'Всі гроші бюджету Чернівецької області йдуть на два округи, де регіонали мають бачення, що виграють там вибори', - депутат Максим Бурбак

"Всі гроші бюджету Чернівецької області йдуть на два округи, де регіонали мають бачення, що виграють там вибори", - депутат Максим Бурбак

26.12.2011, 21:38

Останні події у Чернівецькій обласній раді прокоментував депутат облради, голова обласної організації "Фронт Змін" Максим Бурбак:

"Є жорстка вертикаль виконавчої влади, яка нібито працює, а депутатів подають так, нібито вони нічого робити не хочуть. У нас нема ні голови обласної ради, немає мерів Чернівців і Новодністровська, деяких голів райрад. Людям зараз втовкмачують у голову, що вони і не потрібні. На сесії знову  чітко прозвучало: губернатор привіз вам гроші. Але тоді це менеджер, який досить погано справляється зі своїми обов'язками. Інакше чому цим бюджетом на капітальне будівництво знову дається більше 70 млн. грн., знову Карвацькому, щодо якого КРУ заявило, що у нього на 4 мільйона гривень нецільового використання коштів. Як ви можете давати гроші управлінню, яке очолює людина, яка вже зараз не може відзвітувати за 4 млн. грн.? І він нам мав на сесії  доповідати. Не про те,  де ті 4 млн., а як він буде далі овоювати нові.

Розумію, що вони хотіли це все чимшвидше прийняти, знаючи, що на цікаві їм галузі гроші пішли, а на не цікаві не пішли. Чому в управлінні капітального будівництва прийняли перелік об'єктів, левова частка яких розташована у Глибоцькому, Герцаївському, Новоселицькому, Заставнівському, Хотинському, Кельмнецькому, Сокирянському районах? Треба там будувати. Я дуже радий, що там добудують ті школи.

 Але де Вижниця, Путила, Кіцмань, україномовна частина Сторожинецького району? Влада все це чітко бачить. У них вже почалися вибори. Всі гроші бюджету Чернівецької області йдуть на два округи, де вони мають бачення, що вони виграють там вибори. Хто відбирав ці об'єкти? Об'єкти відбиралися за поданнями голів РДА. В якій партії перебувають ці голови? Ми ж всі це знаємо. Не треба перетворювати це в балаган.

 Слова буковинська толерантність, які влада дуже любить використовувати, в сесійній залі її не було. Свист, гомін, штовхання за руку. Починаючи з невідвідування комісій, нез'являння у зал у відповідний час, закінчуючи нехтуванням вимог депутатів, які представляють половину виборців області. Не хочу повертатися до того, як на місцевих виборах вони вкрали наші голоси. То це була б левова частина виборців, яких ми представляємо.

 А зараз влада по всіх районних газетах, які вона сама контролює, буде знову розсилати пасквілі, що опозиція - пофамільно - вийшла з залу, не працює, а ми прийняли бюджет. Опозиція розуміє, що треба приймати. Але якщо ви прийняли, то відпровідайте за це, щоб був голова обласної ради, який буде відповідати. Спочатку оберіть його, а потім приймайте бюджет. Не породжуйте безлад у краї".

Під час щотижневої апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації і регіональних представництв центральних органів виконавчої влади перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць акцентував увагу на тому, що схвалений сесією буковинського парламенту обласний бюджет дозволить з нового року збільшити видатки на бюджетну сферу.

. “У суботу на сесії обласної ради депутатським корпусом краю, навіть попри демарш окремих політичних сил, було схвалено обласний бюджет на 2012 рік, – зазначив Георгій Галиць. – Спроби зірвати сесію представниками “Фронту змін”, у тому числі за участю народного депутата України, не вдалися. 

А це означає, що у січні область житиме не за видатками 1/12 цьогорічного бюджету, а за новим повноцінним бюджетом, згідно з яким збільшено зарплати вчителям і лікарям, ріст видатків для придбання медикаментів, харчування дітей, для інших бюджетних сфер”. Депутати, окрім бюджету на наступний рік, розглянули також важливі для життя регіону питання, зокрема програми соціально-економічного і культурного розвитку, звіт голови облдержадміністрації, питання, які стосуються охорони здоров’я, освіти, агропромислового комплексу, природоохоронної роботи, будівництва житла та багато інших, відзначив перший заступник глави крайової виконавчої влади. За його словами, у найближчі дні відбудуться сесії районних рад, і, таким чином, до кінця цього року, є надія, будуть сформовані всі місцеві бюджети регіону.

“Очевидно, керуючись принципом “чим гірше – тим краще”, окремим політичних силам хотілося б дезорганізувати системну роботу виконавчої і представницької влад Буковини, однак досягти бажаного для них результату не вдається – депутатська більшість в обласній раді розуміє свою відповідальність перед громадою краю і прагматично, без політиканства, працює на задоволення потреб земляків і розвиток Буковини”, – констатував Георгій Галиць.