Власник скандального будівництва на Матросова у Чернівцях не отримав дозвіл на будівництво

Власник скандального будівництва на Матросова у Чернівцях не отримав дозвіл на будівництво

30.07.2016, 01:54

Мешканці будинків на вулиці Матросова скаржаться на будівництво на зсувній території, внаслідок якого страждають їхні квартири. Кажуть, вони чують, як вночі сипляться їх будинок, а тріщини у стінах стають дедалі більшими.

– Наша каналізація йде аж до вулиці Харківської. Тепер ми лишилися без неї. Прорвало нам її під час будівництва. Коли копали бульдозером, зачепили нам труби. Тепер живемо в таких польових умовах, – занепокоєна пані Ріма, яка живе у будинку №16.

Бояться сусіди й того, що під час будівництва робітники можуть зачепити і інші труби. Зовсім поруч проходить центральний водогін міста.
Власник ділянки, на якій почали будівництво, запевняє, що незаконних дій не проводить.

– Мені ця земля не дісталася абияк, я її купив. Також ходив інспекціями, просив дозволів, розробляв проекти. Все законно, – каже Анатолій НАГАЙЧУК.

Слова власника підтверджує і головний архітектор міста Наталія ХІЛЬКО. Проте чиновник каже, що деякі неправомірні дії таки зафіксовані.

–Річ у тім, що зараз дуже спрощена система отримання дозволу на будівництво. Згідно закону, якщо площа менша 300 квадратних метрів, людина може і в Інтернеті взяти проект, і попросити дозволу на його реалізацію, при цьому не маючи відповідної кваліфікованої освіти архітектора, – пояснює пані Наталія. – Цей чоловік звернувся до нас за дозволом. Оскільки районний архітектор помітив на тій ділянці підготовчі роботи, коли чоловік ще не мав дозволу, ми йому відмовили. Він сплатив штраф 2 тис. грн. Ми йому повідомили, що він має подумати про те, щоб збудувати опорну стіну. Він обурювався, адже в законодавстві такого немає. Потім із нашими доповненнями і зауваженнями до проекту він подав документи на отримання земельного паспорта ще раз. "Законних підстав відмовляти йому ми не маємо, хоч ми розуміємо, що будівництво там не зовсім правильне", – додає посадовець.
Архітектор додала, що власник ділянки планує будувати "старим" методом – не рити траншею, а з бетонними блоками. Для цього він має розрівняти площадку та монтувати фундамент.

Сусіди на днях звернулися до архітекторів із проханням надати дозвіл на будівництво негайно, адже "розтягувати" процес небезпечно.
– Вони бояться, що після дощу ситуація погіршиться. Тому хочуть, щоб власник завершив будівництво якомога швидше, при цьому збудувавши міцну опорну стінку, – каже Н. Хілько.

Та все ж архітектори вважають, що забудовник і проектант зробили помилку. 

– Зріз грунту почав забудовник, який побудував по сусідству будинок. Цьогорічне будівництво тільки підсилило результати того, – впевнена пані Наталія.

Найближчим часом архітектори поїдуть на територію будівництва і вирішать, чи давати власнику землі дозвіл на продовження будівництва.

Джерело: molbuk.ua

1