Вибори по-буковинськи: влада бере участь у виборах, деякі члени виборчих комісій мають доведений зв'язок із Партією регіонів, порушують виборче законодавство, застосовують 'чорний' піар і підкуповують виборців

Вибори по-буковинськи: влада бере участь у виборах, деякі члени виборчих комісій мають доведений зв'язок із Партією регіонів, порушують виборче законодавство, застосовують "чорний" піар і підкуповують виборців

29.09.2012, 04:14

Звіт Чернівецької обласонї громадської організації «Комітет виборців»  За результатами спостереження за виборчими процесами в Чернівецькій області у вересні 2012 року

 Діяльність «Комітету виборців» у Чернівецькій області впродовж вересня 2012 року звітного періоду довготермінового спостереження була спрямована на моніторинг агітаційної кампанії політичних сил та кандидатів у народні депутати, відстежування розміщення у ЗМІ матеріалів, які містять приховану агітацію, чи очорнювання конкурентів, вивчення формування складу ДВК, спостереження за роботою ОВК.

Особливих проблем в роботі спостерігачів не виникало.  

1.    Діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, пов’язана з підготовкою до виборів.

Впродовж вересня 2012 року органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування провели ряд організаційних заходів з підготовки до виборів народних депутатів України, зокрема:

 -       28 вересня 2012 р. обласне державне радіо передало повідомлення Першотравневого відділу Державного реєстру виборців зі зверненням до громадян про необхідність перевірки своїх прізвищ у реєстрі виборців та звірки інших даних.

 -       25 вересня голова ОДА Михайло Папієв на зустрічі із асистентом аташе посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Шоном Андерсоном заявив, що з боку обласної влади будуть створені всі належні умови для дотримання прав та забезпечення гарантій діяльності усіх учасників виборчого процесу, у тому числі міжнародних спостерігачів.

 Впродовж вересня 2012 року в Чернівецькій області були виявлено ряд випадків щодо залучення посадових осіб органів державної влади до участі в агітаційній кампанії. Зокрема:

 -       1 вересня 2012 р. секретар міської ради Новодністровська Микола Лутчак під час виступу на святі першого дзвоника в місцевій гімназії відкрито агітував за кандидата Артема Семенюка (в/о №204, Партія регіонів).

 -       4 вересня 2012 р. голова Сокирянської РДА Василь Козак на зустрічі з педагогічними колективами шкіл сіл Сербичани, Ломачинці та Коболчин Сокирянського району активно агітував за кандидата Артема Семенюка (в/о №204, Партія регіонів). В селі Коболин Василь Козак сказав: «Звертаючись до вас як голова адміністрації, як виконавча влада... Я хочу до вас звернутись про підтримку. …. Я хотів би вам представити, і сказати, що Артем Семенюк – це та людина, яку я для себе виділив поміж 14 кандидатів, і вважаю, що це буде найбільш ефективний депутат, який буде мати можливість нам допомогти, і вирішувати проблеми в усіх 4 районах і нашого округу».

 -       6 вересня 2012 р. заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич та кандидат від ПР по округу №204 Артем Семенюк провели агітаційні заходи в Кельменцях та в Хотині. У Кельменцях кандидатів від Партії регіонів супроводжував голова Кельменецької РДА Микола Довгань, а у Хотині голова Хотинської РДА Юрій Юзва. Голови РДА представляли кандидатів від Партії регіонів присутнім в залі та запрошували їх до агітаційних виступів. За словами голови Кельменецької РДА Миколи Довганя, Нестор Шуфрич перебував 6 вересня в Чернівецькій області з робочим візитом. Проте, апарат РНБОУ повідомив, що Нестор Шуфрич перебуває в неоплачуваній відпустці з 8 серпня до 26 жовтня 2012 року.

 -       8 вересня 2012 р. голова Заставнівської РДА Василь Копчук агітував за кандидата Артема Семенюка (в/о №204, Партія регіонів). Під час зустрічі з виборцями в будинку культури села Кадубівці Василь Копчук особисто представив присутнім кандидата від Партії регіонів у 204 виборчому окрузі Артема Семенюка, висловивши при цьому власну думку, що молодий кандидат Артем Семенюк буде непоганим депутатом і турбуватиметься про мешканців і округу, і району, і села.

 -       16 вересня 2012 р. співробітники особового складу державного органу Державної пожежної частини № 8 (м. Сокиряни) ТУ МНС України в Чернівецькій області із використанням засобів спеціальної техніки здійснювали наклеювання політичної реклами кандидата в народні депутати України Артема Семенюка (в/о №204, Партія регіонів) на білборд із написом «Відродити і розвивати «Семенюк Артем». http://buknews.com.ua/page/peredvyborchu-ahitatsiyu-syna-hubernatora-bukovyny-rozkleyuyut-pogegnyky

 -       20 вересня 2012 р. з’явилася інформація, що заступник керівника апарату Чернівецької ОДА Петро Рева керує робочим графіком кандидата Артема Семенюка (в/о №204, Партія регіонів), який є сином голови ОДА Михайла Папієва. В телефонній розмові на прохання журналіста призначити зустріч А.Семенюк відповів: «Я не знаю. В мене дуже щільний графік зустрічей. Звертайтесь до Петра Вікторовича Реви і домовляйтесь з ним». Пізніше Рева сказав журналістам, що не розуміє, про що йшлося і виборами він не займається.

 -       21 вересня 2012 р. у блоговій мережі «ВКурсі» Оксана Баланюк з селища Лужани Кіцманського району повідомила про факт незвичної агітації з боку начальника департаменту освіти Чернівецької ОДА, кандидата від Партії регіонів в 202 окрузі Михайла Бауера. Цитата: «Поки вчилась, не пам'ятаю, аби до нас телефонували з питаннями щодо партійних вподобань батьків. Сьогодні ж була вкрай здивована – державі не байдуже, за кого голосують буковинці. Питають, чи сім'ї школярів підтримають Бауера. Як альтернативу пропонують варіант «ще не визначився з вибором».

 -       29 серпня 2012 року секретар Чернівецької міської ради та кандидат у народні депутати по 201 виборчому округу від Партії регіонів Віталій Михайлішин проводив незаконну агітацію за себе під час виступу на конференції працівників педагогічних закладів міста Чернівців. Факт таких дій зафіксовано на відео http://youtu.be/PGrOa_dGVm0. 5 вересня Чернівецький окружний адміністративний суд своєю постановою, задовольняючи позовні вимоги кандидата від «ВО Батьківщина» Максима Бурбака» визнав такі дії протиправними.

 2.    Діяльність окружних виборчих комісій, формування дільничних виборчих комісій.

Впродовж вересня 2012 року довготермінові спостерігачі «Комітету виборців» спостерігали за роботою чотирьох окружних та формуванням дільничних виборчих комісій, зокрема:

-       На перше засідання всіх 4-х буковинських ОВК  не з’явилися представники таких політичних партій, які отримали в них місця, як: «Союз анархістів України», Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина Родина», «Русь Єдина», «Руська Єдність», «БРАТСТВО», «Руський блок». Основною причиною неявки членів ОВК на засідання стало те, що усі вони не були мешканцями Чернівецької області.

 -       28 серпня через відсутність голови комісії (Румянцев Андрій, Народно-трудовий союз України), секретаря (Тишко Денис, "Руський блок") та кворуму не змогла зібратися на перше засідання ОВК 201 округу (Чернівці). Засідання комісії намагався скликати заступник голови ОВК Василь Рачинський («Молодь до влади»). Комісія зібралися наступного дня.

 -       Станом на 18 вересня в чотирьох ОВК Чернівецької області були замінені усі члени комісій від таких партій «Союз анархістів України», Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина Родина», «Русь Єдина», «Руська Єдність», «БРАТСТВО», «Руський блок». Усі особи, по яким ЦВК прийняло рішення про припинення повноважень, замінені мешканцями Чернівецької області. Всього проведено 26 замін членів ОВК. Окрім вказаних політсил, дві кандидатури замінила Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!».

За результатами внесення змін до складу ОВК фактичний контроль над їх роботою отримала Партія регіонів.

У 201 виборчому окрузі семеро членів ОВК мають доведений зв'язок із Партією регіонів.

  1. «Братство» – Візовський Володимир, на місцевих виборах 2010 р. член Першотравневої районної в місці Чернівці виборчої комісії від Партії Регіонів.
  2. Партія Наталії Королевської «Україна – вперед!» – Шова Олена, на парламентських виборах 2006 р. голова ДВК від Партії регіонів. Досвід роботи в окружних комісіях згідно даних сайту ЦВК відсутній.
  3. «Руська Єдність» – Москалик Микола, на місцевих виборах 2010 р. член Чернівецької міської виборчої комісії від Партії регіонів.
  4. «Русь єдина» – Цибульська Людмила, на місцевих виборах 2010 р. член Чернівецької міської виборчої комісії від Партії регіонів.
  5. «Союз анархістів України» – Фролов Валентин, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 204 від Віктора Януковича.
  6. Фракція Партії регіонів – Ковальчук Зінаїда, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 204 від Віктора Януковича.
  7. «Народно-трудовий союз України» – Румянцев Андрій, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 205 від Віктора Януковича.

 У 202 виборчому окрузі п’ятеро членів ОВК мають доведений зв'язок із Партією регіонів.

  1. «Руська Єдність» – Порошняк Віола, на місцевих виборах 2010 р. член Сторожинецької міської виборчої комісії від Партії регіонів.
  2. «Русь єдина» – Шеремета Микола, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 205 від Віктора Януковича.
  3. «Союз анархістів України» – Мітрік Георгій, чинний депутат Сторожинецької райради, член Партії регіонів
  4. Фракція Партії регіонів – Качановська Ніна, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 205 від Віктора Януковича.
  5. Фракція Комуністичної партії України – Чоботар Роман, голова ТВК округу №205 в другому турі президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.

 

У 203 виборчому окрузі семеро членів ОВК мають доведений зв'язок із Партією регіонів.

  1. «Братство» – Гушила Траян, чинний депутат Маршинецької сільської ради Новоселицького району від Партії регіонів.
  2. «Руська Єдність» – Мельник Людмила, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 206 від Віктора Януковича.
  3. «Русь єдина» – Нагрудний Павло, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 206 від Віктора Януковича.
  4. «Руський блок» – Кондратова Ольга, заступник голови ОВК. На президентських виборах 2010 р. голова ТВК № 206 від Віктора Януковича.
  5. Фракція Партії регіонів – Жмудь Стефанія, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 205 від Віктора Януковича.
  6. Фракція Народної партії – Мельничук Людмила, член ОВК округу №209 на парламентських виборах 2006 року від Партії регіонів.
  7. «Зелена планета» – Чукля Дідіна, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 205 від Сергія Ратушняка.

 У 204 виборчому окрузі шість членів ОВК мають доведений зв'язок із Партією регіонів.

  1. «Братство» – Катеринчук Марія, секретар ОВК. На президентських виборах 2010 р. член ТВК № 207 від Віктора Януковича.
  2. «Руська Єдність» – Лакуста Галина, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 207 від Сергія Тігіпка. Чинний депутат Хотинської районної ради, обрана від «Сильної України».
  3. «Єдина родина» – Галіщук Наталія, на президентських виборах 2010 р. член ТВК № 207 від Віктора Януковича.
  4. «Русь єдина» – Антонюк Володимир, на місцевих виборах 2010 р. член Новоселицької районної виборчої комісії від Партії регіонів.
  5. Фракція Партії регіонів – Веселий Павло, голова комісії.
  6. Християнсько-демократичної партії України – Яцюк Марина, член ОВК округу №210 на парламентських виборах 2006 року від партії «Віче».

 Всього серед 72 членів окружних комісій Чернівецької області вдалося встановити, що 26 із них мають підтверджений базою даних ЦВК досвід роботи як членів територіальних/окружних комісій. Водночас лише 8 із цих 26 членів ОВК мають «бездоганну виборчу історію», тобто не були помічені в тому, що виступали хоча б раз від іншої політичної сили, аніж та, що зробила на них подання на виборах 2012 року. Лише 3 партії спромоглися подати членів ОВК із «бездоганною виборчою історією» – Партія регіонів (3 члени у 201, 202 та 203 в/о), БЮТ (2 члени у 202 та 203 в/о), Українська народна партія (3 члени у 201, 203 та 204 в/о).

Всього у 201 в/о 5 членів, у 202 в/о – 5 членів, у 203 в/о – 9 членів, у 204 в/о – 7 членів ОВК із досвідом роботи.

виборчий округ № 201

  1. Голова окружної виборчої комісії виборчого округу №201 (м. Чернівці) Румянцев Андрій, поданий від партії «Народно-трудовий союз України», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ТВК округу №205 на президентських виборах 2010 року від Сергія Тігіпка.
  2. Заступник голови окружної виборчої комісії виборчого округу №201 (м. Чернівці) Рачинський Василь, поданий від партії «Молодь до влади», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена Чернівецької обласної виборчої комісії у 2011 році від «Європейської партії України».
  3. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №201 (м. Чернівці) Фролов Валентин, поданий від партії «Союз анархістів України», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ТВК округу №204 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.

виборчий округ № 202

  1. Голова окружної виборчої комісії виборчого округу №202 (м. Сторожинець) Чоботар Роман, поданий від фракції Комуністичної партії України, в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки голови ТВК округу №205 в другому турі президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.
  2. Заступник голови окружної виборчої комісії виборчого округу №202 (м. Сторожинець) Белінський Андрій, поданий від фракції Блоку «НУ-НС», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ТВК округу №205 на президентських виборах 2010 року від Юлії Тимошенко.
  3. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №202 (м. Сторожинець) Шеремета Микола, поданий від партії «Русь єдина», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ТВК округу №205 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.

виборчий округ № 203

  1. Заступник голови окружної виборчої комісії виборчого округу №203 (м. Новоселиця) Кондратова Ольга, подана від партії «Руський блок», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки голови ТВК округу №206 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича
  2. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №203 (м. Новоселиця) Мельничук Людмила, подана від фракції Народної партії, в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ОВК округу №209 на парламентських виборах 2006 року від Партії регіонів.
  3. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №203 (м. Новоселиця) Чукля Дідіна, подана від партії «Зелена планета», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ТВК округу №206 на президентських виборах 2010 року від Сергія Ратушняка.
  4. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №203 (м. Новоселиця) Лютик Людмила, подана від фракції Блоку «НУ-НС», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ТВК округу №206 на президентських виборах 2010 року від Арсенія Яценюка.
  5. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №203 (м. Новоселиця) Мельник Людмила, подана від партії «Руська Єдність», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ТВК округу №206 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.
  6. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №203 (м. Новоселиця) Нагрудний Павло, поданий від партії «Русь єдина», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ТВК округу №206 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.

виборчий округ № 204

  1. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №204 (м. Хотин) Жейков Петро, поданий від фракції Блоку «НУ-НС», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ТВК округу №207 на президентських виборах 2010 року від Арсенія Яценюка.
  2. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №204 (м. Хотин) Скакун Сергій, поданий від партії «Молодь до влади», в базі на сайті ЦВК значиться як такий, що виконував обов’язки члена ОВК округу №210 на парламентських виборах 2006 року від партії «Реформи і Порядок».
  3. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №204 (м. Хотин) Яцюк Марина, подана від Християнсько-демократичної партії України, в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ОВК округу №210 на парламентських виборах 2006 року від партії «Віче».
  4. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №204 (м. Хотин) Катеринчук Марія, подана від партії «Братство», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ТВК округу №207 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.
  5. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №204 (м. Хотин) Галіщук Наталія, подана від партії «Єдина родина», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ТВК округу №207 на президентських виборах 2010 року від Віктора Януковича.
  6. Член окружної виборчої комісії виборчого округу №204 (м. Хотин) Лакуста Галина, подана від партії «Руська Єдність», в базі на сайті ЦВК значиться як така, що виконувала обов’язки члена ТВК округу №207 на президентських виборах 2010 року від Сергія Тігіпка.

 Окрім того під час спостереження були виявлені факти порушення ОВК виборчого законодавства, зокрема: 

-       14 вересня член ОВК виборчого округу №201 Валерій Руснак (Християнсько-демократична партія України) відмовився виконати вимогу кандидата Юлії Струк роз’яснити вимоги законодавства щодо процедури подання кандидатів в дільничні комісії, посилаючись на те, що не може прочитати закон. В.Руснак відзначив, що він всього-на-всього чергує, техперсонал комісії роз’яснень не дає, а її керівництво та інші члени комісії в повному складі перебувають на навчанні в Києві.

 Спостерігали також за ефективністю врегулювання виборчих спорів:

-       2 вересня 2012 року, Чернівецький окружний адміністративний суд визнав протиправною і скасував постанову ОВК №201 від 29 серпня 2012 року, яка визнавала протиправними дії кандидата від Партії регіонів Віталія Михайлішина. Суд дійшов до висновку, що «розміщення білбордів із написом "Вітаємо у комфортному місті Чернівці" та інших подібних білбордів, вручення іменних соціальних проїзних квитків не є передвиборчою агітацією, а є виконанням покладених на позивача повноважень секретаря Чернівецької міської ради».

 

-       5 вересня ОВК по одномандатному виборчому округу №204 в своїй постанові щодо скарги уповноваженої особи ВО «Батьківщина» В. Рижого від 28 серпня на незаконні дії кандидата Руслана Панчишина встановила, що «скарги та звинувачення в незаконних діях та порушеннях виборчого законодавства є надумані, необґрунтовані, безпідставні та підлягають відхиленню». Таке рішення комісія мотивувала тим, що кандидат «не має жодного відношення до фонду, не є членом чи засновником», а отже «норми частини 13 статті 74  ЗУ «Про вибори народних депутатів України» не можуть застосовуватися до Руслана Панчишина як кандидата в народні депутати України». 24 серпня у Хотині від імені «Благодійного фонду Руслана Панчишина» кандидат у народні депутати України (в/о №204, самовисування) Руслан Панчишин вручив 3 мобільні телефони під час проведення районної спартакіади серед людей з обмеженими можливостями.

 Формування ДВК

-       20 вересня під час жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій ОВК 201 округу стикнулася зі збоєм комп’ютерної програми, внаслідок чого спершу оголосила неправильну послідовність суб’єктів подання кандидатур до складу ДВК. Крім того, ОВК припустилася помилки і до барабану вкинули 64 жеребки (загальна кількість суб’єктів подання) замість 63 (найбільша кількість подань до конкретної ДВК з-поміж усіх ДВК). Після того, як оголосили склад перших п’яти ДВК, виникли непорозуміння: до кожної з цих ДВК на першому місці увійшли представники КПУ, але до жодної із них не увійшли представники ВО «Батьківщини» та ВО «Свободи». З цього приводу кандидат у народні депутати України від ВО «Батьківщина» Максим

-       Впродовж 20 – 21 вересня ц.р. в усіх ОВК проводилось жеребкування щодо формування персонального складу дільничних виборчих комісій. Якщо говорити про публічність процесу, то варто навести показовий факт. 20 вересня 2012 року під час проведення жеребкування щодо формування дільничних виборчих комісій у виборчому окрузі №201, окружна комісія дозволила собі призупинити засідання комісії і провести «закриту нараду» (це щодо публічності діяльності ОВК). Така ж «закрита нарада» (яка звичайно ж не передбачена законодавством) всіх членів ОВК відбувалась і наступного дня при формуванні керівного складу ДВК.

-       Формування дільничних виборчих комісій проводилось за зовсім іншою процедурою, ніж це відбувалося при формуванні ОВК. Жеребкування, яке проводили ОВК стосувалось не суб’єктів подання (політичних партій чи-то кандидатів в народні депутати), а безпосередньо кандидатів в члени комісії по кожній виборчій дільниці. Зміна процедури жеребкування, а також відсутність прозорості у формуванні ДВК призвело до непорозумінь під час засідання комісій. Вже зараз декілька суб’єктів виборчого процесу (ВО «Свобода», «Батьківщина») оголосили про оскарження результатів формування ДВК.

-       Крім того, варто зазначити, що при внесенні подань кандидатур в дільничні виборчі комісії застосовувалась така ж брудна технологічна схема, як і при формуванні ОВК. Знову ж серед суб’єктів подання ми бачимо абсолютно нікому невідомі політичні сили, такі як: «Народно-трудовий союз», «Народна екологічна партія», «Справедлива Україна», «Руська єдність», «Братство», «Союз», «Справедлива Україна», «Слов’янська партія» та інші подібні.

-      Експерти КВУ вважають, що частина кандидатів в члени дільничних виборчих комісій навіть не знають, що їх подали на роботу в ДВК. І робота дільничних виборчих комісій розпочнеться із тими ж проблемами, що й робота ОВК: питання легітимності ДВК (2/3 від мінімального складу повинні прийняти присягу), питання кворуму на першому засіданні (більше половини від складу комісії), масові заміни, які будуть здійснюватись аж до самого голосування.

 3.   Агітація

  • Впродовж вересня активізувалася агітаційна кампанія кандидатів у народні депутати по одномандатних округах: Віталія Михайлішина (в/о №201, Партія регіонів); Віталія Ткачука – (в/о №201, «Україна майбутнього»); Олександра Фищука – (в/о №202, Об’єднана опозиція), Івана Рибака – (в/о №202, самовисування); Михайла Бауера – (в/о №202, Партія регіонів); Геннадія Федоряка – (в/о №203, Партія регіонів); Леоніда Каденюка – (в/о №204, самовисування); Артема Семенюка – (в/о №202, Партія регіонів); Богдана Баласиновича – (в/о №204, «УДАР». Поки використовуються традиційні методи агітації – публікації у ЗМІ (в тому числі й «джинса»), прихована телереклама, бігборди, роздача листівок і буклетів, зустрічі з виборцями.

 З початку вересня у Чернівцях невідома раніше кур’єрська служба щотижня безкоштовно поширює серед городян комунальну газету «Чернівці», яка виходить за кошти міського бюджету, і в якій пропагуються досягнення кандидата в народні депутати від Партії регіонів у 201 окрузі, секретаря Чернівецької міськради Віталія Михайлішина. Представляються агітатори працівниками кур’єрської служби, навіть вказують назву – «Соцопрос», – та адресу, за якою цю фірму можна знайти.

 9 вересня кандидат по 201-му мажоритарному округу Віталій Ткачук організував концерт в одному із мікрорайонів міста Гравітоні під назвою «Гравітон за Ткачука! Ткачук за Гравітон!». У концерті взяли участь місцеві гурти, які перед тим відзняли відеокліпи на підтримку кандидата.

 В окрузі №202 кандидат у народні депутати від Партії регіонів, начальник департаменту освіти ОДА Михайло Бауер розповсюджує агітаційний буклет, де він зображений на фото з Героями України – співаком Дмитром Гнатюком та письменником Іваном Драчем. Невідомо, чи зазначені особи давали згоду на використання своїх фото у агітаційній продукції кандидата від Партії регіонів.

 23 вересня у Чернівцях кандидат по округу №201 Віталій Ткачук (політична партія «Україна майбутнього») висловив протест щодо несправедливого і завищеного мита на ввіз автомобілів та символічно розбив автомобіль «Жигулі».

 Розпочали більш активно запрошувати відомих людей, з метою залучення їх до агітації за кандидатів в народні депутати:

-       Газета «Голос краю» Заставнівського району (27 вересня) опублікувала замітку, що на підтримку кандидата-самовисуванця в округу №204 Руслана Панчишина висловився син командувача УПА Романа Шухевича Юрій Шухевич.

 -       На підтримку кандидата у народні депутати по округу №204 від ПР Артема Семенюка висловилися депутат обласної ради Валерій Палій, екс-народний депутат Анатолій Корчинський.

 -       На підтримку кандидата у народні депутати по округу №203 від ПР Геннадія Федоряка висловилися відомий підприємець, депутат облради Іван Семенюк та учасниця Олімпіади-2012 у Лондоні легкоатлетка Наталія Лупу.

 В передвиборній агітації активно беруть участь місцеві засоби масової інформації. В наявності велика кількість т.з. «іміджевих», або відверто агітаційних матеріалів. Ось які випадки були виявлені спостерігачами «Комітету виборців» в Чернівецькій області:

 -       Зокрема, зафіксовано в районних газетах Хотинського, Заставнівського, Кельменецького та Сокирянського районів 14 статей кандидата від Партії регіонів у виборчому окрузі №204 Артема Семенюка. Деякі з них опубліковані синхронно в одразу кількох виданнях. У газетах «Хотинські вісті» та «Дністрові зорі» від 14 вересня розміщені ідентичні статті Нестора Шуфрича: «Підтримуйте не тих, хто вміє добре говорити, а тих хто вміє ефективно працювати»  із закликом проголосувати за Артема Семенюка. У газетах «Голос краю» від 20 вересня №38, «Хотинські вісті» та «Дністрові зорі» від 21 вересня розміщена стаття «Звання народного депутата – це обітниця щоденного служіння людям на Україні» про реалізацію передвиборчих обіцянок Артема Семенюка.

 -       В районних газетах Новоселицького, Герцаївського та Глибоцького районів розміщено 9 матеріалів кандидата від Партії регіонів у виборчому окрузі №203 Геннадія Федоряка. У газетах «Новий день» та «Слово правди» від 21 вересня розміщена стаття «Лікарню в Топорівцях не тільки не закриють, а ще й відкриють пункт «швидкої допомоги», все це за сприяння цього кандидата. У газетах «Слово правди» та «Новий день» від 31 серпня розміщено привітання кандидата Генадія Федоряка з нагоди 1 вересня та Дня знань.

 -       В районних газетах Вижницького, Кіцманського, Сторожинецького та Путильського районів розміщено 14 матеріалів кандидата від Партії регіонів у виборчому окрузі №202 Михайла Бауера. У газетах «Вижницькі обрії», «Рідний край» та  «Карпати» від 14 вересня розміщено однакову статтю цього кандидата «Для людей зроблено чимало». У газеті «Карпати» від 21 вересня надруковано звернення учасників конференції працівників освіти до всіх освітян та жителів Путильського району щодо підтримки кандидата Михайла Бауера.

 -       В чернівецькій комунальній газеті «Чернівці» розміщуються виключно матеріали секретаря міської ради, кандидата від Партії регіонів у 201 виборчому окрузі Віталія Михайлішина. Інші кандидати на шпальти цього видання не потрапляють.

Поширення «чорного піару»

-       В ніч з 8 на 9 вересня в одному із мікрорайонів міста Чернівці невідомі розкидали в під'їздах багатоповерхівок агітаційні листівки, в яких поставлено ряд провокаційних питань, нібито, від кандидата по 201 виборчому округу Віктора Довганича (самовисування) до іншого кандидата в цьому окрузі – Миколи Федорука (ВО «Батьківщина»). Контрагітаційні матеріали не містять жодних вихідних даних про замовника, тираж тощо.

 -       У ніч з 17 на 18 вересня в одному із мікрорайонів Чернівців невідомі особи розповсюджували по багатоквартирних будинках в поштові скриньки та розкидали по під’їздах агітаційні листівки, у яких Арсенія Яценюка зображено у вигляді керованої ляльки, а також стверджується, що Арсеній Яценюк – «маріонетка в руках влади та запроданець». Контрагітаційні матеріали не містять жодних вихідних даних про замовника, тираж тощо.

 -       21 вересня в поштові скриньки чернівчан було вкинуто листівку, у якій вказується, що кандидат від Партії регіонів по 201 одномандатному округу Віталій Михайлішин «чомусь забуває повідомити мешканців міста про свою партійну приналежність». Автор вказує, що кандидати від Партії регіонів соромляться її символіки та кольорів та закликає виборців бути обачними. На листівках зазначено тираж (50 000 шт.), замовника й відповідального – Вишневський М.Ф., член «Фронту змін» та керівник одного із штабних підрозділів Об’єднаної опозиції.

 -       25 вересня прес-служба ВО «Батьківщина» поширила інформацію, що разом із запрошенням на концерт Олександра Розенбаума (організований цього ж дня в підтримку кандидата від Партії регіонів Віталія Михайлішина) в медичних установах Чернівців з’явились афіші без офіційних реквізитів ніби то від Миколи Федорука (кандидат від ВО «Батьківщина»), який закликає медиків «не ходити на концерт», а «ті, хто підуть, зрадять чернівчан та висловлять неповагу Федоруку».

 4.   Підкуп виборців

 З наближенням виборів у Чернівецькій області зростає кількість випадків, коли ймовірні кандидати надають населенню продукти, матеріалні ресурси, послуги та інші блага, які можна розцінити як непрямий підкуп виборців.

 -       17 вересня кандидат в депутати Руслан Панчишин (в/о №204, самовисування) заявив, що до нього з достовірних джерел надійшла інформація, що в населених пунктах округу здійснюється прямий підкуп виборців. За його словами, в кожному селі округу створено групи людей, які ходять по оселях і пропонують 150 гривень за голос. Щоб отримати ці гроші, людина повинна дати свої паспортні дані, копію ідентифікаційного коду і поставити свій підпис в графі на підтримку відповідного кандидата.  Цей підпис нібито буде гарантією того, що виборець проголосує за потрібного кандидата.

-       19 вересня кандидат у народні депутати за списками «Батьківщини» Максим Бурбак повідомив, що у Чернівцях виборцям пропонують 200 гривень за голос на виборах за кандидата Віталія Михайлішина (в/о №201, Партія регіонів): «Люди ходять будинками, безкоштовно роздають жителям комунальну газету «Чернівці», а взамін просять надати контактну інформацію – паспортні дані, адресу і номер мобільного телефону. Окрім цього городянам обіцяють гроші, щоправда, після виборів. До нас надійшли дві заяви від чернівчан про те, що до їхніх квартир приходила жінка, яка збирала відомості про мешканців. Вона представилась працівницею міської ради, і на прохання людей надала інформацію про себе – прізвище, ім’я та по батькові. Жінка просила мешканців надати інформацію про себе. Пообіцяла, що у випадку, якщо вони голосуватимуть на виборах за Михайлішина, люди отримають 200 гривень». В. Михайлішин назвав цю інформацію провокацією.

-       У селі Клішківці Хотинського району (округ №204) селянам роздавали п’ятикілограмові мішки із «великоднім» борошном. За словами очевидців, в село прибув автомобіль, наповнений мішками з борошном. Мішки своїм односельчанам роздавала Людмила Черновська, яка називала себе представницею кандидата самовисуванця в 204 окрузі Руслана Панчишина. Борошно було розфасовано в мішки по 5 кг з написом: «З Великоднем»! Руслан Панчишин».

1