Вода з іншої пляшки

Вода з іншої пляшки

29.03.2012, 15:24

Невинне запитання про воду, яку учасники круглого столу самі вживають у повсякденному побуті, обурило головного ветеринара області Бориса Тодорюка. Навіть після закінчення діалогу, що його самі організатори означили як спілкування органів виконавчої влади та засобів масової інформації на тему "Вода та безпека харчування", начальник головного управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області продовжував наполягати, що це питання особисте. Можливо! Але небажання відверто відповісти на це просте запитання набагато красномовніше за будь-які слова, що він їх виголосив до того. Тим більше, коли йдеться про керівника державної структури, якій незабаром мають передати повноваження контролю за якістю продуктів. Нині, нагадаємо, ці функції покладено на органи СЕС. Ну, а те, що питання цілком правомірне, засвідчило нещодавнє широке обговорення в суспільстві того випадку, який мав місце під час минулорічної прес-конференції президента. Тоді, нагадаю, глава держави вгамував спрагу не українською мінеральною водою "Моршинська", дві пляшки якої стояли на столі, а англійською мінеральною водою "Harrogate", пляшку якої він витягнув з-під стола. І справа тут, звісно, не в її ціні. Заковика тут в іншому: що мають думати про якість води прості українці, якщо найняті ними на роботу державні службовці самі нею гребують?

Добре, що хоч інші учасники діалогу знайшли в собі мужність зізнатися, хто яку воду вживає. Дехто, як заступник Дністровсько-Прутського БУВР Олександр Тонієвич чи представник облСЕС Олександр Приймак, з'ясувалося, купують розливну воду, яку підприємці розвозять по місту. Інші, наприклад, начальник головуправління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Микола Олексюк  чи голова громадської екоорганізації "Буквиця" Марина Коняк п'ють воду з особистої криниці або артезіанську з Красноїльська, Підзахаричів. Зрештою, в тому, що перед вживанням додатково доочищає фільтром водопровідну воду, публічно зізнавався також колишній губернатор  Чернівецької області Володимир Куліш. І тільки начальник головного управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області Борис Тодорюк відмовився конкретизувати, обмежившись тим, що вода, яку він п'є, чиста з криниці.

Водночас представник облСЕС Олександр Приймак кілька разів наголосив, що так звана водопровідна вода в усіх водогонах Буковини так само безпечна для споживання. Щоправда, як стверджує санітарний лікар, пити бутильовану воду від одного виробника насправді не так вже й корисно. Адже уся вона різна за своїм складом. Те, що є в одній, часто відсутнє в іншій. Одна деміралізована, майже дистильована, інша містить мінеральні сполуки, мікроелементи. А організм людини якраз потребує водного багатоманіття. Звісно, якщо вода чиста. Корисно також пити мінеральні води. Але не регулярно. А ще краще пити ту воду, на якій організм сформувався і виріс. Вона – найкорисніша.

Побутові фільтри воду очищують, от тільки використовувати їх слід, чітко дотримуючись інструкції. Щоб не траплялося так, що до фільтра вода часто чистіша, ніж після нього. Для цього його треба вчасно міняти. А не так, як це було у Чернівцях, коли на фільтри для очистки води в дитсадках влада кошти якось виділила, а для вчасної очистки та заміни – ні. А поставників води краще чергувати, не гребуючи при цьому час від часу й звичайною водопровідною. Вибирати справді є з кого, адже розлив питної фасованої негазованої води у цехах та пунктах розливу здійснюють 11 суб’єктів господарювання. І вся вона, як засвідчують результати дослідження її проб, якісна. Якісь води у Дністрі, звідки ті ж Чернівці отримують понад 70 відсотків водопровідної води, значно покращилася. Це засвідчили аналізи, - запевнив заступник Дністровсько-Прутського БУВР Олександр Тонієвич, - отримані минулого року під час міжнародної гідрохімічної експедиції по Дністру від витоків до плавнів. Хоча найчистіша вода все-таки у Сіреті.

 Загалом води на Буковині споживають багато. Минулого року буковинці використали більше 500 млн (!) кубометрів води. З цієї кількості промисловість спожила понад 80 млн кубів, сільське господарство – майже 200 млн, ЖКГ – 120 млн кубів. Якість води, яку використовують під час виробництва тієї ж ковбаси чи інших продуктів харчування у 8-ми ковбасних цехах, 5-ти консервних, 4-х рибопереробних чи одному молокопереробному підприємствах, що функціонують на теренах Буковини, окрім СЕС, перевіряють в атестованих лабораторіях ветеринарної медицини. І претензій до якості цієї води у відповідних служб немає. Така сама перевірка здійснюється на всіх підприємствах громадського харчування. Перші питання тут при перевірці: чи достатньо на ньому води, якої вона якості. Натомість основна причина, через яку не вживає водопровідну воду Марина Коняк, не її бактеріологічні чи фізико-хімічні показники, а її сильне хлорування й присмак. Тим часом можливість заміни хлорування води іншими видами її очистки на "Чернівціводоканалі" ще тільки вивчають. Тому говорити про будь-які конкретні строки – передчасно. Все традиційно впирається у кошти. Звісно, хто б сумнівався. І триватиме це безгрошів'я, можете не сумніватися, довго. У нашій країні безпека людей для чиновників, як відомо, справа остання. Головне не потрапити під роздачу начальству. А за оголошення про погану якість води по голівці воно точно не  погладить. Ось і рятуються всі самотужки... І скільки саме це ще буде тривати? Принаймні доти, поки ті, від кого залежить їх виділення, питимуть воду не з тієї ж пляшки, що й решта громадян країни.