Виборці з Буковини найменш активно змінюють місце голосування серед областей України - ОПОРА

Виборці з Буковини найменш активно змінюють місце голосування серед областей України - ОПОРА

26.06.2019, 01:05

Залишається 20 днів до завершення терміну, протягом якого ті, хто хоче змінити місце голосування, можуть звернутися до Державного реєстру виборців. Від старту виборчої кампанії тільки 82 жителі Чернівецької області написали заяву про тимчасову зміну місця голосування

Лідером серед областей, у яких виборці заявили про бажання голосувати не у своєму регіоні, є Луганська область. Тут заяву про зміну місця голосування написали 2736 виборців, у той час, як в Чернівецькій області аналогічну заяву написали 82 людини, що становить близько 3% від результатів Луганщини.

Найбільше охочих змінити місце голосування – у межах Чернівецької області: 18 буковинців голосуватимуть на Буковині, але не за місцем реєстрації. Трохи менше заяв – 15 – написали жителі Чернівецької області для того, аби здійснити волевиявлення на території Хмельницької області. Місто Київ закриває трійку найпопулярніших місцевостей, у межах яких виявили бажання голосувати буковинці: тут хочуть проголосувати 13 мешканців Буковини.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

В Одеській області голосуватимуть 7 жителів, місце реєстрації яких – у Чернівецькій області. 5 таких виборців проголосують на виборах 21 липня 2019 року у Київській області. У Харківській та Херсонській області своє волевиявлення здійснювати вирішили по троє буковинців. У Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Запорізькій, Львівській та Чернігівській областях у зв’язку з заявою про зміну місця голосування проголосують по двоє вихідців з Чернівецької області. По одному виборцю з Буковини буде на дільниці у Луганській області, а також у Тернопільській та Черкаській.

Станом на 25 червня ніхто з жителів Чернівецької області не виявив бажання голосувати на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської та Сумської областей, а також на закордонному виборчому окрузі.

Стосовно тих виборців, які вирішили голосувати на території Чернівецької області, то наразі таких осіб є 71. 18 буковинців написали заяви про бажання змінити місце голосування у межах області. 15 вихідців із Донецької області та 10 виборців із місцем реєстрації у Києві голосуватимуть на Буковині. 

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

Трохи менше переселенців з Луганської області змінили свою виборчу дільницю – 9 осіб. 4 вихідці із Львівської області голосуватимуть у Чернівецькій області, а також 3 виборців з Дніпропетровщини та по двоє – з Автономної Республіки Крим, Чернгівщини та міста Севастополь. По одному вихідцю з Івано-Франківщини, Миколаївщини, Одещини, Харківщини та Херсонщини голосуватимуть на Буковині.

Заяву про бажання голосувати на території Чернівецької області не написав жоден житель Вінниччини, Волині, Закарпаття, Прикарпаття, Запорізької області, Київщини, Кіровоградщини, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської областей, міста Севастополь, а також виборці, які проживають за кордоном.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України "Про державний реєстр виборців" з 24 травня по 15 червня виборці мають право змінити місце голосування. Для цього треба особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування у відповідний орган ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати.

Для подачі заяви необхідно мати при собі паспорт та документ, який підтверджує необхідність зміни місця голосування.

Мотивація тимчасової зміни місця голосування зазначається лише у заяві виборця, наприклад, «за сімейними обставинами», «у зв’язку з відрядженням», «у зв’язку з виробничою необхідністю», «за місцем роботи», «за місцем навчання», «за місцем фактичного проживання», «у зв’язку із відпусткою», «у зв’язку із санаторно-курортним лікуванням», тощо.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області

 Ярина Боринець, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

1