Як начальник Чернівецької митниці Микола Салагор неможливість реформування ДФС засвітив

Як начальник Чернівецької митниці Микола Салагор неможливість реформування ДФС засвітив

03.09.2015, 17:43

Популярний столичний тижневик "Дзеркало тижня.Україна" в останньому номері оприлюднив статтю про  проблеми з реформуванням Державної фіскальної служби. (ДФС не підлягає реформуванню. Це неможливо Юлiя Самаєва 28 серпня). В ній також є розділ присвячений  діяльності митниці. Згадується в ній, зокрема, і начальник Чернівецької митниці Микола Салагор. 

Пропонуємо увазі читачів уривок матеріалу: 

Як посварилися Костянтин Ігорович і Роман Михайлович

Жодні перевірки будь-яких комісій не стали на заваді тривожним процесам, які відбуваються в самій ДФС.

У червні радником Насірова на громадських (!) засадах став Геннадій Романенко. За часів президентства Віктора Януковича він очолював Київську міжрегіональну митницю. Будучи кумом оголошеного в розшук Ігоря Калєтніка, який за часів Януковича очолював все митне відомство, він відверто почав "протаскувати" на керівні посади в обласні митниці потрібних людей.

Зокрема, на посаду в.о. начальника Волинської митниці зайшов Дмитро Якобчук, який у 2012–2013 рр. працював заступником керівника митного поста Ягодин, одного з ключових у системі. До речі, паралельно з Якобчуком на цю саму посаду розглядали Романа Микитюка, також людину Калєтніка, який у різний час був начальником Львівської, Рівненської і Вінницької митниць. Тобто вибирали з двох лих. Вибрали, до речі, менше.

Але далі почали відбуватися події, які явно демонструють, що вже кому-кому, а ДФС точно не до реформ.

8 липня Костянтин Лікарчук, нинішній голова митниці "не з системи", на зустрічі президента з головами обладміністрацій в Одесі відкрито поскаржився гаранту, що йому не дають розчищати кадри, і "реінкарнація Калєтніка" уже розпочалася.

Не минуло й двох тижнів, як начальник Чернівецької митниці Микола Салагор поскаржився ЗМІ, що Лікарчук буквально змусив його написати заяву про звільнення, причому аудієнція відбулася не десь, а на терасі столичного ресторану "Фелліні". Врятував нібито особисто Насіров, який не дав ходу "ресторанному" звільненню.

Після того, як історія набула розголосу, було кілька інтерв'ю Лікарчука в пресі, щоправда, там він не виглядав уже таким переконаним борцем за правду, плутався в показаннях, усе валив на інших і знову зазначав, що кадрові питання він вирішувати не може, от люди Калєтніка й наступають.

12 серпня Лікарчук попрямував у Рівне на Митний форум і потрапив там у ДТП. Усі залишилися живі-здорові, щоправда, Роман Насіров ініціював службове розслідування того факту, що Лікарчук відбув на форум без дозволу керівництва, і навіть порушив питання про звільнення чиновника. За поїздку в Рівне. На Митний форум.

Коли до Насірова нарешті дійшла вся комічність того, що відбувається, він вирішив цю історію зі звільненням зам'яти й почав банально урізати повноваження Лікарчука. Той знову почав публічно ображатися.

І десь на тлі ГПУ перевіряла Центр оцінювання якості освіти за підозрою в підтасуванні результатів зовнішнього тестування випускників, директором якого є батько Костянтина Лікарчука. Утім, цей процес, можливо, і не пов'язаний з "тертям" у ДФС.

Але факти такої активної кулуарної метушні всередині фіскальної служби самі по собі багатозначні. DT.UA уже висловлювало припущення, що пан Насіров був призначений на нинішню посаду як старанний виконавець завдань вищого керівництва (йдеться зовсім не про реформування служби), а гранично далекий від митної кухні Лікарчук — як ширма, за якою можна буде спокійно вибудовувати схеми. І, як бачимо, Лікарчук не справляється зі своєю роллю, на відміну від Насірова.

Один із експертів, який входить до складу згаданої міжвідомчої комісії, що аналізувала роботу ДФС, дуже коротко резюмував виконану ними роботу: "ДФС не підлягає реформуванню. Це неможливо".

Більше читайте тут: http://gazeta.dt.ua/macrolevel/dfs-ne-pidlyagaye-reformuvannyu-ce-nemozhlivo-_.html

1