Воїни-афганці Буковини відсторонили свого Козака. Бо маніпулював із отриманням державного житла

Воїни-афганці Буковини відсторонили свого Козака. Бо маніпулював із отриманням державного житла

28.11.2012, 20:29

19 листопада пройшло засідання Ревкомісії УСВА на якому було розглянуто питання діяльності Спілки, у тому числі діяльність Чернівецької обласної організації УСВА.  Ревкомісія УСВА рекомендувала голові УСВА С. В. Червонопиському за грубі порушення Статуту УСВА відсторонити від виконання обов’язків голову Чернівецької обласної організації УСВА С. В. Козака до рішення конференції Чернівецької обласної конференції УСВА, яку необхідно провести у відповідності до вимог Статуту УСВА та запропонувала членам Ревкомісії УСВА взяти участь в підготовці та проведенні конференції Чернівецької обласної організації УСВА.

У середу, 15 лютого 2012 року, на урочистостях з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав воїн-афганець Іван Коляска отримав від Чернівецької міської влади ордер та нову 3-кімнатну квартиру. Крім того, Чернівецька міська рада відзначила трьох активістів міської організації Української спілки ветеранів Афганістану, яким секретар Чернівецької міської ради вручив почесні грамоти та грошові допомоги. Як зазначив в.о. міського голови Віталій Михайлішин, виданий воїну-афганцю ордер на нову 3-кімнатну квартиру – вже третій за останній час. Раніше рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради були видані ордери на житлову площу ще двом воїнам-афганцям – С.В. Козаку та П.В.Мацишину. Крім того, протягом 2011 року щомісячно виплачувалась адресна матеріальна допомога в розмірі 350 грн. одинадцяти родинам воїнів, загиблих в Афганістані, та учаснику бойових дій, інваліду І групи М.М. Яшину. А рішенням 18 сесії VI скликання Чернівецької міської ради від 29.12.2011 року цю допомогу збільшено до 500 грн.

ЗА ПОРУШЕННЯ – ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

У Статуті Спілки ветеранів Афганістану задекларовано головною метою діяльності сприяння консолідації і координації зусиль у справі ефективного використання наявних можливостей у забезпеченні своїх політичних, економічних, соціальних прав, надання оздоровчої, медичної, психологічної допомоги, у тому числі й для вирішення житлових проблем членам Спілки, насамперед, інвалідам війни і сім’ям загиблих.

У Статуті Спілки ветеранів Афганістану задекларовано головною метою діяльності сприяння консолідації і координації зусиль у справі ефективного використання наявних можливостей у забезпеченні своїх політичних, економічних, соціальних прав, надання оздоровчої, медичної, психологічної допомоги, у тому числі й для вирішення житлових проблем членам Спілки, насамперед, інвалідам війни і сім’ям загиблих.

Щоб успішно вирішувати такі життєво потрібні завдання, мати взаєморозуміння і можливість громадського контролю місцевих інститутів влади, Спілка та її члени мають постійно дбати про чесне ім’я й авторитет організації.

У цьому році завдяки Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Українською Спілкою ветеранів Афганістану, згідно зі списками для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів, сформованими на підставі пропозицій обласних державних адміністрацій, планується придбати 309 квартир. Станом на 10 жовтня, за інформацією держадміністрацій, придбано 22 квартири, на стадії оформлення договору купівлі-продажу перебуває 99 квартир, на стадії визначення у виборі пропозицій – 142 квартири (матеріал про забезпечення житлом ветеранів-«афганців» у регіонах було розміщено в останньому числі газети «Третій тост»).

Це мало. Адже без житла в Україні, як відомо, ще залишається більше 10 тисяч «афганців». І, напевно, вже недостатньо часу, щоб освоїти кошти у кінці фінансового року. Тому кожну можливість потрібно максимально реалізовувати, пам’ятаючи, що за цим стоять люди, їх добробут і благополуччя.

На жаль, є проблеми, які в ущерб авторитету Спілки доводиться розглядати сьогодні. Негативним прикладом протиправних дій, людської аморальності та порушення принципів честі можна назвати дії голови Чернівецької обласної організації УСВА С. В. Козака, який, зловживаючи своїм становищем керівника, маніпулював із законодавчими нормами, використовуючи свій статус на отримання державного житла. Так, відповідно до рішення виконкому Хотинської міської ради у грудні 1990 року Козаку на пільгових умовах виділено чотирикімнатну квартиру на чотирьох членів сім’ї по вул. Л. Українки, 37 у Хотині. У липні 1992 року цю квартиру Козаку передано в особисту власність. Він є власником зазначеного житла і на даний час. У 2008 році Козак отримав у Хотині на себе і дружину ще одну двокімнатну квартиру по вулиці І. Франка, 9/4. У подальшому подружжя приватизувало це приміщення.

Раніше, у листопаді 2006 року, Козак знімається з реєстраційного обліку в Хотині й реєструє своє місце проживання за новою адресою вже у Чернівцях по вул. Московській, 41, де заздалегідь стає на квартирний облік.

Упродовж двох років, до отримання нової квартири, Козак із сім’єю змінює ще дві адреси реєстрації місць свого проживання. Однак його «поневіряння» по обласному центру цим не закінчуються. У грудні 2011 року Козаку рішенням Чернівецької міської ради як інваліду першої групи, учаснику бойових дій в Афганістані, видається черговий ордер на ще одну двокімнатну квартиру по вул. Шептицького, 8/2 у Чернівцях на трьох членів сім’ї та знімають його з сім’єю з квартирного обліку.

Якщо зважати на те, що згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР «Про затвердження правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і надання їм житлових приміщень в Українській РСР», які є чинними ще й сьогодні, передбачено, що квартирний облік здійснюється, як правило, за місцем проживання громадян у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів. Пунктом 11 Правил зазначено, що кожна сім’я може перебувати на квартирному обліку за місцем роботи одного з членів сім’ї (за вибором) та у Виконавчому комітеті Ради народних депутатів за місцем проживання. Ці порушення не залишилися непоміченими людьми, які чекають і мають законне право на отримання житла.

До прокурора звернувся учасник бойових дій в Афганістані Г. М. Спіжавка щодо порушення його житлових прав прийнятим виконкомом рішенням Чернівецької міської ради про видачу ордера Козаку на житлове приміщення по вул. Шептицького, 8/2 у Чернівцях. Прокуратура міста запропонувала йому за справедливістю звернутися до суду. Можливо, що суд прийме справедливе рішення, а, можливо, й ні. Але є ще й суд вищий, який має судити по-справедливості. Заради цієї справедливості й зібралися люди, які назвалися Спілкою ветеранів Афганістану. Заради цього живуть ветерани і підтримують один одного, осуджуючи будь-який прояв порушення Закону й етики, бойового побратимства. Подібні факти порушення цих принципів неприродні для Спілки воїнів-«афганців» і завжди викорінюватмуться з її життя.

Рік тому, коли чернівецький обласний голова УСВА отримав чергову двокімнатну квартиру, на забезпечення житлом «афганцям» області було виділено два мільйони гривень. Але ці кошти не було освоєно. Не проявивши належних старань і зусиль, вочевидь, не побачивши в цьому особистого зиску, Козак не забезпечив ефективного контролю за діями місцевих органів виконавчої влади з виконання бюджетної «Програми із забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів», у результаті 1,5 млн. грн. на чотири квартири довелося повернути назад до державного бюджету.

На 2012 рік Чернівецькій області також виділено державні кошти на чотири квартири інвалідам-«афганцям», але, зважаючи на те, що Козак знову прагне будь-яким шляхом залишитись керівником обласної організації УСВА, небезпека повторення минулорічної ситуації залишається.

Олександр ДЕДЕЛА,
 учасник афганського руху в України з 1983 року, голова Чернівецької обласної організації УСВА (2000–2002 рр.), представник Державного комітету України у справах ветеранів у Чернівецької області (1999–2002 рр.), учасник бойових дій в Афганістані (1981–1983 рр.).

ВІДСТУПНИЦТВО. ПЕРЕРОДЖЕННЯ. ЗРАДА

10 листопада в Чернівецькій області, в селі Бояни Новоселицького району відбулася звітно-виборча конференція обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану. Здавалося б чому, важлива подія в житті організації, на якій підбивають підсумки за п’ять років, планують роботу на майбутнє, обирають нове керівництво, такою не стала. Підготовка до цієї конференції була оповита таємницею для широкого загалу.

Для чого утаємничував звітну конференцію навіть для членів УСВА керівник обласного осередку Спілки Станіслав Васильович Козак, для непосвячених стане зрозумілим потім. Хоч ця конференція заздалегідь і була оголошена на 10 листопада, але про час і місце її проведення знали лише наближені до керівництва осередку.

Лише 9 листопада голова Чернівецької обласної Спілки воїнів-інтернаціоналістів поінформував обласну державну адміністрацію про місце і час проведення конференції. Чому тільки напередодні? Для того, щоб виключити чи максимально обмежити участь в заході громадськості. Тому, для конференції було обране невеличке село Баяни за двадцять кілометрів від Чернівців у Новоселицькому районі області.

На конференцію, як і годиться, запрошено представників облдержадміністрації. У ветеранів, інвалідів, сімей загиблих завжди багато запитань до влади щодо соціального захисту, пенсійного, медичного забезпечення, житла. І, дійсно, на цю конференцію голова облдержадміністрації М. М. Папієв направив свого заступника В. В. Темерівського, керівників департаментів соціального спрямування. Обласну адміністрацію представляли чотири посадовці, які готові були відповісти на запитання присутніх. Але до цього справа не дійшла. Жодного запитання до них не було.

На конференції боролися не за права афганців, а за владу в обласній організації, тому інші питання відійшли на задній план. Від Спілки з Києва були присутні заступник голови УСВА П. Г. Покутний і заступник голови Ревізійної комісії УСВА О. В. Литвинов, які з трудом добилися права на слово. Представники з Києва, побувавши в районах області, відзначили високий рівень організації роботи у місцевих осередках УСВА. Іншу ситуацію вони побачили в правлінні обласної організації. Керівництво обласного осередку Спілки ніякого бажання до конструктивної роботи не виявляло.

Через перешкоджання з боку керівництва обласної організації, яке, прагнучи продовжити свій час перебування при управлінні регіональною Спілкою задля вирішення своїх приватних проблем, ігноруючи проблеми багатьох членів УСВА області, сімей і родичів загиблих афганців, конференція із самого початку проходила з грубими порушеннями статутних вимог, починаючи з реєстрації учасників, регламенту, закінчуючи прийняттям рішень конференції. Зокрема при реєстрації, спочатку делегати мали отримати тимчасове посвідчення.

Після відкриття конференції мала була обрана мандатна комісія. Її завдання перевірити, чи відповідають дані учасників з протоколами, а потім видати мандати. На цій конференції зразу після реєстрації, не перевіряючи протоколів, видали мандати. Вони не були належно оформленими. Не було в них записано прізвищ з іменами і по батькові. Були відсутні номери мандатів, організація від якої обрано, підпису голови мандатної комісії, печатки обласної організації. Це означало, що планувалося фальшування. Перевірити це було складно. До мандатної комісії призначеної керівництвом, а не обраної, як годиться, не ввели жодного з тих, кого додатково пропонували делегати.

Таким чином демократичні принципи було проігноровано і дана можливість для фальсифікації та ігнорування думки незгідних з цим розвитком подій. Після доповіді голови Чернівецької обласної організації УСВА із залу пролунало багато запитань від учасників конференції щодо соціальних проблем, в тому числі забезпечення афганців і їх сімей житлом, оздоровчими путівками і просто увагою з боку обласної організації. Але жодної відповіді на ці запитання від С. В. Козака вони не почули. Перейшли до голосування. Голосували лише за те, що робота правління визнається «задовільною». Інша пропозиція, яка пропонувалась багатьма виступаючими про визнання роботи незадовільною, не була поставлена на голосування.

Далі відбулося висунення кандидата на посаду голови організації. Воно було безальтернативним і без обговорення. Хоча під час виступів делегатів конференції пропонувалася ще одна кандидатура – Іллі Горбатюка, учасника бойових дій, члена УСВА, людини з досвідом роботи в громадських організаціях. Це голосування відбулося також не демократично, без ретельного підрахунку голосів, без обговорення кандидата, на безальтернативній основі. За С. В. Козака проголосувала «більшість», хоч зрозуміло, що її не було. Люди встали з місць. Після цього обрання зал став некерованим. Членів правління обирали вже з повним порушенням. Був зачитаний список кандидатів, які також не обговорювалися. Кількісний склад не затверджувався. Просто зачитали список і при галасі, який зчинився в залі, відбувалося голосування. «За» – проголосувало трохи більше сорока делегатів, їх можна було порахувати. Але цього ніхто не зробив. Потрібно зауважити, що на конференцію прибули, як порахувала сумнівна комісія – 146 делегатів. Для прийняття рішень було потрібно мінімум 74 голоси.

Ця конференція показала, що коли люди втрачають совість, починають думати не про громадські справи, як від них цього вимагають, взяті на себе обов’язки, а зловживають довірою людей, думають лише про свою кишеню, то вони перероджуються і стають не тими, якими їх обирали на посади.

Не бентежить С. В. Козака те, що буковинські афганці не без підстав вважають, що дві квартири, з отриманих ним трьох, мали б належати комусь з членів УСВА області, які конче цього потребують. Ветерани-афганці області вже звикли до того, що путівки на лікування, гроші на матеріальну допомогу розподіляються С. В. Козаком лише серед найближчого оточення.

Очолювати організацію мають люди чесні, порядні, які усвідомлюють, що на посаду їх обирають, щоб допомагати іншим, в першу чергу, інвалідам, вдовам, які залишились без чоловіків, батькам, чиї сини загинули на війні, не думаючи про вигоди, які вони можуть отримати для себе особисто, обійнявши цю посаду.

Афганці, коли згадують товаришів, що не повернулися з тієї війни, традиційно кажуть: «Пам’ятаймо про слова клятви, які ми давали, стоячи біля домовин загиблих наших товаришів. Що ми їх не забудемо. Що будемо все життя пам’ятати традиції бойового братерства і допомагати сім’ям загиблих, і тим, хто вижив». А є ті, хто маючи бойові заслуги, нагороди, схоже, про це вже забули. Таких називають зрадниками. Бо це зрада пам’яті слову, яке скріплене кров’ю тих, хто не повернувся з тієї війни, і слізьми їх матерів, дружин, дітей, які так і не дочекалися своїх синів, коханих, батьків. Це зрада святих принципів бойового побратимства, неписаних, але глибоко вкарбованих у серця і пам’ять ветеранів-афганців.

Як стало відомо, Ревізійна комісія Української Спілки ветеранів Афганістану запланувала розглянути на своєму засіданні події, які відбулися у селі Баяни, прийняти рішення та зробити принципові висновки.
І. Х. МУСЛЮМОВ,
учасник бойових дій, заступник голови
Чернівецької міської організації УСВА. 

Джерело: www.usva.org.ua

1