Виконавцям демонтажу історичних дверей у Чернівцях загрожує штраф (+відео)

Виконавцям демонтажу історичних дверей у Чернівцях загрожує штраф (+відео)

29.05.2014, 20:09

У Чернівцях мешканці будинку, що на вулиці Штейнберга, самовільно демонтували двері, яким уже понад 100 років. Через те, що мешканцям будинку набридло терпіти одвічні п’янки та безлад у під’їзді вони наважились зняти конструкцію австрійських часів, а замість неї встановили сучасні двері з домофоном, проте такі дії, згідно чинного законодавства, є протиправними і передбачають відповідальність.

Історичні двері на вулиці Штейнберга, 23 жителі під’їзду замінили на металеві. Мешканці будинку бідкаються - через те, що старі двері були у незадовільному стані їх міг відкрити будь хто, а відтак у під’їзді завжди був безлад.

-  «Я за то, что бы был порядок в доме. В час ночи, пол второго начинается пьянка в доме. Вас это нравится? Ногой толкают и открывают двери».

-  «Тут постоянно наркоманы, алкоголики, постоянный туалет. Мы утром выходим мы их под мышками выносим через кучки, а она на первом этаже, у нее в подвале постоянно оргии. Тут постоянно солнце, может быть красили раза 3 двери».

Проте заміна автентичних дверей на сучасні є прямим порушенням чинного законодавства, оскільки будинок знаходиться в буферній зоні об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та має історичну цінність. Відтак відділом охорони культурної спадщини міста проведено на місці комісію за участі мешканців міста, районної ради, департаменту ЖКГ, жрепів, зокрема тих структур, які мали б опікуватися не тільки зовнішнім виглядом, а й загальним станом будівель.

У справу втрутились місцеві активісти, які повідомили органи влади про нехтування історичним надбанням міста.

Павло Колядинський, представник ініціативної групи «Чернівчани»: «Дехто каже, ми не знали, у нас влада не працює. Будь ласка – працює, є рекомендації розроблені. Треба дотримуватись закону і правил і дбати не тільки про те, що от моя квартира, щоб ніхто не зайшов попісяти, а щоби зберегти ансамбль міста».

На місці працювала комісія, яка і вирішувала долю як дверей, так й ініціаторів такої заміни.

Під час роботи комісії було вирішено направити заяву в міліцію щодо з’ясування особистостей тих, хто був ініціаторами такої заміни, також запропонували вжити дій стосовно підрядної організації.

Начальник відділу культурної спадщини Олена Пушкова розповіла, що сьогодні будуть залучать Шевченківський районний відділ УМВС у Чернівецькій  області і встановлять людей, які понесуть відповідальність за свої дії.

Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради: «Якщо не працюють служби сьогодні мусимо констатувати, що мешканці ці речі намагаються вирішувати у свій спосіб іноді не зовсім адекватний до нашого чинного законодавства. На жаль сталося так, що за одну ніч були замінені автентичні дерев’яні двері австрійського періоду, які сьогодні демонтовані, вони на наше щастя ще не знищені і є можливість повернути їх на попереднє їхнє місце. Найважче в цій ситуації сьогодні встановити ініціатора і порушника до якого можуть бути застосовані штрафні санкції від 850 – 1050 гривень.

- Наразі встановлено фірму, яка виконала замовлення і демонтувала двері. Але керівник відмовляється спілкуватись і тому будемо залучати правоохоронців, -  розповідє Олена Пушкова.

За її словами, збитки понесе фірма «Домофон», яка виконала замовлення мешканців. Її змусять повернути мешканцям кошти за виконане замовлення, за власний кошт відреставрувати австрійські двері і встановити їх на попереднє місце. До винних осіб застосують штрафні санкції  від 850 – 1050 гривень.

Але найголовніше, щоб ця справа не затягнулась в часі і винних покарали якнайшвидше, - сказала Пушкова.

Олександр Бурак, начальник управління житлового господарства Шевченківської районної в місті ради: «Перший крок це притягнення до відповідальності підрядну організацію, яка виконувала ці роботи за порушення закону про охорону культурної спадщини».

Зокрема чиновники переконані, що саме підрядна організація повинна повернути на місце попередні двері, а за ті кошти, які їм заплатили мешканці на заміну конструкції, підрядник має провести реставрацію автентичної конструкції. Проте представник компанії «Домофонні системи» каже, що й гадки не мав про те, що ті двері неможна знімати, оскільки мешканці йому надали документ із підписами представників всіх квартир цього під’їзду, а також був укладений відповідний договір.

Ігор, представник компанії «Домофонні системи»: «Якщо б ми знали, що ці двері не належить демонтувати тоді ми можливо і не проводили би там ніяких робіт і не встановлювали би там гомофонну систему. Ми виконали свої роботи якісно, я вважаю, що там немає ніяких зауважень, до нас поступило замовлення, ми його виконали. Те, що вони не узгодили замовлення з певними інстанціями і я вважаю, що вони повинні узгоджувати ці роботи з інстанціями. Ми всього навсього продаємо товар. Ми не знаємо для чого його будуть використовувати».

Якою буде розв’язка цієї історії наразі невідомо, проте вже згодом згідно рішення відповідних органів стане зрозуміло за чий кошт автентичні двері повернуться на своє законне місце.

Джерело: promin.cv.ua та ТРК Чернівці

1


КОМЕНТАРІ (3)

не потрібно робити "козлом відпущення" підприємство , закон чітко визначає що підлягає покаранню замовник,а замовник - ініціативні власники квартир поміх яких і місцевий депутат

ганьба таким власникам квартир та владі! це позор для міста, у Львові старовинні двері реставрують та ставлять домофони,але там люди свідомі ,а в нас бидло при значку депутата

 

avatar

.

29 травня 2014 17:49

це не власники - це бидло!

avatar

Патріот

29 травня 2014 21:29

а вы будете ити людям мыть подезд от гавна эвропейцы 

avatar

29 травня 2014 21:47