'Як прем'єр-міністр він зробив багато для країни в дуже критичній ситуації і заслуговує на повагу': В'ятрович у Чернівцях рішуче заступився за Яценюка

"Як прем'єр-міністр він зробив багато для країни в дуже критичній ситуації і заслуговує на повагу": В'ятрович у Чернівцях рішуче заступився за Яценюка

09.07.2019, 23:36

Від тотального радянського контролю до незалежної української держави. Відомий український історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович провів лекцію в Чернівцях, під час якої розповів про процес декомунізації в Україні.

По завершенні лекції гість відповідав на питання присутніх на лекції чернівчан, яких виявилося чимало. Один з кандидатів у народні депутати України, який також прийшов послухати Володимира В’ятровича, запитав у історика, чи понесуть, на його думку, відповідальність Турчинов і Яценюк за здачу Криму і грабунок Національного банку, де на єдиному казначейському рахунку після втечі Януковича, нібито, було не сто тисяч гривень, як повідомляли ЗМІ, а значно більше.  

Голова Українського інституту національної пам’яті відповів на цей закид несподівано категорично

- Я не вірю, що є підстави говорити про їхню відповідальність. Кажу це, як людина, яка на власні очі бачила, що відбувалося навесні 2014 року, в якій ситуації залишилася держава. Я вважаю, що названі вами люди, навпаки, відважилися взяти на себе відповідальність для того, щоб зберегти країну. Нам дуже легко всіх називати бандитами, кричати, що вони дорвалися до влади... Навесні 2014 року я не бачив дуже багато бажаючих дорватися до влади. І я думаю, що можна по різному ставитися до Яценюка, але як прем'єр-міністр він зробив багато для країни в дуже критичній ситуації.  За що він поплатився політично. Тобто він не має зараз політичної підтримки, тому що зробив дуже багато потрібних для держави, але дуже непопулярних речей. Як на мене, він заслуговує на повагу за те, що він зробив це. Попри те, що він, як достатньо розумна людина, розумів, що це може означати кінець його політичної кар'єри, - дослівно сказав Володимир В'ятрович. 

Присутній на зустрічі заступником голови комісії з питань реабілітації жертв політичних репресій, який до того понад півстоліття пропрацював на виробництві, додав з місця, що "Яценюк - один із найкращих прем'єр-міністрів України, який набагато більше зробив, ніж ми навіть розуміємо. І бачимо на сьогоднішній день. Але побачимо потім". 

1