Впливовий київський тижневик запевняє, що Юрій Борисов  накивав п'ятами з України

Впливовий київський тижневик запевняє, що Юрій Борисов накивав п'ятами з України

21.03.2012, 12:31

"Неофіційний крутий поворот митної політики підтверджують й інші непрямі ознаки. За словами ряду імпортерів, «офіси» «модних фірм» справді закрито. Ніяких оформлень по блату тепер не проводять — у кожному разі, системно цього на ринку не бачать. Ті, кого називали посередниками й основними «вирішувачами» — Юра Єнакіївський, Іван Іванич, Юрій Борисов, Ілля Павлюк, — наразі залишили батьківщину і з усіма таємними знаннями та банківськими рахунками зникли за кордоном. Зникли, звісно, від банальної цікавості обивателів та деяких колег по бізнесу, перед якими взяли підвищені зобов’язання. Фігури такого калібру надто цікаві для тих, хто хотів би натискати на таємні пружини української політики, щоб їм дозволили розчинитися без сліду…

 «Скомандувано аж згори — закрити всі «офіси» «модних фірм». Якщо місяць тому за контейнер китайського ширвжитку довелося б заплатити 25 тис. дол. офіційних платежів до бюджету, а 30 тис. дол. — перерахувати на рахунки призначеного тобі посередника, то тепер завдання конкретне — платежі мають іти тільки в бюджет. І жодних прокладок та посередників. Отже, починаючи з березня, офіційні платежі з контейнера ширвжитку становитимуть 55 тис. дол. І ця ставка зростатиме. Можна очікувати, що вже в червні митниця доведе збори з контейнера у бюджет до 80 тис. дол. Із кордону зняли не тільки кримінальних посередників, а й посередників у погонах. Припинено тотальний «шмон» та здирництво з боку СБУ".

Хоч би якими мотивами керувалися автори змін, легалізація платежів у такому масштабі, особливо в частині імпорту ширвжитку і госптоварів, — це, безумовно, прогрес. Здати назад після такого кроку буде вкрай важко будь-якій владі.

...легалізація митних платежів дозволяє чітко побачити, які колосальні суми проходили через кишені високопоставлених політиків, чиновників і авторитетів. За оцінками деяких експертів Кабміну, прибуток лише одного офісу Юри Єнакіївського становив не менше 500 млн. грн. на місяць!

Митниця здає «добро». Янукович міняє тінь на рейтинг

Юрій Бутусов «Дзеркало тижня. Україна» №10, 16 березня 2012, 21:50

http://dt.ua/POLITICS/mitnitsya_zdae_dobro__yanukovich_minyae_tin_na_reyting-98890.html

 "ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ НАЗВАВ УСІХ, ХТО «КРИШУЄ» КОНТРАБАНДУ В ОБЛАСТІ", - ГЕНЕРАЛ МИТНОЇ СЛУЖБИ, ДЕПУТАТ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ МИКОЛА САЛАГОР

(Уривок з інтерв)

 — А раніше у нас не було контрабанди?

 — Була. Але то дрібниці. Кілька ящиків цигарок чи одна фіра (не фура) саджанців. Раніше потужна контрабанда йшла через Львівську митницю. А там депутати від ВО «Свобода» перекрили канал. Тому вони й посунули на Буковину.

 — Хто це — вони?

 — Я назву три фірми. Це – «Букпромсервіс», «Вісбо» і «Грінтес». За ними стоїть одна людина – виходець з Буковини Ілля Павлюк. Він — фактичний власник цих фірм і всієї контрабанди. Кажуть, що він – кум голови Митної служби Калетника.

 — Це цього Павлюка викрадали у Києві?

 — Так. Кажуть, що грубі гроші заплатили за його звільнення. Потім він десь за кордоном переховувався і знову взявся за старе.

 http://buknews.com.ua/page/hennadii-moskal-nazvav-usikh-khto-kryshuie-kontrabandu-v-oblasti-heneral-mytnoi-slugby-deputat-chernivetskoi-oblasnoi-rady-mykola-salahor.html

 НА БУКОВИНІ КОНТРАБАНДИСТИ ВИЗНАЮТЬ СЕБЕ БАНКРУТАМИ Й ЗАМІТАЮТЬ СЛІДИ

– Відомі фірми “Букпромсервіс”, “Вісбо” та “Грінтес”, які зареєстровані в Чернівцях (про їхніх власників у своєму останньому номері написав київський тижневик “Дзеркало тижня”: “Митниця дає добро”) і займаються контрабандою, почали швидко замітати сліди своєї злочинної діяльності, – заявляє народний депутат Геннадій Москаль. – ТОВ “Вісбо”, яке було зареєстровано в м.Чернівці, вул.. Головна, 122, 28-го листопада минулого року здійснило перереєстрацію в с.Новопетрівка Бердянського району Запорізької області. ТОВ “Грінтес”, яке було зареєстроване в м.Чернівці по вул.Коломійській, 9-Г, 16 лютого 2012 року перереєструвалося в с.Трояни Бердянського району Запорізької області. А щодо ТОВ “Вісбо” 30 січня 2012 року винесено судове рішення про визнання банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Якщо вже контрабандисти визнають себе банкрутами, то мабуть несолодко живеться в Чернівецькій області підприємствам, які працюють легально.

 Джерело: http://moskal.in.ua/

 Геннадій Москаль: “Обіцяні президентом соціальні ініціативи зводять нанівець злочинні угруповання митників, правоохоронців та контрабандистів”

ВІДКРИТЕ ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ ГЕННАДІЯ МОСКАЛЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УРАЇНИ

(в порядку  ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України»)

Шановний Вікторе Федоровичу!

Парламентська більшість та Адміністрація Президента не втомлюються звинувачувати опозицію в тому, що вона не допомагає владі, а діє за принципом “чим гірше, тим краще”. Це не відповідає дійсності.

Особисто я вже майже рік використовую всі можливості, надані мені, як народному депутату України, для викриття Державної митної служби, Служби безпеки України та МВС, які задіяні в контрабандних схемах через митний кордон України, і діяльність яких підпадає під п.4 статті 28 Кримінального кодексу України “Скоєння злочину злочинною організацією”.

Висловлюю повну підтримку аргументам, наведеним в останньому номері тижневика “Дзеркало тижня” – “Митниця здає “добро”. Янукович міняє тінь на рейтинг”. А заодно хочу додати деякі факти.

Обсяги експорту за 2011 рік в Україні збільшилися на 133,1 %, а імпорту – на 136 %. У грошовому вираженні імпорт перевищує експорт на 14 мільярдів 197 мільйонів 52 тисячі доларів США. Цифри вказані без урахування контрабанди, яка за 2010-2011 роки набрала таких оборотів, що несе загрозу національній безпеці України.

Автор у своїй статті назвав прізвища впливових людей, що стоять за контрабандою, в тому числі мешканця Чернівців Іллі Павлюка, котрий, до речі, є кумом голови Держмитслужби України.

Впливові контрабандисти в змові з Держмитслужбою підготували зміни до законодавства України, які мали би полегшати підприємницьку діяльність, і декриміналізували цілий ряд статей  розділу 7 Кримінального Кодексу України, в тому числі, взагалі виключили статтю 201 “Контрабанда”, як злочин. Хоча контрабанда ніколи не відносилася до підприємницької діяльності. У всіх країнах світу – це злочин, який підриває економіку, а не поліпшує умови розвитку підприємництва. Кажучи по простому, Вас, пане Президенте, підставили з цими законодавчими змінами. Незважаючи на всі заперечення опозиції, більшість проголосувала за даний законопроект. І що ми в результаті бачимо?

Наводжу свіжий приклад “поліпшення інвестиційного клімату в державі” завдяки контрабанді. В ніч на 14 січня цього року через пункт пропуску “Порубне-Сірет” на територію України заїхали два транспортні засоби, які везли товар для ТОВ “Грітес” (одна з фірм, що належить І.Павлюку). Після оприлюднення відомої мені інформації одну з машин затримали, а друга прямо з нейтральної смуги  втекла  на територію Румунії. Машину затримали, оскільки під час огляду в зоні митного оформлення було виявлено відсутність будь-якого товару, тоді як при направлені на митне оформлення митники зафіксували, що автомобіль завантажений будівельними матеріалами (виробами з гіпсокартону). Згідно з інформацією митниці Сірет (Румунія), із території Румунії обидва зазначені автомобілі завезли в Україну вантаж електротоварів вартістю 132,2 тисячі дол. США. У відповідях на мої звернення Держмитслужба, Служби безпеки України та МВС вказують, що згідно з рішенням начальника Чернівецької обласної митниці, за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 331 Митного кодексу України, на водія зазначеного автомобіля накладено штраф у сумі 17 тисяч гривень!!! До сьогодні ні партію електротоварів вартістю 132,2 тисячі доларів США(!), ні заявлений до митного оформлення гіпсокартон ніхто не розшукує. Ніким не сплачено ніяких митних платежів до бюджету України.

То що корисного принесло Україні вилучення з Кримінального кодексу статті 201 “Контрабанда”? На неодноразові звернення до всіх без виключення  правоохоронних органів – жодної реакції, всі посилаються на декриміналізацію контрабанди. А як же службові злочини? Адже вони не декриміналізовані!

У мене в наявності є близько п’яти тисяч інвойсів, за якими Румунська і Польська митниці здійснювали оформлення вантажів на ТОВ “Вісбо”, ТОВ “Грінтес” та ТОВ “Букпромсервіс”. Однак на всі мої депутатські звернення з цього приводу приходять лише відписки. Навіть попри те, що мною було заявлено – за відсутності адекватного реагування відповідних служб я оприлюдню матеріали власного депутатського розслідування, з яких такі  незахищені верстви населення, як пенсіонери, інваліди, діти війни, чорнобильці, афганці (для підтримки котрих у бюджеті постійно не вистачає коштів) побачать, як у кишені працівників міліції, митниці, регіональної влади та СБУ осідають чималі кошти, які мають іти в держбюджет.

Ось іще кілька цифр. Якщо брати  товарну структуру зовнішньої торгівлі, то якраз імпорт виробів із гіпсу та цементу  збільшився на 137,8 %. В той же час, згідно зі статистичним бюлетенем Державної служби статистики за 2011 рік, виробництво горілки та інших міцних спиртових напоїв складає 78,5% до аналогічного періоду 2010 року; спирту етилового – 79%; вин шампанських – 88,7%; вин виноградних – 57,5 %. За показниками січня  2012 року ця тенденція погіршується. Виробництво коньяку, бренді, складає 34,6 % відношенню до аналогічного періоду минулого року, вин шампанських – 68,9 %; вин виноградних – 62,8 %.

Серед п’яти тисяч вказаних інвойсів є чимало таких, де вказуються дорогі спиртні напої,  які руками митників перетворюються на гіпсокатон. То невже Уряд взагалі не аналізує дані Державної служби статистики?

Крім того, в товарній структурі зовнішньої торгівлі відсутні такі найменування товарів, як вироби та прикраси із золота. А імпорт одягу та додаткових речей до одягу (текстиль) зменшився і становить 85,4 % до аналогічного періоду минулого року. Це говорить про те, що брендові текстильні речі, взуття і т.д. переміщуються через державний кордон України повітряним транспортом, оскільки перевезення їх через країни Євросоюзу чи будь-які інші країни світу, навіть морським транспортом, який заходить у порти, дуже ризикове. Оскільки дані товари, як правило, не є оригінальними, а тільки підробками, то при їх виявленні товар конфісковують разом із транспортним засобом, а перевізники підлягають кримінальній відповідальності за перевезення контрафактної продукції. Відомо більше двадцяти авіакомпаній (у тому числі й закордонних), які здійснюють контрабандне перевезення товару в Україну.

В портах Одеси та Іллічівська діє стійке злочинне угрупування з числа контрабандистів, митників, працівників МВС та СБУ. Створені три брокерські фірми, назви яких змінюється кожні три місяці. За їх допомогою здійснюється “розмитнення” контрабандного товару. В Україну можна завезти все – від зброї до наркотиків, немає жодних обмежень. Відома й такса: 20 тисяч доларів сплачується, як офіційний платіж, а 30 тисяч доларів – за корупційною схемою. Фірми діють впевнено й безкарно. Навіть факт, що в кінці 2011 року одного з власників брокерської компанії розстріляли, ніяк не  вплинув на відпрацьовану контрабандну схему.

Нарешті кілька слів про наші харчі. 70 відсотків імпортних продуктів харчування, представлених на Бессарабському ринку, взагалі не представлені в переліку товарної структури зовнішньої торгівлі.

Питання напрошуються самі по собі.

– Кому сьогодні вигідно протистояти контрабанді – опозиції,  яка дійсно з нею бореться,  чи владі, якій так терміново необхідні гроші на соціальні програми й передвиборчу агітацію?

– Чи буде порушена хоча б одна кримінальна справа за фактами, які викладені мною в 50-ти депутатських зверненнях, –  але не  проти перевізників товарів, а проти тієї злочинної організації, яка утворилася  по всьому периметру державного кордону України?

Чи відомо Президенту України, що на території Румунії, за п’ять кілометрів від державного кордону України, в с.Дорнешти Сучавського повіту знаходиться потужний  ліцензійний склад, через який здійснюється контрабанда в Україну? Такі ж ліцензійні склади є і в м.Томашів Люблінського воєводства (Польща), у м.Загонь (Угорщина), на території Молдови та Придністров’я, де будь-який суб’єкт підприємницької діяльності може замовити будь-які товари з будь-якої країни світу, а потім контрабандисти в змові з митниками та працівниками правоохоронних органів шляхом підміни інвойсів переправляють “Перероблений товар” на територію України.

За найскромнішими підрахунками, за 2010-2011 та початок 2012 роки злочинним угрупованням із числа контрабандистів, митників та правоохоронців Україні завдано збитків більш, ніж на 12 мільярдів доларів США.

Якщо приховуються, “кришуються” злочинні дії (навіть ті, про які вже добре відомо, щодо них надаються доказові факти), то чи дочекаються пенсіонери підвищення пенсій, молоде покоління – дешевих відсотків для придбання житла, а соціально-незахищені версти населення  – підтримки держави?..

На сьогодні загальна картина така – обіцяні Вами, пане Президенте, соціальні ініціативи зводять нанівець злочинні угруповання митників, правоохоронців та контрабандистів.

http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=473

ЗА ЧЕРНІВЦЯМИ ЗАКРІПИЛИ КОМПАНІЮ "УКРГАЗВИДОБУВАННЯ" ЮРІЯ БОРИСОВА

 Міністр палива та енергетики Юрій Бойко під час наради в Чернівецькій ОДА 22 березня повідомив, хто з міністерства буде контактувати з чиновниками Буковини та брати участь у житті краю. Про це йшлося під час підписання угоди про співробітництво між Міненерговугілля та Чернівецькою областю.

 Так, керівником групи із взаємозв’язків призначено заступника міністра Сергія Чеха.

 А налагоджувати зв’язки із містом Чернівці буде компанія "Укргазвидобування", яку очолює екс-чернівчанин Юрій Борисов.

 - За містом Чернівці буде закріплена компанія "Укргазвидобування". Вона допоможе по дизпаливу для селян, - сказав Юрій Бойко. - Інші компанії розподілимо по заходах, які потрібні для області. 

 Нагадаємо, розпорядженням уряду від 19 січня 2011 року міністра палива та енергетики Юрія Бойка призначено куратором Чернівецької області.

 Юрій Борисов - президент компанії "Укргазвидобування". Народився у Чернівцях. Здобув фах політолога у ЧНУ. Також здобув тут другий диплом на факультеті історії, політології та міжнародних відносин за фахом "державне управління". 

 Вважається людиною з оточення бізнесмена Дмитра Фірташа.

 Вперше його ім’я, як людини, яка стоїть за конфліктом у Чернівецькій міськраді, було названо журналістами на прес-конференції мера Миколи Федорука 13 березня. Мер не підтвердив і не спростував цю інформацію. 

 Тижневик "Коментарі" назвав Юрія Борисова особою, що стоїть за спробами усунути з посади мера Чернівців, або хоча би обмежити його повноваження.

 Бойко назначил «смотрящего» за Черновицкой областью

 В Министерстве топлива и энергетики Украины, отвечающем в Кабмина за Черновицкую область, назначили куратора этой области, - им стал директор компании «Укргазвыдобування» Юрий Борисов

Об этом «Комментариям» сообщил источник в правительстве

Напомним, что Борисова считают креатурой известного бизнесмена Дмитрия Фирташа.

В самой Черновицкой области после данного назначения ожидают эскалации конфликта между мэром Черновцов Николаем Федоруком и главой Черновицкой ОГА Михаилом Папиевым.

 Источник: Comments.UA



КОМЕНТАРІ (1)

Ну нарешті почали виправляти те, що Ющ з Тимошенко розвели - наступили на піську імпортерам-контрабандистам! "Раді імпортерів" кінець...

avatar

Лесь

21 березня 2012 16:08