ВВС Україна: Виборча кампанія в Чернівцях. ОПОРА заявляє про адмінресурс

ВВС Україна: Виборча кампанія в Чернівцях. ОПОРА заявляє про адмінресурс

06.09.2012, 02:20

Аналіз виборчої кампанії у Чернівецькій області в одномандатних округах дає підстави прогнозувати, що провладні кандидати мають усі шанси на перемогу.

Координатор громадського спостереження за виборами на Буковині від громадянської мережі ОПОРА Назар Тимощук каже, що в області у Партії регіонів є три центри впливу: "старі" регіонали (які розбудовували Партію регіонів в області з самого початку), "нові регіонали" на чолі з губернатором Михайлом Папієвим (які прийшли до керівництва областю після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах) та група Дмитра Фірташа, який саме у Чернівецькій області починав свою трудову діяльність.

"У наших чотирьох округах області розклад - з явною домінантою для Партії регіонів, напевне, окрім Чернівців. Перелік кандидатур дуже сприятливий для висуванців від партії влади", - додає Ігор Гаврада, доцент кафедри політології і державного управління Чернівецького національного університету імені Федьковича.

Громадські організації, які стежать за виборчою кампанією на Буковині, відзначають також, що вона характеризується використанням посадовцями адміністративного ресурсу, чорним піаром та залученням коштів невідомих благодійників.

ОПОРА: використовують адмінресурс

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, який є головою обласної організації Партії регіонів, під час робочої поїздки до Глибоцького району 7 серпня представляв мешканцям кандидата-мажоритарника від Партії регіонів у 203 окрузі Геннадія Федоряка, який є головою ПАТ Чернівцігаз, і пояснював, чому потрібно голосувати саме за нього: "Буде у вас дружба і порозуміння, він вирішить свої питання, ви будете мати газ. Не буде дружби і порозуміння – газу не буде".

Того ж дня у Сторожинецькому районі Михайло Папієв пояснював мешканцям, чому по 202 округу від Партії регіонів балотується саме начальник департаменту освіти і науки, молоді і спорту облдержадміністрації Михайло Бауер: тому що в районі "потрібно розвивати освітянську інфраструктуру".

У Чернівцях у 201 окрузі опозиційна Батьківщина висунула Миколу Федорука – міського голову у період з 1994 по 2011 рік. 31 жовтня 2010 року він знову отримав значну перевагу на місцевих виборах і уже вп’яте став мером. Але навесні 2011-го депутати міської ради достроково припинили його повноваження. Верховна Рада, своєю чергою, мала призначити позачергові вибори мера, але так і не зробила цього.

Таким чином, більше року Чернівці не мають міського голови, а його обов’язки виконує секретар міської ради Віталій Михайлішин, який до моменту позбавлення повноважень Миколи Федорука в місті був не дуже відомий. Він же є кандидатом у тому ж таки 201-ому округу від Партії регіонів.

У його імідж та передвиборчу кампанію вкладені значні кошти. Із святами він вітає мешканців міста з численних білбордів, а протягом останніх місяців він систематично відкриває в місті "брендовані" дитячі майданчики із написом "Здійснюємо дитячі мрії. Віталій Михайлішин". Він стверджує, що майданчики будуються на кошти благодійників, яких, однак, не називає.

Ще одна ініціатива Віталія Михайлішина – соціальні проїзні квитки, із якими соціально незахищені громадяни матимуть безкоштовний проїзд з 10 до 15 години в маршрутках і тролейбусах міста. На кожному такому соціальному квитку зазначається його ім’я та прізвище. Такі квитки видаються вже з 13 серпня, жодної копійки з міського бюджету на них виділено не було. Самі квитки виготовили також за кошти невідомих благодійників.

Натомість проти колишнього мера Чернівців Миколи Федорука задіяні значні сили: поширювалися листівки із сумнівним змістом про нього, з'явилися і кандидати, яких оглядачі називають "технічними".

Чи не єдиним округом, де зберігається інтрига щодо майбутнього переможця, є 201-ий. У 203-му окрузі, у вже згадуваного кандидата від Партії регіонів, голови акціонерного товариства Чернівцігаз Геннадія Федоряка, як кажуть оглядачі, немає потужних конкурентів, особливо після того, як відомого підприємця Івана Семенка усунули від участі у виборах. У липні прокуратура ініціювала численні перевірки його підприємства.

У 204 окрузі від Партії регіонів балотується родич голови облдержадміністрації Михайла Папієва, директор підприємства Полімермаш Артем Семенюк. Іноді під час робочих поїздок пана Папієва у райони округу він супроводжує його як депутат обласної ради, бере участь в різних заходах.

Самовисуванцем в цьому округу став Леонід Каденюк – перший космонавт України.

Опозиція здала позиції

Щодо опозиційних кандидатів, то, відзначають експерти, шанси на перемогу у них незначні, попри те, що Чернівецька область є батьківщиною одного із лідерів об'єднаної опозиції Арсенія Яценюка.

"З опозиційних сил 201 і 202 округи отримав Фронт змін за квотою об'єднаної опозиції, 204 округ отримала Батьківщина, 203 – ВО Свобода. Проте опозиційним силам закидають потенційне "тушкування". Внаслідок цього, з’явилася велика кількість технічних кандидатів, які позиціонують себе як "справжні опозиціонери" - що не відповідає дійсності, але пересічний виборець може не розібратися в цьому. Таким чином, незважаючи на те, що область вважається опозиційно налаштованою, є усі шанси, що в усіх чотирьох округах переможуть провладні кандидати", - сказав ВВС Україна представник мережі ОПОРА Назар Тимощук.

Результати виборів за партійними списками більш оптимістично виглядають для опозиції, каже Ігор Гаврада і прогнозує, що Батьківщина таки буде першою, проте Партія регіонів опиниться на другому місці. Зокрема, цьому сприятиме і те, що 203 округ включає райони компактного проживання румуномовного населення, яке традиційно підтримує Партію регіонів. Крім того, за його прогнозами, подолають 5% бар'єр також Свобода й УДАР.

Джерело: ВВС Україна

1