Вулицю Карла Лібкнехта в Чернівцях пропонують перейменувати на вулицю Семена Цидельковського

Вулицю Карла Лібкнехта в Чернівцях пропонують перейменувати на вулицю Семена Цидельковського

26.11.2012, 20:59

Вулицю Карла Лібкнехта у центрі Чернівців потрібно перейменувати на вулицю Семена Цидельковського. Про це сьогодні сказав історик Ігор Буркут в інтерв’ю molbuk.ua під час церемонії прощання з видатним культурним діячем.

- Семен Ісакович для всіх Чернівців, а особливо для нашого з ним покоління значить набагато більше, ніж ми могли це зрозуміти за його життя, - каже І. Буркут. - Це був місток між минулим, сучасним і майбутнім культурних Чернівців. Таких людей, як Семен Цидельковський, у світі дуже мало. Це імпресаріо світового масштабу.

- Це людина, яка мала багато друзів по всьому світі, - продовжує історик. - Те, що Семен Ісакович, не міг зробити для Чернівців культурних, міг зробити хіба що Пінкус Фалік. Я навіть не знаю, хто може продовжити цю традицію. Бо без Цидельковського Чернівці будуть трішечки не Чернівцями. Я вважаю, що пам’ять про нього ми повинні зберегти і якомога швидше перейменувати вулицю Карла Лібкнехта на вулицю Семена Цидельковського.

У Чернівцях попрощалися з відомим письменником та культурним діячем Семеном Цидельковським. Серце видатного чернівчанина перестало битися у п’ятницю, 23 листопада.

Прощання з Семеном Ісаковичем відбулося у Будинку естетики та дозвілля, що на вулиці Шепетівській. Цим закладом з 1984 року до своїх останніх днів керував Семен Цидельковський.

Провести чернівецького імпресаріо в останній шлях прийшли чернівецькі митці, культурні діячі, викладачі та декани вузів, журналісти та чиновники. Під "Шепетівкою" зібралося кілька сотень чернівчан.

- За кілька годин до смерті він мені подзвонив, він завжди мені дзвонив, щоб порадитися, звіряв свої творчі позиції. Стоїть на столі його книга "Великие в Черновцах" з його автографом, він подарував. Він любив обмінюватися читанням віршів, - розповів Василь Бабух, друг Семена Цидельковського.

Живі квіти, пам'ятні вінки, запалені свічки і портрет Семена Ісааковича, з котрого на всіх дивиться легенда Чернівців, незмінний директор Будинку естетики та дозвілля, поет, митець і відомий імпресаріо - нагадували про те, що сьогодні необхідно з ним попрощатися навіки.

Незадовго до своєї смерті Семен Цидельковський встиг видати і презентувати власну книгу "Великие в Черновцах".

- Чернівчанин Цидельковський - чи не єдиний імпресаріо в Україні, якому свого часу вдалося організувати творчі вечори Ліни Костенко - поета і особистості настільки ж великої, наскільки примхливої та непередбачуваної, - саме так у своєму блозі написав Еміль Крупник.

Героями цієї книги стали Євген Евтушенко, Людмила Гурченко, Зиновій Гердт, Булат Окуджава, Богдан Ступка, Йосип Кобзон, великий імпресаріо Пинхас Фалик - попередник Цидельковського, і, звичайно ж, місто Чернівці - маленький Відень над Прутом, незмінна любов автора.

- Він мені завжди запам'ятається людиною з почуттям гумору, усміхненим, людиною творчою, Людиною з великої літери. Нехай спочиває, - сказала Сільвія Віщук, помічник народного депутата.

Чесним, чистим, щирим, привітним, безкорисливим і справжнім - таким запам'ятають чернівчани Семена Цидельковського.

Поховали Семена Цидельковського сьогодні о чотирнадцятій годині на "Алеї слави" Центрального міського кладовища в Годилові.

Джерело: molbuk.ua та citi.cv.ua

 

23 листопада 2012 року раптово зупинилося серце Семена Ісаковича ЦИДЕЛЬКОВСЬКОГО – заслуженого діяча мистецтв України, багаторічного директора Будинку естетики та дозвілля – культової “Шепетівки”, чернівецького поета, прозаїка, продюсера та громадського діяча. Пішла з життя людина, щиро закохана у рідне місто, яка чимало встигла зробити для продовження та увічнення культурної слави Чернівців. Як митець, Семен Ісакович міцно спирався у творчості на мультинаціональні традиції чернівецьких поетів та письменників старшого покоління, насамперед свого вчителя та старшого друга Йосифа Бурга. Як імпресаріо, він сміливо продовжив справу легендарного Пінкаса Фаліка. Але перш за все, він увічнив себе як великий чернівчанин, знавець історії та людей міста над Прутом, якому він присвятив своє яскраве, хоча й таке коротке життя. Завдяки йому в це місто закохалися десятки “зірок” мистецтва з усього світу, яких Семен Цидельковський щиро та щедро пригостив своїм неповторним чернівецьким шармом. Схиляємо голови перед світлою пам’яттю Семена Ісаковича, висловлюємо наші щирі співчуття родині покійного.

М. Папієв, М. Гайничеру, Г. Галиць, В. Михайлішин, В. Маніліч, В. Бурлака, К. Крищенко, В. Темерівський, І. Петрусяк, О. Василашко

1