Вибори на Буковині: мільйони на агітацію

Вибори на Буковині: мільйони на агітацію

13.06.2013, 17:56

28 жовтня 2012 року українці обрали новий склад Верховної Ради. Чотирьох депутатів-мажоритарників до парламенту делегували виборці Чернівецької області за чотирма округами 201, 202, 203 та 204. Правдами-неправдами вони зараз в парламенті. Скільки ж їм вартувало депутатство (офіційно і неофіційно), а також, як кандидати виконують закон «Про вибори народних депутатів України»?

Згідно п. 6 статті 49 закону України «Про вибори народних депутатів України», розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду партії зобов’язаний не пізніш як на п’ятнадцятий день після дня голосування подати до Центральної виборчої комісії фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду.

Автор звернулася із запитом до Центральної виборчої комісії, яка є розпорядником цієї інформації, аби нам надали копії фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів в народні депутати. Ми вирішили зосередитись на тих кандидатах, які представляли дві найпотужніші політичні сили регіону – висуванців від так званої Об’єднаної опозиції та Партії регіонів і виокремили вісім кандидатів від цих сил, а саме: від Партії регіонів – Віталія Михайлішина (в.о. голова Чернівецької міської ради), Михайла Бауера (директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА), Геннадія Федоряка (директор ПАТ «Чернівцігаз»), Артема Семенюка (родич голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва, бізнесмен), від Об’єднаної опозиції – Миколи Федорука (ВО «Батьківщина», екс-мер Чернівців), Олександра Фищука (ВО «Батьківщина»), Степана Спіжавки (ВО «Свобода») та Богдана Баласиновича (УДАР). (див. гістограму)

Народними депутатами за результатами голосування по мажоритарних округах Буковини стали Олександр Фищук, Микола Федорук, Артем Семенюк та Геннадій Федоряк.

Як повідомили в ЦВК, фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів Віталія Михайлішина, Степана Спіжавки, Богдана Баласиновича не надходило. Щодо решти перелічених кандидатів в народні депутати, то копії фінансових звітів ми отримали.



Аналіз джерел наповнення кандидатських виборчих фондів гривнями дозволяє стверджувати, що здебільшого це добровільні внески фізичних осіб. Однак тодішній директор ПАТ «Чернівцігаз» Геннадій Федоряк виборчу кампанію вклав власних коштів більше мільйона гривень. Це при тому, що у декларації Геннадія Федоряка за 2011 рік йдеться, що він отримав дохід у 561 тисячу гривень, члени його родини – 585 тисяч гривень. Ніяких депозитів чи рахунків в банках в гривнях чи в іноземній валюті не задекларовано. Тоді виникає логічне питання – звідки у керівника регіонального підприємства-монополіста такі гроші на виборчу кампанію? Таке саме питання і до колишнього народного депутата, а тепер начальника головного управління освіти ОДА Михайла Бауера. Звідки у діяча знайшлось власних 380 тисяч гривень на вибори? Адже згідно з декларацією, в 2011 році він отримав сукупного доходу понад 280 тисяч гривень.

Протилежна ситуація з наповненням виборчого фонду у колеги Геннадія Федоряка по партії Артема Семенюка. У нього 940 тисяч гривень загального розміру виборчого фонду – це добровільні внески фізичних осіб. Саме у нього та Геннадія Федоряка, яких і обрали буковинці абсолютною більшістю, найбільший загальний розмір виборчого фонду. В рази менші виборчі фонди були у кандидатів від опозиції – Миколи Федорука (122 тисячі) та Олександра Фищука (245 тисяч гривень). За цими кандидатами, як і за Богданом Баласиновичем та Степаном Спіжавкою, грубих порушень виборчого законодавства зафіксовано не було.

За структурою витрат кандидатів, більша частка коштів пішла на агітацію в засобах масової інформації (у п’ятьох кандидатів на передвиборну агітацію в ЗМІ пішло півтора мільйона гривень). Найбільше на ці потреби витратив родич голови Чернівецької ОДА Артем Семенюк (636 тисячі). А кандидат Геннадій Федоряк витратив майже півмільйона гривень на передвиборну агітацію на зовнішніх носіях реклами, концерти, вистави та інші заходи. До речі, спостерігачі від Чернівецької обласної організації ГМ «ОПОРА» зафіксували, що в концертах на підтримку Геннадія Федоряка брали участь виконавці з Молдови: гурт Zdob Shi Zdub та співак Іона Суручану. І хоча на афішах організатори вказали, що «Концерти з метою зміцнення культурних зв’язків Буковини», за інформацією «Опори» це були агітаційні концерти кандидата в депутати Геннадія Федоряка. А згідно закону «Про вибори народних депутатів України», існує заборона участі іноземних осіб в передвиборній агітації, зокрема й у формі участі в концертах. Також помічником народного депутата Сергія Соболєва Олегом Істратієм було зафіксовано, як в селі Динівці Новоселицького району, яке входить до виборчого округу № 203, по якому висувався Геннадій Федоряк, мешканцям передавали гроші нібито за голосування за цього кандидата (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=64ccQYTrfLs – відео румунською). Однак і прокуратура, і суд вирішили, що то купували у людей горіхи, а не голоси на виборах.

Що стосується кандидата Артема Семенюка, то він запам’ятався буковинцям тим, що впродовж всієї виборчої кампанії не відходив від свого родича голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва. Жодне відкриття школи, садочку тощо в районах області, які входять до виборчого округу № 204, де обирався Артем Семенюк, не відбувалось без його участі (доказом чого є світлини, які були розміщені на офіційному сайті ОДА в той період http://oda.cv.ua/). Тільки за жовтень місяць 2012 року можна нарахувати 8 «відкриттів» за участі голови ОДА та кандидата в народні депутати Артема Семенюка. Окрім того впродовж передвиборної агітації за цього кандидата агітували керівники районів та представники церков (деталі – на «Мапі порушень» http://map.oporaua.org/ від ГМ «ОПОРА»).

А кандидат від Партії регіонів Михайло Бауер розмістив свій виборчий штаб в приміщенні, що належить до комунальної власності. Також журналістами газети «Час» було помічено розміщення агітаційного плакату на фасаді школи в селі Іспас Вижницького району.

Однак, незважаючи на чисельні скарги та судові позови, суди приймали рішення на користь кандидатів від Партії регіонів. Зокрема, як повідомляє ГМ «ОПОРА», суд відмовив у задоволенні позову від кандидата від «УДАРу» Богдана Баласиновича щодо використання пожежників для розклеювання політичної реклами за кандидата від Партії регіонів Артема Семенюка, так само відмовлено було в позові щодо агітації за Артема Семенюка головою Застванівської міської ради Ярослава Цуркана.

До речі, зазначені кандидати не провели жодної прес-конференції. На прохання журналістів до обласної організації Партії регіонів, аби організувати зустріч з кандидатами, було повідомлено, що у кандидатів багато роботи і спілкування з журналістами – не найважливіше для них.

Ознаки використання адмінресурсу та великих коштів невідомого походження, агітації іноземців були помічені й у ході передвиборної агітації за кандидата від Партії регіонів Віталія Михайлішина. І так само були зафіксовані програні опозицією суди щодо незаконної агітації, порушення ним виборчого законодавства тощо. Зокрема, Чернівецький окружний адміністративний суд не задовільнив позов кандидатів в народні депутати від опозиції до кандидата від Партії регіонів Віталія Михайлішина та Чернівецької міської ради щодо агітації під час концертів в Літньому театрі. Але ж були концерти (з рекламними матеріалами в підтримку кандидата Віталія Михайлішина) Олександра Розенбаума, Олександра Буйнова, Наталії Могилевської, Boney М та Кріса Нормана, була агітація під час освітянських заходів, агітаційні матеріали в комунальних установах, десятки агітаційних наметів, передвиборні так звані «соціальні проїзні квитки», кількасот тисячні тиражі комунальної газети «Чернівці», які розносили в кожну квартиру Чернівців, десятки дитячих майданчиків, тощо. Окрім того під час голосування в студентському містечку була помічена нова для регіону технологія «червоні ручки» (в бюлетені ті, хто зголосився голосувати за гроші, навпроти прізвища одного з кандидатів ставили позначку саме ручкою з червоною пастою – такою була умова «замовників» голосів) – питати. Через соціальні мережі серед студентів пропонувалось 50 гривень завдатку за голосування за Віталія Михайлішина, а після того, обіцялось ще 100 грн. Спостерігачі від ГМ «ОПОРА» нарахували на студентських дільницях більше 1000 таких бюлетенів. Тільки ця технологія вартувала мінімум 150 тисяч гривень. Однак, незважаючи на те, що факти про використання цієї технології були оприлюднені спостерігачами та розтиражовані в ЗМІ, реакції з боку правоохоронних органів не було.

Журналісти особисто звертались до Віталія Михайлішина з проханням надати інформацію про надходження та використання коштів виборчого фонду. Ще 14 березня він обіцяв найближчими днями надати всі документи. Однак, і через місяць документів журналісти не отримали, а чисельні звернення до працівників сектору інформації та зв’язків з громадськістю успіхів не мали. Тому змушені користуватися інформацією, яка була озвучена в ЗМІ. А саме, що «кандидат у народні депутати по виборчому округу №201 (місто Чернівці) Віталій Михайлішин витратив на передвиборчу агітацію 450 тисяч гривень». Про це у розмові з кореспондентом molbuk.ua повідомив Ростислав Білик, довірена особа кандидата у депутати. Не вказано, чи це власні кошти кандидата, чи внески фізосіб. Нагадаємо тільки, що згідно з оприлюдненою на сайті ЦВК декларацією про доходи та майно Віталія Михайлішина за 2011 рік, загальний дохід його сім’ї, яка у 2011 році складалася з 4 осіб, становив 128 758 гривень. Опозиція ж називала цифри в кілька мільйонів доларів, що були витрачені штабом кандидата Віталієм Михайлішиним.

На жаль, під час передвиборної агітації в Чернівецькій області не було проведено моніторингу фінансових витрат кандидатів у народні депутати 2012 року на Буковині. Однак, Громадянська мережа «ОПОРА» провела такий моніторинг в 42 (Донецьк), 73 (Закарпаття) та 222 (Київ) виборчих округах.

В ГМ «ОПОРА» роблять висновок, що роль грошей у виборах в Україні є якщо не вирішальною, то досить вагомою. Перемогу на виборах отримали ті кандидати, що найбільше витратили коштів на польову частину виборів. Всі без винятку кандидати витратили в декілька разів більше коштів, ніж задекларували прибутків за 2011 рік. Крім того, жоден з них не організовував широкомасштабних кампаній збору коштів з населення на кампанію, тому походження фінансів є вкрай непрозорим та корупціогенним. Окрім того, жодних наслідків щодо кандидатів, які надавали у підсумкових деклараціях Центральній виборчій комісії недостовірні дані про витрати на кампанію немає. З одного боку, вибіркові перевірки банківських переказів з виборчого фонду кандидатів на агітаційні заходи не можуть забезпечити встановлення правдивої інформації, з іншого – юридичної відповідальності за порушення правил фінансування немає жодної. Саме ж фінансування кампаній кандидатів та партій залишається у тіньовому секторі економіки.

Як зазначив Павло Моісєєв, директор з правових питань «Інтерньюз-Україна», в Оціночному звіті GRECO (Група держав проти корупції) вказувала, що в цілому система прозорості політичного фінансування в Україні не відповідає стандартам, затвердженим Рекомендацією Rec (2003)4 Комітету міністрів Ради Європи про Загальні правила проти корупції при фінансуванні політичних партій та виборчих кампаній.

В рекомендаціях було зазначено:

- знайти спосіб, аби гарантувати, що вимоги виборчого законодавства щодо прозорості не можна оминути шляхом опосередкованих пожертв до виборчих фондів через «власні кошти» партій і кандидатів або пожертв, що не проходять через виборчі фонди, в т. ч. фінансування третіми сторонами та внесків у натуральній формі;
- забезпечити легкий доступ громадськості до повних звітів про фінансування агітаційної діяльності під час усіх виборів протягом встановленого законом терміну.

В контексті аналізу стану політичної корупції в окремих регіонах України дослідження джерел наповнення виборчих фондів буковинських нардепів яскраво підтверджує недотримання міжнародних стандартів при проведенні виборчих компаній. Діюче законодавство є не досконалим та створює сприятливі умови для вчинення корупційних правопорушень.
Післямова

Як нещодавно повідомили ЗМІ, Міністерство юстиції пропонує оптимізувати фінансування виборчих кампаній партій та кандидатів у народні депутати з урахуванням рекомендацій європейських інституцій. Проект додаткових пропозицій щодо внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів» було оприлюднено на сайті Мін’юсту 27 травня.

Серед головних нововведень, запропонованих Мінюстом, можливість виносити попередження про скасування реєстрації кандидата в депутати, якщо були порушені терміни відкриття виборчого фонду, терміни надання виборчим комісіям звітів про надходження і використання коштів фондів або у разі внесення розпорядником фондів у фінансовий звіт недостовірних даних.

Мін’юст також має намір зобов’язати розпорядників коштів виборчих фондів партій і кандидатів в одномандатних округах подавати у Центрвиборчком та окружні виборчі комісії відповідно проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів за 20 днів до голосування. Раніше розпорядники фондів повинні були подавати такі звіти тільки після голосування.

Вибірковий контроль надходжень, обліку та використання коштів здійснюють виборчі комісії і банки, у яких відкрито рахунки фондів. Якщо за результатами аналізу звітів виборчком виявить порушення, він зобов’язаний повідомити про це правоохоронні органи.

Окрім того, у Міністерстві пропонують заборонити робити добровільні внески у виборчі фонди кандидатів не тільки особам без громадянства, іноземцям, анонімним жертводавцям, але і особам під псевдонімом.

Зазначимо, що пропозиціями Мін’юсту планується доповнити раніше підготовлений міністерством законопроект «Про внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів».

Документ обговорювався 25 квітня на закритій зустрічі з експертами Венеціанської комісії і лідерами парламентських фракцій. За результатами консультацій його планувалося доопрацювати і знову винести на розгляд Венеціанської комісії, Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та експертів Євросоюзу.

А поки правила оновлюються, переважна більшість бажаючих зайняти крісло нардепа ВРУ сміливо користуються прогалинами виборчого законодавства.

Надія Вірна
«CorruptUA»

Джерело: corruptua.org

1