Взимку річка Теплиця, що протинає містечко Вашківці дихає літом, а влітку зимою...

Взимку річка Теплиця, що протинає містечко Вашківці дихає літом, а влітку зимою...

20.03.2019, 12:00

Такі воістину дива дарує в краї чи не найкоротша за довжиною річка Теплиця, що протинає містечко Вашківці. Загадка із загадок, яку справді розгадати важко, ба навіть неможливо. Взимку навіть в найлютіші морози Теплиця пашить парою, як у добре натопленій бані. А влітку бодай у воду не ступиш – такою вона є холодною.  Тож як її не полюбити. Такою, якою вона є і вовіки буде.

І люблять та шанують вашківчани свою рідну Теплицю. Пройдіться містечком, крізь яке вона тече та не витікає.  Чистота уздовж бережків така, що не просто вражає, а й зумовлює, аби подібний пошанівок був на всіх, без винятку водоймах.

Для вашківчан Теплиця доставляє не тільки красу, а ще й своєрідну вигоду. Майже через обійстя деякі ґазди облаштували своєрідні крихітні озерця, в яких розводять форель. Не тоннами. Але на вечерю-другу «царської» рибки вистачає. Навіть для дорогих кумів та сватів, що до застілля небавом нагрянуть. І за чарчиною-другою неодмінно тепле слово про Теплицю мовлять.

У нашому краї дрібних річок не злічити. Це, зокрема, Білий Потік, Лютий Потік, Петрівець, Андриківський Потік, Фальків, знаменита Яловичорка, що силу білому Черемошу дає – ну, і десятки, десятки інших. Всі вони за своїми характеристиками не менш вартісні, аніж Теплиця. І будуть ще кращим, коли разом шануватимемо це Богом дане диво Матері-природи.

Іван Агатій

 

1