ВО «Батьківщина»: «В Чернівецькій області «розпочався наступ на українське книгорозповсюдження»

ВО «Батьківщина»: «В Чернівецькій області «розпочався наступ на українське книгорозповсюдження»

25.04.2012, 20:01

Книгарні, що перебувають в обласній комунальній власності, влада підкилимно збиралася реорганізувати в одне підприємство. Проект рішення сесії облради про їх реорганізацію став публічним цілком випадково, і ця інформація збурила громадськість. Обурені директори книгарень, журналісти, рядові читачі, активна молодь. Упродовж тижня влада відмовлялася коментувати свої плани, але під тиском запитань і запитів від ЗМІ змушена була зустрітися з пресою. Про підстави для реорганізації інформував ЗМІ перший заступник голови ОДА Георгій Галиць. У нього не знайшлося відповідей на ключові запитання: чи буде новостворене підприємство прибутковим, які способи зробити його прибутковим, чи буде збережена спеціалізація книгарень, хто може очолити таке підприємство тощо. Натомість директори комунальних книгарень мають цілком логічні аргументи на користь своїх підприємств.

Керівники книгарень заявляють, що за 20 років існування комунальних книгарень не отримували жодної допомоги від засновників - обласної ради. Вони не лише виконували свої функції - торгували книжками, а й утримували приміщення в належному стані, робили ремонти в них, сплачували податки й орендну плату і забезпечували пристойні показники фінансово-господарської діяльності. Вони дають робочі місця і зарплату працівникам, а ще працюють не лише директорами, а й продавцями, прибиральниками і вантажниками у своїх крамничках. Вони успішно і багаторічно співпрацюють з багатьма видавництвами, зрештою кожна крамниця має свою специфіку: продаж спеціальної літератури (медичної – «Здоров’я», технічної – «Технічна книга» тощо), комісійної («Букініст») тощо. Закиди влади (зокрема, першого заступника голови ОДА Г.Галиця), що книгарні неприбуткові і неефективні – надумані.

Особливе занепокоєння не лише у директорів книгарень, а й у громади викликає загроза перепрофілювання книжкових крамниць. Адже є прецедент у Чернівцях: книгарня "Кобзар" в центрі міста перетворилась на магазин взуття.

Пропозиції з удосконалення роботи книгарень у Чернівцях висловлювали й самі їх директори: вони намагалися створити громадську організацію, яка б захищала їхні інтереси, але юридично це неможливо через співзасновництво облради. Раді, яка не має майна і коштів у статутному фонді книгарень, навіть пропонували вийти з числа засновників і відпустити крамниці у «вільне плавання». Але та відмовилась. Пропонували акціонувати підприємства з розрахунку 50% на 50% - теж ні. Найімовірнішою за таких обставин видається версія про те, що владу цікавлять приміщення в історичному центрі міста. Тим більше, що до книгооб’єднання не запрошують підприємство-бібколектор, яке розташоване не в такому привабливому приміщенні, як інші.

Директори книгарень неодноразово наголошували, що за попередньої влади галузеве управління опікувалося цими питаннями, радилося з книготоргівцями, і результатом цього були зважені рішення, гарне обслуговування і задоволені читачі.

Як заявив учасник зустрічі, голова міської партійної організації ВО «Батьківщина» Юрій Скорейко, в Чернівецькій області «розпочався наступ на українське книгорозповсюдження». «За останні 10 років це вже третій проект створення такого підприємства, - повідомив він. – Подібні ідеї виникали у влади в 2002-му, 2003-му роках. Але тоді ці спроби були зупинені зусиллями складу профільного управління облдержадміністрації. Під час урядування Юлії Тимошенко подібних дій не було взагалі. Досвід безуспішного функціонування об’єднаного підприємства книготоргівлі вже був у Чернівцях – воно збанкрутувало. При теперівшньому об’єднанні попередні борги будуть «повішені» на нове підприємство. А вони складають, за попередніми даними, близько 140 тис. грн. (електроенергія, оренда тощо)».

Юрій Скорейко роз’яснив процедуру об’єднання – адже він свого часу обіймав посаду заступника начальника управління з питань інформаційної політики та преси ОДА і з питаннями книгодрукування був пов’язаний безпосередньо. «Наразі усі книгарні міста є юридичними особами. Реорганізація передбачає непродовження контракту з працівниками книгарень та їх наступне звільнення. Наслідком буде розбазарювання майна, а особливо – можливість для зацікавлених осіб у владі розпоряджатися на власний розсуд приміщеннями в історичному центрі міста, які є комерційно привабливими. Експертного висновку про доцільність чи недоцільність реорганізації профільне управління ОДА надати не спроможне – там зараз немає фахівців з питань книговидання та книгорозповсюдження, спеціалістів, які би знали галузь».

При наступному розгляді питання на комісіях та на сесії облради фракція «Батьківщина» (у складі справжніх членів ВО «Батьківщина», а не «тушок») в облраді чітко й послідовно відстоюватиме інтереси книгарень і громади краю, як робила це завжди.

Джерело статті: прес-служба обласної організації партії ВО Батьківщина

На фото: Максим Кідрук у Букіністі.

1