Виконав другорядні, найважливіші - провалив: як виконував обіцянки відсторонений мер Чернівців Каспрук

Виконав другорядні, найважливіші - провалив: як виконував обіцянки відсторонений мер Чернівців Каспрук

22.09.2020, 17:19

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Чернівців або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також ми аналізуємо, як чинні мери виконували обіцянки протягом каденції. Щодо Чернівців, місто має особливу ситуація, оскільки наразі немає чинного міського голову. Однак пропонуємо подивитися, як виконував обіцянки відсторонений від посади міського голови Олексій Каспрук. 

 У жовтні 2015 року Олексія Каспрука було обрано на посаду міського голови Чернівців. У липні 2018 року міська рада ухвалила рішення достроково припинити його повноваження. Таку пропозицію вніс секретар міськради Василь Продан, мотивуючи тим, що в місті поганий стан доріг і інфраструктури.

У квітні минулого року Каспрук відновився на посаді через суд. Однак у липні 2020 року Верховний Суд України відсторонив Каспрука від посади мера Чернівців на час, поки триватиме повторне слухання його справи у першій інстанції.

Відтак, з періодичними перервами Каспрук на посаді мера Чернівців дав 62 обіцянки, з яких 47 (76%) виконав, 15 (майже чверть) – провалив.

Виконав Каспрук обіцянку про проведення аудиту апарату Чернівецької міської ради, щодо виявлення фактів зловживання службовим становищем посадовців.

«Ми обов'язково будемо робити аудит апарату міської ради, у нас є своє контрольно-ревізійне управління, відділ невеликий, для того, щоб знайти документи, які ми передамо до правоохоронних органів для аналізу та прийняття рішення», – сказав він у квітні 2019 року на місцевому телеканалі.

Як повідомили «Слово і діло» у Чернівецької міськради, Державна аудиторська служба України у червні-вересні 2019 року здійснювала ревізію фінансово-господарської діяльності департаментів міськради за період з 1 січня 2017 року по 31 травня 2019 року. Перевірка проводилася за депутатським запитом Бурбака на звернення Каспрука.

Також за зверненням Олексія Каспрука відділом контрольно-перевірочної роботи міської ради проводилися тематичні перевірки департаменту ЖКГ та низки комунальних підприємств.

Провалив Каспрук передвиборчу обіцянку зі своєї програми – створити комунальний автобусний парк.

Через чотири роки після виборів на балансі Чернівецького тролейбусного депо перебувало лише 4 автобуси маршруту №1 «Садгора - завод Кварц». У вересні 2018 року міська рада давала дозвіл на придбання автобусів великої місткості на умовах фінансового лізингу, проте аванс так і не було виділено.

Сам Олексій Каспрук запевняв, що для існування комунального автобусного парку необхідно не менше 20 автобусів, але навіть на момент його відсторонення від посади у липні 2020 року в місті так і було лише 4 автобуси.

Не впорався за термінами Олександр Каспрук із обіцянкою до кінця 2019 року запустити котельню на вулиці Залозецького.

«Я думаю, що до кінця року, це грудень, котельня буде запущена», – запевнив мер.

Як раз коли підійшли строки виконання обіцянки для котельні щойно купили новий біокотел. Однак його не змогли змонтувати до початку опалювального сезону 2019-2020 років через затримку реєстрації виробника котла у державних органах України та затримкою отримання висновків від Держекспертизи на монтажні роботи. Тому завершення робіт мало розпочатися після опалювального сезону.

Впорався Каспрук із обіцянкою повернути у власність міста земельні ділянки, що були виділені незаконно.

«Я буду боротись, разом з учасниками АТО, активними мешканцями, щоб земельні ділянки, які незаконно були отримані, повернулись у власність міста Чернівці, у власність територіальної громади», – запевнив він у травні 2019 року.

У вересні стало відомо, що суд скасував рішення Чернівецької міської ради щодо виділення в оренду 4 земельних ділянок площею 0,4662 га. Задоволено позов міської ради про повернення двох земельних ділянок, що були самовільно зайняті на вул. Хотинська, 41-П та вул. Хотинська, 41-А.

Також судом розглядались два позови про скасування рішення Чернівецької обласної ради та державних реєстраторів щодо реєстрації прав власності за Чернівецькою облрадою на земельні ділянки на провул. Текстильників, 1 та вул. Мусоргського, 2 - загальною площею 10,7356 га, які є комунальною власністю громади Чернівців.

Не виконав Каспрук обіцянку збудувати басейн в Садгорі на місці колишнього кінотеатру «Буковина». У травні 2017 року міськрада ухвалила рішення про будівництво басейну та спортивного комплексу в Садгорі, однак до будівельних робіт справи так і не дійшли.

Джерело: 

https://www.slovoidilo.ua/2020/09/22/infografika/polityka/miscevi-vybory-yak-vykonuvav-obicyanky-neshhodavno-vidstoronenyj-mer-chernivcziv-kaspruk

1