Виборцям 204 округу у вересні роздавали Великоднє борошно від кандидата Руслана Панчишина

Виборцям 204 округу у вересні роздавали Великоднє борошно від кандидата Руслана Панчишина

26.09.2012, 22:30

15 вересня в селі Клішківці (Хотинський район, Чернівецька область) селянам роздавали мішки з борошном, на яких фігурує прізвище кандидата в депутати в 204 виборчому окрузі Руслана Панчишина (самовисуванець). Про даний факт ОПОРУ повідомив мешканець цього села. Як видно з фото (mishok_15092012_Klishkivtsi.JPG), на мішку окрім прізвища кандидата також вказано вагу 5 кг та привітання «З Великоднем!».

За словами очевидців 15 вересня в село Клішківці прибув автомобіль, наповнений мішками з борошном. Мішки своїм односельчанам роздавала Людмила Черновська, яка називала себе представницею кандидата самовисуванця в 204 окрузі Руслана Панчишина. Борошно було розфасовано в мішки по 5 кг з написом: «З Великоднем»! Руслан Панчишин». Після того як людина отримувала мішок борошна, її просили розписатись у незрозумілих відомостях. Очевидці стверджують, що була можливість отримати декілька таких мішків. Селяни зізнаються, що борошно в таких же мішках розповсюджувалося в селі ще на початку серпня.

Нагадаємо, що 24 серпня у місті Хотин від імені «Благодійного фонду Руслана Панчишина» було вручено 3 мобільні телефони учасникам спартакіади людей з обмеженими можливостями (http://oporaua.org/oblast/article/2136-bukovyna-ruslan-panchyshyn-daruvav-telefony-v-hotyni-na-den-nezalezhnosti). Зокрема, один із телефонів отримала й Людмила Черновська, яка очолює осередок товариства інвалідів в с. Клішківці.

Після того як випадок з телефонами був висвітлений в ЗМІ, ВО «Батьківщина» подала до окружної виборчої комісії скаргу (файл - skarga_v_OVK_204.JPG), в якій просила:

  1. Визнати дії Руслана Панчишина, які порушили ч. 13 ст. 74 Закону України про вибори народних депутатів.
  2. Зобов’язати Руслана Панчишина в подальшому не вчиняти порушень Закону України про вибори народних депутатів.

Тоді ОВК 204 округу прийняла таке рішення (файл - rishennja_OVK_204.JPG):

  1. Скаргу уповноваженої особи партії ВО «Батьківщина» не задовільнити.
  2. Вказати кандидату Руслану Панчишину на допущенні порушення при проведенні передвиборчої агітації і в подальшому утримуватись від таких дій, які приводять до порушення правил передвиборчої агітації.

ОПОРА сконтактувала телефоном із довіреною особою Руслана Панчишина з проханням надати коментар. На жаль, Олексій Крикливець не знайшов можливості прокоментувати ситуацію щодо роздачі борошна.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

1