'Вилучають з переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації':  у Чернівцях влада активно використовує 'схему' невід’ємних поліпшень для продажу за безцінь майна всієї громади

"Вилучають з переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації": у Чернівцях влада активно використовує "схему" невід’ємних поліпшень для продажу за безцінь майна всієї громади

24.09.2019, 17:53

На сьогоднішній виконком винесено проект рішення щодо невід’ємних поліпшень об’єктів оренди, на виконання яких надається згода. Причому, в переліку чотири об’єкти, які знаходяться в оренді в одного підприємця.

Про це повідомляє Центр реформ та розвитку - Чернівці.

Мова йде про наступні приміщення:

- Вул.. Головна, 113 (аптека), 68,6 кв.м;
- Вул.. Головна, (салон з надання послуг з організації свят), 53,2 кв.м;
- Вул.. Героїв Майдану, 19/Братів Руснаків, 2 (магазин продовольчих товарів)
- Вул.. Героїв Майдану, 19/Братів Руснаків, 2 (аптека) (загальна площа двох приміщень за даною адресою 107,5 кв.м.)

Орендарем даних приміщень є підприємець Барборош Сергій Савович.

Згідно проекту рішення, витрати на здійснення невід’ємних поліпшень будуть враховані при приватизації об’єкта орендарем.

Здійснення невід’ємних поліпшень буде здійснене в межах наступних сум:

1. За адресою вул. Головна, 113 (аптека) у межах суми 309161 (триста дев’ять тисяч сто шістдесят одна) грн. (договір оренди нерухомого майна від 05.03.2015р. №69/К).
2. За адресою вул. Головна, 113 (салон з надання послуг з організації свят) у межах суми 175692 (сто сімдесят п’ять тисяч шістсот дев’яносто дві) грн. (договір оренди нерухомого майна від 15.04.2015р. № 93/К).
3. За адресою вул. Героїв Майдану, 19 / Братів Руснаків, 2 (магазин непродовольчих товарів) у межах суми 60731 (шістдесят тисяч сімсот тридцять одна) грн. (договір оренди нерухомого майна від 23.05.2016р. №109/К).
4. За адресою вул. Героїв Майдану, 19 / Братів Руснаків, 2 (аптека) у межах суми 69182 (шістдесят дев’ять тисяч сто вісімдесят дві) грн. (договір оренди нерухомого майна від 23.05.2016р. №110/К).

Це ще один яскравий приклад того, як комунальне майно майже за безцінь стає приватним. «Схема невід’ємних поліпшень активно працює». І тут мова йде не про одне приміщення, а відразу чотири, які невдовзі стануть приватними.

А ще, це впевнено можна назвати «схемою» у співпраці з Чернівецькою міською радою. Дані приміщення за адресою вул..Головна, 113 та вул. Героїв Майдану, 19/Братів Руснаків, 2 до 2018 року були включені до переліку об’єктів комунальної власності міста Чернівців, які не підлягають приватизації і відчуженню. Але Чернівецька міська рада, рішенням №1526 від 06.12.2018 скасувала дане рішення… А далі невід’ємні поліпшення і приватизація об’єктів…

ДОВІДКОВО:

ЯК МОЖНА ЛЕГКО СТАТИ ВЛАСНИКОМ КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА?

В Чернівцях вже давно існує практика відчуження комунального та державного майна на користь орендаря за рахунок так званих невід’ємних поліпшень.

ЯК ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ?

Орендар бере в оренду комунальний об’єкт нерухомого майна. Виконавчий комітет міської ради надає згоду на здійснення невід’ємних поліпшень об’єкта оренди за рахунок власних коштів, відповідно до кошторису і в межах суми, затвердженої департаментом економіки міської ради, та переліку невід’ємних поліпшень. Департамент економіки міської ради за умови прийняття за актом комісії з приймання-передавання здійснених невід’ємних поліпшень, на підставі платіжних документів, що підтверджують проведені орендарем розрахунки за виконані роботи та придбані будівельні матеріали, зараховує ці витрати у вартість оренди.
Далі виконавчий комітет погоджує зміну способу зарахування понесених витрат: з «шляхом зменшення нарахувань з орендної плати» на «при приватизації об’єкта оренди».

ЩО ВИЗНАЧЕНО ЗАКОНОМ УКРАЇНИ?

Оскільки оренда державного та комунального майна — різновид майнового найму, то в даному випадку застосуванню підлягають норми Закону від 10 квітня 1992 р. № 2269-XII «Про оренду державного та комунального майна», Цивільного та Господарського кодексів України.
Якщо в результаті поліпшення, зробленого за згодою наймодавця, створена нова річ, наймач стає її співвласником. Згідно з ч. 4 ст. 23 Закону № 2269-XII, якщо в результаті поліпшення, зробленого орендарем за згодою орендодавця, створена нова річ, орендар стає її власником у частині необхідних витрат на поліпшення, якщо інше не передбачено договором оренди.

Але, проведення перепланування і реконструкції внутрішніх приміщень у ході капітального ремонту в межах капітальної будівлі не створює нову річ, а лише її поліпшує.

Принципова відмінність між поняттями «здійснення невід’ємних поліпшень» та «створення нової речі» полягає у правових наслідках згідно з ч. 4 ст. 23 Закону № 2269-XII та ч. 3 ст. 778 ЦК. Якщо орендар зробив невід’ємні поліпшення, то він може претендувати лише на відшкодування вартості необхідних витрат або на зарахування їх вартості в рахунок плати за користування річчю (але не на право власності). А в разі створення нової речі орендар стає її власником у частині необхідних витрат на поліпшення;

То чому Чернівецька міська рада передає у власність комунальні об’єкти нерухомого майна після зарахування звичайних ремонтних робіт?

1