Якби Каспрук і вся міська влада справді хотіли навести порядок, то гроші за перевезення пільговиків у Чернівцях не розкрадали б, - експерт

Якби Каспрук і вся міська влада справді хотіли навести порядок, то гроші за перевезення пільговиків у Чернівцях не розкрадали б, - експерт

30.01.2020, 12:16

"Весь контроль за правильністю розрахунків за перевезення пільговиків лежить виключно на місцевій владі... Уряд надав право місцевим органам влади це робити: користуватися монетизацією пільг... Просто, справді, дуже часто існують відповідні групи, які сидять на таких корупційних потоках, і їм легше і вигідніше працювати "в темну", ніж виносити цю ситуацію на світло..."

Колишній міністр соціальної політики України Павло Розенко пояснив, що варто зробити владі Чернівців, аби компенсації за перевезення пільгових категорій населення не могли привласнити чиновники або перевізники за допомогою корупційних схем.

Про це Розенко заявив у ексклюзивному коментарі кореспонденту molbuk.ua.

Зокрема, коментуючи обшуки в структурних підрозділах Чернівецької міськради у справі щодо привласнення 5 мільйонів гривень компенсацій за проїзд пільговиків, екс-міністр зауважив таке:

"Ця ситуація означає, що відповідного і належного контролю за використанням бюджетних коштів не було. І справді, за відсутності нормального, автоматизованого обліку кількості перевезених пільговиків дуже важко спіймати когось "за руку". З іншого боку, дуже легко фальсифікувати дані. Але треба чітко вказати, що весь контроль за правильністю розрахунків за перевезення пільговиків лежить виключно на місцевій владі".

Павло Розенко назвав кілька шляхів вирішення цієї проблеми.

"І тут може бути декілька варіантів: перший – встановлювати автоматизовану систему, яка би в оперативному режимі повідомляла би точно чисельність наданих послуг пільговикам. І тоді по факту це робити. Це не так дорого, але було б бажання це зробити", – сказав екс-урядовець.

"А є другий варіант – уряд надав право місцевим органам влади це робити: користуватися монетизацією пільг. Замість перевезень із непрозорим і часто корупційним розрахунком між місцевим бюджетом і надавачем послуг здійснювати безпосередньо виплату компенсації людям за проїзд. Тобто всі повноваження у місцевих органах влади насправді є. Просто, справді, дуже часто існують відповідні групи, які сидять на таких корупційних потоках, і їм легше і вигідніше працювати "в темну", ніж виносити цю ситуацію на світло. Тому, очевидно, що правоохоронні органи роблять абсолютно правильну роботу", – додав Розенко.

Він вважає, що у зв’язку зі слідчими діями, які проводились у департаментах Чернівецької міськради, на місцеву владу Чернівців має тиснути громадськість.

"Тут має бути, напевно, тиск громадськості, суспільства на місцеві органи влади, щоби вони не розбазарювали кошти наліво й направо і не перекладали кошти місцевого бюджету в кишені корупціонерів. Найкраще, щоб виділяли гроші безпосередньо людям, а самі люди мають самі визначати, яким чином ці гроші використовувати, і кому з перевізників надавати перевагу", – продовжив Павло Розенко.

Джерело: https://molbuk.ua/

1