Володимир Жаровський: Справедлива земельна реформа закладе надійну основу для побудови заможних громад

Володимир Жаровський: Справедлива земельна реформа закладе надійну основу для побудови заможних громад

16.03.2021, 20:02

Голова фракції «Слуга народу» у Чернівецькій обласній раді Володимир Жаровський заявив про підтримку депутатами його фракції проєктів Законів України, які нарешті зроблять буковинців реальними господарями своєї землі.

- Від сьогодні в українському парламенті розглядають два законопроєкти №2194 та №2195, які є ключовими у впровадженні справедливої земельної реформи. Депутати фракції «Слуга народу» Чернівецької обласної ради заявляють про свою цілковиту підтримку проєктів Законів України, які нарешті зроблять буковинців реальними господарями своєї землі.

- Завданням першого законопроєкту є реформування управління у сфері земельних відносин, зняття штучних обмежень, спрощення забюрократизованої дозвільної системи та доступу до земельних ресурсів громадян та бізнесу. Другий регулює правове забезпечення прозорості аукціонів з продажу земельних ділянок державної та комунальної власності. Місцеві ради отримають право розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Фактично йдеться про знищення корупції в земельній сфері, яка на роки загальмувала економічний розвиток нашого регіону.

- Таким чином місцеві громади зможуть вирішувати, що робити із землею — продавати, чи здавати в оренду. Зароблене ж йтиме у місцеві бюджети, витрачатиметься на потреби мешканців громад. Земельні аукціони будуть проходити в режимі онлайн, як це передбачено законопроєктом. Такий крок прогнозовано збільшить вартість земельних ділянок у два – два з половиною рази, порівнюючи зі стартовою ціною. А це означає — більше коштів на розвиток місцевих громад, ремонт та забезпечення всім необхідним шкіл, амбулаторій, дитячих садків, ремонт доріг, вирішення інших нагальних проблем.

- Чимшвидше ухвалення у другому читанні та в цілому цих законопроєктів, ключових у впровадженні земельної реформи, дозволить завершити земельну децентралізацію та забезпечити реальне самоврядування місцевих громад. Закликаємо всі політичні сили у Верховній Раді України діяти в інтересах місцевого самоврядування при ухвалені важливих для буковинців законопроєктів які, нарешті, повертають громадам право розпоряджатися землею за межами населених пунктів. Адже тільки справедлива земельна реформа закладе надійну основу для побудови заможних громад, - висловив переконання Володимир Жаровський. 

1