Всі спроби дестабілізувати ситуацію, використовуючи незаконні методи впливу, матимуть правові наслідки: хроніка подій в Ломачинцях

Всі спроби дестабілізувати ситуацію, використовуючи незаконні методи впливу, матимуть правові наслідки: хроніка подій в Ломачинцях

10.07.2018, 18:06

Оскільки останнім часом в мас медіа активно обговорюються події, пов’язані з блокуванням Ломачинецької сільської ради, і люди, які не знають достеменно ситуації в Сокирянському районі, ставлять багато питань, Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування, працівники якого були очевидцями, подає хроніку подій, що відбулись в селі Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області, пов’язані з формуванням Новодністровської ОТГ.

Бажання очільників Сокирянщини втриматися у кріслі, за мовчазної згоди і байдужості до своїх прямих обов'язків губернатора, нагадує передсмертну агонію совкової влади, - думка

В Чернівецькій області після прийняття Закону №6466 щодо об’єднання навколо міст обласного значення нашим Центром розпочато роботу по інформаційному супроводу такого об’єднання навколо міст Чернівці та Новодністровськ. Новодністровська ОТГ була схвалена рішенням 32-ї сесії обласної ради від 28 травня 2015 року № 1-32/2015 «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області»,  затверджена Кабінетом Міністрів України та фактично  утворена в 2016 р. у складі міста Новодністровськ та сіл Ломачинці, Білоусівка, Ожеве, Василівка. Однак Центральна виборча комісія не призначила виборів у цій громаді.

Ні "козачата", які штовхнули мешканців Сокирянщини на порушення закону, ні голова Чернівецької ОДА, який бездіяльно за цим спостерігав, не будуть захищати цих людей в суді, - думка

З прийняттям Закону №6466 з’явилась нова можливість для утворення органів управління в цій громаді. В травні 2018 року  м. Новодністровську відбулось засідання спільної робочої групи, на якому обговорювались перспективи формування та функціонування Новодністровської ОТГ за новою процедурою. Зокрема, на перспективу Новодністровським міським головою Анатолієм Болдашевим запропоновано введення посади заступника міського голови з розвитку сільських територій та по кілька членів виконкому від кожного села (окрім старост або в.о. старост). Дискусія стосувалась конкретних напрямків розвитку Новодністровської громади, яка за фінансовими обрахунками має стати однією з найуспішніших Чернівецькій області. Було вирішено приступити до проведення громадських обговорень та процедури об’єднання, передбаченої Законом №6466.

Фищук відмежувався від свавілля у Ломачинцях і боїться ланцюгової реакції в інших ОТГ області

1 липня в с. Ломачинці було проведено громадське обговорення даного питання. На ньому проявили себе 2 ініціативні групи: прибічники об’єднання з Новодністровськом  (багато людей з села працює там і користується інфраструктурою міста) і противники такого об’єднання, які оголосили про намір створити альтернативну Василівську громаду в складі сіл Ломачинці, Василівка, Ожеве та Білоусівка в обхід м. Новодністровськ. Аргументи з боку координатора Центрального офісу реформ  при Мінрегіоні Івана Лукері та представників Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, що таке об’єднання прямо суперечить вимогам Методики формування  спроможних громад, не подіяли, слухання були зірвані, далі обговорення тривало в двох різних місцях за ініціативи двох груп.

Чернівецька поліція порушила справу щодо нічних подій у селі Ломачинці Сокирянського району

5 липня відбулась сесія Ломачинецької сільської ради, на яку були запрошені Василь Гостюк, заступник голови Чернівецької ОДА , Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми U-LEAD, Вікторія Чебан, юрисконсульт ЦРМС та Тарас Прокоп, радник з децентралізації ЦРМС. На розгляд сесії ініціативна група винесла питання прийняття пропозиції Василівської сільської ради щодо об’єднання  у Василівську  ОТГ. Ще до початку сесії навколо сільської ради зібралось чимало людей. Вони зайшли в кабінет сільського голови Наталії Петрик і відмовились виходити під час роботи сесії. При цьому постійно порушували громадський порядок, кричали, ображали присутніх, чинили тиск на депутатів. Спроби сільського голови залишити по кілька представників ініціативної групи не увінчались успіхом.

Бурбак вимагає від Порошенка і Гройсмана нарешті зробити кадрові висновки по Чернівецькій області після вчорашнього блокування людей у Ломачинцях (ОНОВЛЕНО+ВІДЕО)

Голова сільської ради поставила на голосування питання ініціювання Василівським сільським головою формування об’єднаної територіальної громади із центром в с. Василівка. 8 з 13 депутатів сільської ради та голова не підтримали такої ініціативи, отже, рішення не було прийнято. На цьому сесія була закрита. Тоді мешканці, які на той час поводились вже дуже агресивно,  оголосили, що депутати не вийдуть з приміщення, поки не приймуть потрібного їм рішення. Оскільки під час сесії юрисконсульт ЦРМС Вікторія Чебан вказала на низку юридичних помилок, що містилися в рішенні Василівської сільської ради, було озвучено,  що незабаром привезуть інше рішення, яке депутати мають розглянути.

Районні очільники Сокирянщини пробують розвалити вже створену Новодністровську громаду, - радник з питань децентралізації

Розпочалась облога сільської ради. Депутати, члени їхніх родин, сільський голова Наталія Петрик, заступник голови  Чернівецької  ОДА Василь Гостюк, працівники Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук, Вікторія Чебан та Тарас Прокоп, а також 2 журналісти телеканалу ТВА опинились в  заручниках агресивно налаштованих мешканців с. Ломачинці, не маючи можливості вийти  з приміщення. Всі вікна та двері були оточені людьми, які скандували образи в бік представників органу місцевого  самоврядування та запрошених гостей. Згодом люди на вулиці провели  певні спроби голосувати на відкликання сільського голови та складання депутатами своїх повноважень.

Всіх заручників, яких група жителів Сокирянського району заблокувала на сесії Ломачинецької сільської ради вимагаючи ухвалити незаконне рішення, звільнили о 4 ранку

Через годину почали з’являтись плакати з гаслами на кшталт «почуйте людей» тощо. Облогувальникам  підвезли  їжу і воду. В той час заручників не відпускали навіть скористатися зручностями, адже в приміщенні сільської ради таких немає. 

Години через 3 після початку облоги представникам ЦРМС декларували можливість вільно пересуватись.  Біля 12 години ночі 2 працівників Центру  вийшли з приміщення, однак зайти назад їм не дали змоги, перекривши  вхід до сільської ради. Спроби зайти до приміщення, де знаходились наша 3-й працівник та особисті речі, не увінчались успіхом, аргументів та спроб привести бесіду до здорового глузду ніхто не бажав чути. В хід пішли рукоприкладство, образи, приниження, моральний та фізичний тиск. Так вимушено по обидва боки «барикад» працівники Центру знаходились до завершення облоги.      

Урядова перевірка з'ясує, хто з керівників Чернівецької ОДА сіє безлад в області, порушує закони України і здорового глузду, - джерело       

Вимоги, які висловлювали облогувальники, змінювались. Спочатку вони виступили з вимогою прийняти таке рішення, яке відповідає їхнім інтересам – щодо надання згоди на утворення Василівської ОТГ. Згодом, після 3-4 годин облоги, представник ініціативної групи  висловив нову вимогу – якщо депутати на дають згоду на об’єднання з Василівкою, то мають прийняти рішення, що до 2020 року вони взагалі ніяких рішень щодо об’єднання не приймають. Депутати на жодну з цих вимог не пристали. Біля 2 години ночі 6 липня було висловлено третю вимогу – щодо надання протоколу голосування по рішенню щодо об’єднання. Такий протокол було підготовлено і надано представнику, але і після цього облогу знято не було.  

Приміщення сільської ради вдалося розблокувати лише силами спецпідрозділу Національної поліції з м. Чернівців, який о 4 годині  зайшов до нього і вивів заручників. Таким чином блокування  органу місцевого самоврядування тривало 12 годин з часу початку сесії сільської ради.

Наступного дня, 6 липня мітингувальники знову зайшли в кабінет сільського голови і продовжували чинити на неї тиск щодо прийняття необхідних їм рішень. Наталія Петрик, яка на той період знаходилась у складному психологічному стані після ночі облоги та сильного тиску, потрапила до лікарні з діагнозом гіпертонічний криз та нервове виснаження. Станом на зараз вона знаходиться в лікарні.

На те, що дана подія була зрежисована, говорять деякі факти. Перше – це те, що попри  професійні дії поліції та намагання вести переговори, впродовж всіх годин облоги її учасники не бажали і не мали на меті почути конструктивні аргументи, а навпаки, були впевнені в своїй безкарності, знаючи при цьому, що порушують закон. Друге – це вимоги, які змінювались, особливо вимога не приймати жодних рішень щодо об’єднання, а значить, не виконувати актів Уряду щодо провадження реформи децентралізації влади в Україні. Третє – уривки телефонних розмов, які вдалося почути вночі, і які велися учасниками облоги, вірогідно, зі своїми родичами: «Ми ще не розходимось, нам сказали ще бути тут».   

Безкарність "принаймні" голови Сокирянської РДА, який не відповідає займаній посаді, за свавілля у Ломачинцях може спровокувати конфлікти в інших громадах: голови ОТГ Чернівецької області попередили Гройсмана

Всі події відбувались за повної бездіяльності районної влади, яка відповідає за впровадження державної політики на території району, мала би бути на місці події та вести переговори з мітингувальниками, сприяти заспокоєнню конфлікту і загалом представляти закон і владу на підзвітній території.

Подія отримала значний інформаційний резонанс і може бути негативним сигналом для тих сил, які нині чинять опір провадженню реформи  децентралізації влади  через власні політичні інтереси. Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування працює сфері впровадження реформи місцевого самоврядування, одним із основних принципів якої є принцип законності. Звертаємось до представників виконавчої влади, на яких покладено функції впровадження державної політики,  тому числі в сфері реформування, щодо забезпечення дотримання прав і свобод депутатів Ломачинецької сільської ради, які мають серйозні побоювання щодо безпеки своїх родин та бізнесу; забезпечення правопорядку та законності на території як села Ломачинці, так і інших сіл Сокирянського району, де такі сутички  стали майже нормою. Робота з формування об’єднаних територіальних громад буде продовжуватись, попри спротив, який чинять окремі політичні сили на місцях. Реформа місцевого самоврядування, яка визнана Європейським Союзом однією з найуспішніших в Україні, не буде зупинена неправомірними діями збурених людей. Нагадуємо, що у разі незгоди з рішеннями місцевих рад всі спірні питання мають вирішуватися в судах.   Україна є правовою державою, тому всі спроби дестабілізувати ситуацію, використовуючи незаконні методи впливу, матимуть правові наслідки.

Чернівецький ЦРМС

Джерело: http://lgdc.org.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Чернівецький ЦРМС, оприлюдніть громадськості суми   грантових коштів які ви щорічно отримуєте і покажіть свої зарплати. За яким принципом відбувався кадровий відбір? 

avatar

Микола Копилюк

10 липня 2018 18:41