Вистава за чотири дні: актор і молодий режисер Дмитро Леончик з Чернівців змагається у Хмельницькому  за право поставити на обласній сцені сучасну українську драматургію

Вистава за чотири дні: актор і молодий режисер Дмитро Леончик з Чернівців змагається у Хмельницькому за право поставити на обласній сцені сучасну українську драматургію

01.10.2020, 09:35

Кращу постановку покажуть на сцені обласного театру.

У середу, 30 вересня, у Хмельницькому представили п’ятірку молодих режисерів, які дійшли до фінального етапу Всеукраїнської лабораторії «СТРУМ». Ініціатором такого своєрідного конкурсу став Хмельницький обласний музично-драматичний театр імені Михайла Старицького, на базі якого і відбуватимуться покази.

Попередньо експерти відібрали з 33 заявок для участі у лабораторії п’ять найкращий. Тепер кожен режисер упродовж наступних чотирьох днів має поставити уривок вистави на 30 хвилин, яку вони подавали в анкеті, спільно з акторами обласного театру. Представлять напрацювання у неділю, 4 жовтня, тоді й визначиться ім'я переможця, який матиме можливість повністю втілити свій творчий задум на сцені хмельницького театру.

«У нашому театрі є певна складність із репертуаром — практично немає п’єс на сучасну українську драматургію. Щоб якось розв'язати цю проблему, ми організували театральну лабораторію і запросили до участі в ній молодих режисерів. Вони представили власні творчі задуми щодо постановки п’єс, які написані за роки незалежності України. У нас було 33 заявки, з них ми вибрали п’ять. Від сьогодні до 4 жовтня ці режисери працюватимуть з нашими акторам, і в неділю ввечері покажуть уривки своїх напрацювань на малій сцені театру. Це буде закритий показ, однак ми будемо вести онлайн-трансляцію на нашій сторінці у фейсбуці і ютубі», - зазначив головний режисер обласного театру Дмитро Гусаков.

Фіналісти лабораторії "СТРУМ"

За його словами, члени журі оберуть один або декілька уривків, а потім їх режисерам буде надана можливість у майбутньому реалізувати повноцінну виставу на базі обласного театру. Обиратимуть виставу-переможця за декількома критеріями, зокрема її сучасність, актуальність, зрозумілість глядачу.

«Для мене, як для молодої режисери, це можливість проявити себе і познайомитися з колегами, бо зараз такої комунікації дуже мало. – розповідає фіналістка лабораторії, киянка Вікторія Шевченко. - Разом з тим, відкрию щось нове, оскільки, це досить екстремальні обставини – за 4 дні поставити виставу на 30 хвилин з новими акторами. Ніколи за такий короткий проміжок часу не створювала виставу. Цей досвід схожий більше на студентську роботу, але на неї дають пів року. Тут ти приїжджаєш і знайомишся з акторами й відразу маєш створити з ними шедевр. Це дуже важко, оскільки між актором і режисером має створитись магія».

Режисерка розповідає, що для постановки обрала п’єсу Сергія Жадана «Хлібне перемир'я». Каже, робота актуальна і відображає сучасні політичні процеси, водночас вона дуже близька до людей.

Окрім Вікторії Шевченко (Київ) за можливість поставити повноцінну виставу на сцені театру боротимуться Анастасія Вервейко (Київ), Дмитро Обєдніков (Чернігів), Дмитро Леончик (Чернівці), Анастасія Строян (Хмельницький).

Наталя ГАРМАТЮК

Джерело: https://ye.ua/kultura/51217_Vistava_za_chotiri_dni__u_Hmelnickomu_zmagayitsya_molodi_rezhiseri.html

1