Всупереч волі Табачника у Чернівцях згадають 95-ту річницю бою під Крутами

Всупереч волі Табачника у Чернівцях згадають 95-ту річницю бою під Крутами

21.01.2013, 20:48

У середу, 23 січня, о 14 годині в Центрі культури «Вернісаж» відбудеться презентація історичної фотовиставки «Народна війна» Київського товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, присвяченої історії українських визвольних змагань у 1917-32 рр. Нинішня експозиція присвячена 95-й річниці бою під Крутами, - повідомила www.buknews.com.ua директор Центру культури «Вернісаж» Л.І.Канюка (Великий зал).

Адреса Центру культури: Чернівці, вул. І. Франка, 15.  Телефон 52-55-48. Вхід вільний з 12.00 до 19.00, у суботу й неділю до 18.00. Понеділок – вихідний.
Закриття виставки – 10 лютого.

24 лютого 2013 року відбудеться відкриття персональної виставки  «Любімо життя » художника Івана Гемері (живопис, графіка), /малий зал/.

Як відомо, у підручнику з історії для 5 класу, виданому міністерством Табачника, немає Української повстанської армії, бою під Крутами та терміну «геноцид». Міністр стверджує, що саме так треба вчити дітей української історії. Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що учні шкіл повинні вивчати історію України за підручниками, затвердженими його відомством. Про це він заявив на прес-конференції, коментуючи ситуацію, що в деяких областях такі розділи історії України, як Голодомор 1932-1933 років та діяльність Української повстанської армії, викладаються не за програмою Міносвіти. «Вчитися діти в державних і недержавних середніх загальноосвітніх закладах мають право лише за тими підручниками і посібниками, які відповідно пройшли педагогічну, психологічну та професійну експертизу Міністерства освіти і Національної академії педагогічних наук. Все інше - грубе, кричуще порушення закону», - сказав Табачник.

Раніше міністр освіти та науки Дмитро Табачник, пояснюючи необхідність написання нових підручників з історії, заявляв, що підручник має наповнюватися тільки незаперечними фактами. До таких, на його думку, належить те, що лідери українських націоналістів Степан Бандера і Роман Шухевич були вбивцями та колабораціоністами, а Йосип Сталін - переможцем. 

Окрім того, у нові шкільні підручники з історії за ініціативою Міністерства освіти та науки було внесено правки, покликані сформувати у школярів неагресивний образ Росії. Зі змісту підручників Міносвіти зажадало вилучити героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни, суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття.

Довідка

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне на Чернігівщині, в 130 кілометрах на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва (близько чотирьохсот осіб). У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох набув особливого значення завдяки героїзму української молоді.

Див. на тему: "Понад все вони любили свій коханий край..."

1