«Вишивання долі» Юрія Антонюка представили у Чернівцях

«Вишивання долі» Юрія Антонюка представили у Чернівцях

22.09.2017, 14:39

     Він носить власноруч вишиті вишиванки  елегантно й шанобливо, поєднуючи в  своєму стилі  захоплення вишивкою й професійний погляд кравця-модельєра. Від того поєднання його  образ   завжди сучасний і «проситься»  до наслідування. На цьому наголошували   численні гості  персональної виставки молодого майстра  Юрія Антонюка - «Вишивання долі», яку розгорнуто в Чернівецькому краєзнавчому музеї.

    Від дитячих робіт  («Шестирічним дивився на мамине вишиття  й собі захотів  спробувати …»)  до розкішних чоловічих і жіночих сорочок  й сучасних аксесуарів з використанням  вишивки ( краваток, метеликів, гарасівок) Юрій Антонюк проілюстрував свій шлях сходинками майстерності.

- У  краєзнавчому музеї його твори  представлено не вперше, - наголосила  науковий співробітник музею Євдокія Антонюк-Гаврищук. -Кілька років поспіль майстер бере участь у щорічних виставках музею до чергової річниці  з дня народження буковинського художника-орнаменталіста Георгія Гараса.

     Особливо плідним на твори за орнаментами Георгія Гараса був минулий рік, коли творчість  художника стала  лейтмотивом  виставки «Вишиваний дивотвір», яку організовує рукодільна мережа «Санта». Чоловіча сорочка «Вічні скарби Георгія Гараса» та колекція сучасних чоловічих аксесуарів Юрія Антонюка стали  родзинками  тієї пам»ятної виставки. Прикметно, що  в той час  юнак  успішно поєднував навчання на  завершальному курсі  училища, роботу  в кравецькій майстерні «Санти», втілення особистих  творчих задумів та участь  у колективному проекті  «Вишиваного дивотвору»  - «Обрус Гараса»!  А участь у цьогорічному , вже міжнародному, колективному  проекті «Вишиті сторінки з альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Еріха Кольбенгаєра» спонукала юнака до створення чоловічої сорочки  за  стародавніми  буковинськими  орнаментами, зафіксованими в книзі.

   З виступів гостей – педагогів  й студентів училища легкої промисловості, де навчався Юрій Антонюк,  наставника  й  друга – Заслуженого майстра народної творчості  Михайла Покиданця , директорки рукодільної мережі «Санта» Одарки Кучерявої, працівниці  «Санти»  - майстра з пошиття одягу Лілії Федько, голови клубу «Вишиваний дивотвір» Олени Чайки  та членів  клубу Анни Бугай і  журналістки Людмили Черняк, Юркових найдорожчих  - мами й сестрички, наукового співробітника чернівецького Художнього музею Лариси Карущак, музикантки Нелі Марковської  постав  багатобарвний  портрет молодого майстра і  цілеспрямованої людини, яка не зупиняється на досягнутому.

Олена ЧАЙКА.

Фото автора.

1