Виборча комісія заблокувала реєстрацію кандидата, який претендентує на мІсце Михайлішина: Мадей не відкидає зовнішній вплив групи 'Михайлішина-Продана' (оновлено 21.40)

Виборча комісія заблокувала реєстрацію кандидата, який претендентує на мІсце Михайлішина: Мадей не відкидає зовнішній вплив групи "Михайлішина-Продана" (оновлено 21.40)

06.06.2014, 15:34

Складніша ситуація склалася із заміщенням депутата міської ради внаслідок дострокового припинення повноважень Віталієм Михайлішиним. Він до міської ради обирався по партійним спискам Партії регіонів. Згідно закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2487-17/print1390115633417830):

 Стаття 81. Заміщення депутатів та проміжні вибори депутатів: У разі коли депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії.

 Наступним за черговістю кандидатом у виборчому списку місцевої організації Партії регіонів після Віталія Михайлішина є Олександр Мадей. Проте на засіданні Чернівецької МТВК 5 червня рішення про визнання Олександра Мадея депутатом Чернівецької міської ради прийнято не було. Натомість комісія прийняла рішення про те, щоб звернутися до Центральної виборчої комісії із проханням надати роз’яснення щодо ситуації з Олександром Мадеєм. Формальною причиною таких рішень став факт, що Олександр Мадей вийшов з лав Партії регіонів у зв’язку з останніми подіями в країні, однак все ж претендує на місце депутата Чернівецької міської ради за списками цієї партії. Олександр Мадей планує оскаржувати рішення Чернівецької МТВК, а ситуацію, що склалася навколо його можливого депутатства, пояснює можливим зовнішнім впливом на Чернівецьку МТВК, про що він заявив на засіданні комісії.

 

Детальніше:

Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Назар Тимощук,координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

За діями міської ТВК стоїть група "Михайлішина-Продана", - кандидат у депутати міськради

У Чернівцях депутатська група міськради "Михайлішина-Продана" впливає на рішення міської виборчої комісії через її секретаря Петра Поліщука, який є тестем підприємця і колишнього члена міськвиконкому Василя Продана.

Про це у коментарі molbuk.ua у четвер повідомив кандидат у депутати міської ради за списком Партії регіонів Олександр Мадей.

Зокрема, коментуючи відмову комісії зареєструвати Мадея депутатом міськради, він сказав:

"Ніде не передбачено, що зміни до виборчих списків можуть вноситись після виборів. Взагалі норма закону передбачає, що зміни до виборчого списку можуть вноситись не пізніше як за 11 днів до дня голосування. Все інше – незаконне і робитися не може. Сьогодні ми побачили на засіданні територіальної виборчої комісії, що вона не керується нормами закону, а, напевно, вказівками, які надходять від окремої групи осіб, які тривалий час намагалися керувати містом. Ці прізвища всі знають: це група Михайлішина-Продана. Тим паче, секретар виборчої комісії – це тесть Василя Продана, а саме Петро Поліщук намагається протягнути рішення, яке прийняла міська виборча комісія".

"Позавчора до мене надійшов цікавий телефонний дзвінок. Зателефонувала наближена особа до екс-секретаря міськради Михайлішина та його довірена особа на цих виборах і його колишній радник Роман Довгалюк. Розмова була цікавою: він завуальовано запропонував зустрітися, обговорити питання певних нюансів моєї реєстрації набуття мною депутатських повноважень з можливістю висунення мені певних пропозицій і виконання мною певних умов. Мої джерела говорять про те, що цією ж особою здійснювалось кілька телефонних дзвінків і пропонувалося за певну винагороду зробити так, щоби міська виборча комісія сьогодні це рішення не приймала. Називались різні суми. Найбільша сума, яку я чув – 10 тисяч у.о", - сказав О. Мадей.

"Наразі ми побачили, що ТВК прийняла рішення звернутися до ЦВК для того, щоб їм надали роз’яснення, а після цього повернутися до розгляду цього питання. Перше, що я хочу сказати – нині ми маємо бездіяльність виборчої комісії. Я маю всі підстави, щоб звернутися до суду та ЦВК. У разі, якщо на наступному засідання, після роз’яснень ЦВК комісія не задовольнить мою заяву про реєстрацію депутатом, це буде незаконне рішення. А воно тягне за собою звернення до ЦВК про розпуск міської виборчої комісії у зв’язку з порушенням виборчого законодавства. ЦВК має повноваження у разі відсутності територіальної комісії своїм рішенням зареєструвати наступного за списком кандидата в депутати місцевої ради", - додав він.

Нагадаємо, Чернівецька міська ТВК відмовляється реєструвати депутата-списочника Олександра Мадея. Олександр Мадей – колишній керівник апарату Сторожинецької РДА, вийшов з ПР у лютому 2014 року. Зареєстрований кандидатом у депутати Чернівецької міськради за виборчим списком ПР на місцевих виборах 2010 року під №13.

На останній сесії міськради депутати проголосували за припинення депутатських повноважень Віталія Михайлішина у зв’язку з його відповідною заявою.

Водночас, нещодавно міська ТВК зареєструвала депутатом міськради "списочника" "Фронту змін" Сергія Лазарєва замість Олега Стецевича, який склав повноваження депутата у зв’язку із призначенням секретарем виконкому міськради. При цьому партія "Фронт змін" знята з реєстрації у зв’язку з її входженням до ВО "Батьківщина".

1


КОМЕНТАРІ (7)

Поліщук це тесть Васі Продана? Ну то зрозуміло хто бабало дав членам комісії. Але дії ТВК є не законні. Треба розпустити ТВК.

avatar

Ги

06 червня 2014 15:35

avatar

Василий Забродский

06 червня 2014 17:37

avatar

Василий Забродский

06 червня 2014 17:38

Забродский "перекрасился". Недарма говорять, що бувших есдеків не буває.

avatar

Дон Педро Чупакабро

06 червня 2014 20:11

Мадейові варто би було навпаки - привселюдно зректися місця в списку партії злочинців та убивць, а він навпаки - показово туди лізе... Здавалося би Майдан ще недавно був, а нині от вже люди знову в партію регіонів полізли. Якийсь капєц. Мав би совість, чи так хоче до міськради, що йому плювати на всі смерті й злочини? Саша, як так кортить - балотуйся на наступних виборах, не плямуй себе кровю Небесної сотні!!!

avatar

правда

08 червня 2014 13:22

Опять Проданы.

avatar

Люди

08 червня 2014 18:03

Цей Мадей з ПРдонівської партії вийшов? вийшов! В місті його знають як порядну людину? знають! Треба нам порядних депутатів? Треба! Закон на його боці? Цілком і повністю! То які питання? 

А питання такі: Хто нам говорить про мораль? - Продани. Хто пропонує на закон наплювати? - Забродський. Що місто знає про цих двох  інтриганів?  - Що вони інтригани. То хіба обійти закон і не пустити в раду порядну людину - на користь місту? Ні.

От і все.

 

avatar

міркування

10 червня 2014 11:34