Виставку діаспорних листівок «Три празники в гості» покажуть у Чернівецькому художньому музеї

Виставку діаспорних листівок «Три празники в гості» покажуть у Чернівецькому художньому музеї

13.01.2020, 21:49

В експозиції буде представлено понад 50 листівок авторства Е. Козака (карикатурист, художник, іконописець та видавець, уродженець Львівщини, жив у Детройті (США); П. Андрусіва (маляр з містечка Каменобрід на Львівщині, який потрапив до США, відомий найбільше полотнами, присвяченими княжій добі та гетьманству); В. Залуцького (виходець із Покуття, ілюстратор, маляр, скульптор, значну частину життя творив в еміграції, чи не найкраще передав колорит гуцульського Різдва в усіх деталях строїв і побуту) тощо. 

Єдність України в різних графічних вирішеннях і варіаціях була темою, до якої часто зверталися мистці. На листівці «Возвеселімся всі разом нині» (худ. П. Андрусів) привертають увагу зображення Собору Святого Юра у Львові поряд із Михайлівським Золотоверхим храмом у Києві, а на деяких картках ще й із гуцульською дерев’яною церквою у центрі -  «Щоб усі були одно» (худ. О. Юренко), «Ісусе милий ми не багаті» (худ. В. Мазепа). Такі сюжети символізували злуку західноукраїнських земель і Великої України під сяйвом різдвяної зірки та опікою ангелів. 

Українське діаспорне мистецтво формувалося довкола проблем національного відродження. Цій ідеї підпорядковувалася тематика, стилістика і оформлення поштових листівок. 

 

1