Вихлопні гази від старих автомобілів, які масово завозять без контролю екологічності, труять чернівчан дрібнодисперсним пилом, провокуючи хвороби легень і рак – лікарі

Вихлопні гази від старих автомобілів, які масово завозять без контролю екологічності, труять чернівчан дрібнодисперсним пилом, провокуючи хвороби легень і рак – лікарі

21.09.2021, 21:43

Вихлопні гази від старих автомобілів, завезених до України з-за кордону, щороку призводять до зростання кількості захворювань легень, раку та алергій серед населення України.

Про це повідомила алерголог-імунологиня Олена Бачинська, повідомляє "24 канал".

Особливо, за її словами, збільшення кількості випадків захворювань дихальних шляхів, найпоширенішими серед яких є алергічний реніт та бронхіальна астма, фіксують серед молоді, а найчастіше на алергію хворіють саме жителі великих міст.

При цьому лікарі констатують, що найбільший внесок в забруднення навколишнього середовища вносять старі автомобілі, кількість яких вже давно перевищує кількість населення і які наразі завозяться в Україну з усього світу без жодного контролю їхньої екологічності.

Серед основних забруднювачів, пояснюють лікарі, є дрібнодисперсний пил, який потрапляє в дихальні шляхи і накопичується в організмі.

"Цікавим є визначення забруднення, яке досліджує Чернівецький університет. Там вже багато років спостерігають за дрібнодисперсним пилом. Ми спостерігаємо за пилом діаметром 2,5 і 10 мікрон, а вони досліджують пил діаметром до 1 мікрону. І ці рівні зараз значно підвищились, адже там такий регіон, де дуже багато привезених машин", – повідомила доктор медичних наук, заступник директора Інституту громадського здоров'я Олена Турос.

Водночас, за її словами, забруднене повітря може бути причиною хронічних обструктивних хвороб легень та раку легень.

"Від 35% до 45% дози, яка пов'язана з основними забруднюючими речовинами, які можуть проникати в найнижчі шляхи дихальні, нам якраз дають транспорті кабіни, автобуси, в яких не було кондиціонування, де не відкривалися вікна. Не можна такого допускати", – заявила лікарка.

Нагадаємо, за даними Центральної геофізичної обсерваторії, минулого тижня у деяких районах Києва рівень оксиду вуглецю перевищував норму у півтора рази, діоксиду азоту – у понад 4 рази, а формальдегіду – у 3,5 рази.

1