Врятувати рядового Папієва, або «Барін прієхалі – 2» (оновлено)

Врятувати рядового Папієва, або «Барін прієхалі – 2» (оновлено)

17.12.2012, 23:00

17 грудня в рубриці "Щоденно про злободенне" випуск №10 шеф-редактор газети "Час" Петро Кобевко про феномен Фірташа в Чернівцях. До чого б це він так часто почав бувати на Буковині?

Фірташ запевняє, що Папієв залишиться губернатором Буковини

У суботу Дмитро Фірташ спростував чутки про те, що голова Чернівецької облдержадміністрації не керуватиме Буковиною і поїде до Києва на міністерську роботу.

Останнім часом у місцевих ЗМІ про губернатора ходили різні чутки - журналісти відправляли Михайла Папієва то послом до Республіки Індія, то послом України в Росії. 

Фірташ наголосив на тому, що особисто сприятиме тому, аби Папієв залишився губернатором буковинського краю тільки тому, що тут разом із громадою зможе надати найменшій області в Україні європейського статусу. Натомість у столиці на Папієва нічого, крім ганьби, не чекатиме.

- Ти собі можеш при житті поставити пам'ятник. Якщо Ви зробите з краянами те, що Ви зробите. А від того, що ти підеш у владу, то я тобі гарантую, що ти себе не увіковічниш, окрім ганьби. Бо грошей в бюджеті немає, нічого ти дати не можеш. Тому в нас була така емоційна дискусія, він на мене, ймовірно, частково образився. Бо я бачив очі, що його це не дуже тішило, особливо моє бажання, аби він не поїхав із Чернівців, - сказав Дмитро Фірташ.

Джерело: citi.cv.ua

Чутки про «посилання» ставленика Фірташа то в Австрію, то в Індію, а тепер уже в Росію змусили «патрона» в минулу суботу особисто прибути в Місто. Тим більше що привід, Богу дякувати, випав по самі… вуха.



...і тільки Снігуронька завжди дивилася в об'єктив

Про те, що на Соборній площі буде відкрите «Різдвяне містечко від Фірташа», місцеві ЗМІ почали повідомляти мало не за місяць до події. Особиста учать олігарха у відкритті не анонсувалася, проте було зрозуміло, що «це жу-жу неспроста». Потім всі як за помахом чарівної палички почали писати про 8 мільйонів гривень, які доларовий мільярдер тепер уже точно виділить на реставрацію Резиденції – і ніхто чомусь не згадав, що обіцянці майже три місяці. І хоча обидві обіцянки таки були виконані – осад, як кажуть, залишився.

Спочатку Дмитро Фірташ більше ніж на годину запізнився на засідання вченої ради ЧНУ, де і мав бути вручений чек на 8 мільйонів гривень. Потім високий гість похвалив владу міста за те, що вулиці, якими його везли від власного літака, прибрані від снігу (змерзла публіка стрималася від сміху). Після цього пан Фірташ пообіцяв разом із замісником мера та крайовим намісником зробити «рідні» Чернівці найкращим містом. І навіть натякнув, як саме: «Я приїду у Чернівці наприкінці березня і представлю свій новий проект. Він матиме енергетичне направлення і вкладуть у нього 2-4 мільярди гривень. Це дозволить працевлаштувати тисячі людей. Проект вже на 60 відсотків готовий, але я поки що не хочу ним хвалитися, доки він не завершений» – наводить слова мільярдера molbuk.ua.


Сподіваюся, це востаннє... Фото МБ

А вже вручаючи чек, Дмитро Фірташ фактично висловив сподівання, що більше йому витрачатися на Резиденцію не прийдеться. «Ми звернемося до Прем’єр-міністра України з пропозицією враховувати при підготовці бюджетного законодавства необхідність щорічно виділяти бюджетне фінансування для підтримки розташованих в Україні об’єктів Всесвітньої спадщини. В першу чергу, це Софійський собор у Києві, історичний центр Львова і головний корпус Чернівецького університету», – цитує Фірташа прес-служба очолюваної ним Федерації роботодавців України.

Невідомо, чи була нинішня дружина Дмитра Фірташа у Софійському соборі та центрі Львова, а от Чернівецький університет вона побачила вперше три роки тому і була вражена його виглядом. Нині як керівник FIRTASH FOUNDATION (саме так названо благодійний фонд Фірташа на біг-бордах та чекові) Лада Фірташ планує підтримувати у Чернівцях не лише Резиденцію та Різдвяне містечко, але й інші святкові заходи, зокрема, «Маланка-фест». «Я тепер до Чернівців буду часто приїжджати» – пообіцяла вона журналістам.


"Раз, два, три - йолочка, гори!"

Потім подружжя Фірташів разом з керівництвом області та міста вирушило на відкриття Різдвяного містечка на Соборній площі – туди воно принаймні не запізнилося. О 16.30 містечко офіційно відкрили, під вигуки присутніх запалали вогні на головній ялинці міста. Зі сцени, встановленій на площі, Лада Фірташ побажала чернівчанам щастя і кохання. Дмитро Фірташ теж привітав чернівчан, назвавши Чернівці «своїм рідним містом» (як відомо, він родом із села Синьків Заліщицького району Тернопільщини). Крайовий намісник Михайло Папієв пообіцяв, що наступного року у місті за гроші Фірташа відкриють «таку ялинку, що Чернівці прославляться на всю Україну». А замісник мера договорився до того, що «досі чернівецькі діти мали нагоди поспілкуватися із Дідом Морозом, отримати від нього подарунки та святкові листівки».

Разом з Різдвяним містечком біля обеліска на Соборній площі відкрилася безкоштовна 40-метрова ковзанка, яка працюватиме щодня до 20 січня 2013 року. Не обійшлося і без традиційної для «приїзду баріна» роздачі солодощів: дітям-щасливцям дісталося по шматочку 150-кілограмового різдвяного пряника. Правда, як відзначають чернівчани в соціальних мережах, «казковий палац» виявився невеличким сарайчиком, в який дітям нереально було потрапити – ще й тому, що першими туди запустили дорослих журналістів. «Замість обіцяних атракціонів у якомусь загоні для худоби дітям кілька м’ячів покидали. Але апогей – то зникнення світла одразу після виступу поважних осіб: піцу спекти не змогли, гарячий шоколад на спиртівці розігрівали».

В коментарі сайту molbuk.ua пані Фірташ, ніби дискутуючи з невидимим опонентом, сказала: «Ми подарували свято дітям, а це абсолютно поза політикою». І продовжила з безпосередністю дружини мільярдера: «У Чернівцях дуже легко і приємно робити маленьку Австрію. Дякую Богові, що він допоміг нам зі снігом і свято вийшло справді новорічним».


"Дякую Богові, що він допоміг нам зі снігом"

Відчувається, що подружжя Фірташів, як і тандем Папієв-Михайлішин, живуть в якомусь іншому світі, де сніг – це елемент декору, а не завада нормальній життєдіяльності. Хоча, можливо, саме сніг не дав Фірташу доставити у «рідні» Чернівці всіх тих зірок, яких він привозив у рідне село на відкриття свого тепличного комплексу – Софію Ротару, Олега Скрипку, гурт «ТІК», Таїсію Повалій… Проте швидше за все причина відносно скромного (принаймні у порівнянні з часами недавніх виборів) святкування – у прагматичному розрахунку.

Адже концерти та інший непрямий підкуп виборців незначно вплинули на реальні рейтинги Партії Регіонів та її кандидатів. Ті з них, кому вдалося виграти (як-от Артем Семенюк, що на суботньому святі в стилі «свідка з Фрязіно» виглядав з-за плеча Фірташа), завдячують цьому зовсім іншим технологіям. Подібні технології – правда, на зовсім іншому рівні, – Дмитро Фірташ застосовує для збереження контролю над областю, відданою йому «в кормління». А суботній візит – просто спроба «баріна» заспокоїти «чернь», готову збунтуватися проти управителя-нездари. Мовляв, у Бук-граді все спокійно, всі служиві залишаться на своїх місцях до кінця… Ну, принаймні наступну п’ятницю точно переживуть.


Олексій Хоменко

Джерело: Місто Ч

1


КОМЕНТАРІ (4)

Як противно отаке читати! Нормальна світова традиція. коли багаті діляться набутком і роблять щось для усіх людей (і не треба бла-бла, де, мовляв, вони гроші взяли, бо жоден великий капітал у світі, виняток хіба що Біл Гейтс, не зароблено чесним шляхом). 

Припускаю, якби на таке сподобився Яценюк, то автор слиною би захлинувся від захвату "Як же він любить рідне місто!"

avatar

Чернівчанка

17 грудня 2012 19:20

Противно - не читайте! Ніби Ви сподівалися тут побачити щось інше!

avatar

чернівчанка - чернівчанці

17 грудня 2012 22:02

Скыльки не дай, усе мало....

Чи ви обурены що гроші витрачены на свято а не на ваші гаманці?

avatar

Марія

18 грудня 2012 16:44

Невже   подаровані усмішки дітей нічого не  важать для вас, вам подавай лише зірок  естради та гроші, навіть соромно  за  менталітет!

avatar

Марьяна

18 грудня 2012 16:46