручання Ющенка, братів Боцвинюків засудили б в Україні ще в 2005 році - Заява Генадія Москаля

11.08.2012, 02:05

Минулого місяця в США за торгівлю людьми були засуджені двоє громадян України – брати Боцвинюки. Старший Омелян отримав довічне ув’язнення, молодший Степан – 20 років позбавлення волі. Ще двоє братів Боцвинюків – Михайло й Дмитро – очікують екстрадиції з Канади, де були заарештовані в 2010р., а останній Ярослав оголошений у міждержавний розшук (за даними американських спецслужб, він переховується в Україні). 
– Брати Боцвинюки – уродженці с.Розтоки Путильського району Чернівецької області, – повідомляє народний депутат Геннадій Москаль. – 13 лютого 2003 року проти чотирьох із них Управління СБУ в Чернівецькій області порушило кримінальну справу за ст.149 ч.3 (торгівля людьми), ст.209 ч.2 (відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом) та ст.225 ч.1 кримінального кодексу (створення злочинної організації).

Боцвинюкам довели створення злочинної організації, яка впродовж 1999-2003 років переправила в США 52 громадян України для трудової експлуатації. Брати займалися работоргівлею, а отримані від цього доходи легалізували через банківські установи Німеччини, Польщі та США. Кримінальна справа щодо Боцвинюків уже знаходилася на розгляді Апеляційного суду Чернівецької області, коли нею в квітні 2005р. з невідомих причин зацікавився тодішній президент України В.Ющенко. Він особисто зателефонував заступнику прокурора Чернівецької області Володимиру Мойсеєнку і погрожуючи звільненням, а також порушенням проти нього кримінальної справи, наказав негайно звільнити підсудних з-під варти. Коли В.Мойсеєнко розтлумачив президенту, що зміна запобіжного заходу підсудним – це компетенція суду, той наказав, щоб йому негайно зателефонував голова Апеляційного суду Чернівецької області Анатолій Огородник. Того ж дня суд звільнив Боцвинюків з-під варти, взявши в них підписку про невиїзд.
Крім того В.Ющенко особисто телефонував тодішньому начальнику Управління СБУ в Чернівецькій області Степану Качуру і в нецензурній і непристойній формі, принижуючи його, сказав, що якщо кримінальну справу проти братів Боцвинюків не буде закрито, його негайно звільнять із роботи й притягнуть до кримінальної відповідальності. Згодом кримінальну справу дійсно закрили.
Якби не грубе, нічим не виправдане втручання В.Ющенка в роботу правоохоронних органів та суду, брати Боцвинюки були б засуджені в Україні ще в 2005р., не потрапили б до США й не підривали б і без того невисокий імідж України своїми кримінальними діяннями, за які американський суд визнав їх винними.
Г.Москаль направив депутатське звернення Генпрокурору В.Пшонці з проханням порушити проти В.Ющенка кримінальну справу за втручання в діяльність працівників правоохоронних органів, тиск на суд і притягнути його до відповідальності.
 Джерело moskal.in.ua

1