Власенко поки що не бачить юридичних підстав для припинення повноважень міськради. Можливо, на перевибори повинні піти як депутати, так і міський голова

Власенко поки що не бачить юридичних підстав для припинення повноважень міськради. Можливо, на перевибори повинні піти як депутати, так і міський голова

30.05.2017, 16:51

Народний депутат від фракції "Батьківщина", голова комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко висловив сумнів у доцільності проведення дострокових виборів Чернівецької міськради.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції у Чернівцях.

Зокрема, Власенко повідомив, що він як голова профільного комітету, отримав звернення мера Чернівців Олексія Каспрука.

"У цьому зверненні він виклав бачення ситуації. Наприкінці він просив Верховну Раду України, наш комітет розглянути питання щодо можливого дострокового припинення повноважень Чернівецької міськради. Я з цього приводу можу зазначити наступне - лист пана Каспрука за своєю формою не відповідає вимогам чинного законодавства, а відтак як голова профільного комітету, я звернувся до пана Каспрука із листом із пропозицією надати документи, передбачені чинним законодавством, які є підставою для розгляду у ВРУ питання про дострокове припинення повноважень", - сказав Власенко.

Він зазначив, що, проаналізувавши лист Каспрука, він дійшов до висновку, що "насправді немає юридичних підстав для припинення повноважень міськради".

"Але є політичне бажання, оскільки міський голова не може знайти порозуміння з міською радою", - додав він.

Нардеп вважає, що у такому випадку необхідно проводити "політичні дискусії з політичних питань і висловлювати свої позиції з політичних питань на будь-якому рівні".

"Припустимо, якщо ми говоримо про те, як зупинити війну, який вектор розвитку України, як ми бачимо, скажімо, організацію органів державної влади. Це ж чисто політичні питання, і, звичайно, тут має бути політична дискусія", - сказав він.

"А коли ми говоримо про щоденну господарську діяльність міськради і міського голови, то тут уже пройшли часи, коли або міський голова робить спробу переламати через коліно раду, а міська рада пробує переламати через коліно міського голову. І тут, напевно, було би правильним шукати компроміс і консенсус - у першу чергу, на базі тих інтересів і тої зацікавленості, яка є у мешканців міста Чернівців, відкинувши всі інші політичні амбіції", - сказав Власенко.

"Ви пам’ятаєте ситуацію, коли в Україні 4 місяці "колотили" виборами у Кривому Розі, і чим це закінчилося. Це закінчилося тим, що обрали тих самих депутатів, обрали того самого міського голову. І, в принципі, ніякого практичного результату не відбулося", - заявив народний депутат.

"А другий приклад, який я можу навести - Львівська міська рада попереднього скликання, коли мером був Андрій Іванович Садовий, а більшість складали представники партії "Свобода". Вони не були точно політичними союзниками, і, до речі, секретар Львівської міськради тоді був від партії "Свобода". Але вони знаходили між собою порозуміння у розв’язанні питань, пов’язаних з міською господаркою", - повідомив Власенко, додавши що він "точно не прихильник вирішення проблем у політичній площині шляхом проведення перевиборів", - сказав Власенко.

"Є сенс порадити міському голові і міськраді шукати порозуміння, консенсус. Але коли мер займає позицію "або "мій" секретар, або ніякий інший", то мені здається, що це не зовсім правильно і не зовсім коректно", - додав нардеп.

Джерело: molbuk.ua

Водночас у кулуарах Верховної Ради України усе частіше лунає пропозиція, що на перевибори, якщо такі справді відбудуться, повинні йти як депутати міської ради, так і міський голова. Такий варіант можливий, припустив Власенко. Водночас особисто він переконаний, що у разі перевиборів чернівчани знову можуть обрати тих самих людей, і тоді ситуація в міській раді знову повториться. 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Цікаво, це Власенко такий недалекий чи це місцева батьківщина його підставила? Маємо продажних депутатів від батьківщини в міській раді, які голосують в унісон з нерідним містом і перевиборів не треба? А міський голова до речі сказав, що він готовий йти на перевибори. А батьківщина боїться? Ганьба! 

avatar

Кирило

30 травня 2017 17:21

До Кирила!

Говорить Каспрук одне, а робить інше, Скажи Кириле,а ти читав, що в доносі Каспрука є вимога провести вибори і депутатів і мера разом? І ніхто кроме  мера і його прихвостнів перевиборів не боїться, але все повинно статися згідно чинного законодавства, а не по волі кулявлобів.

avatar

Чернівчанин

30 травня 2017 21:16

А кирило це і є представник кулявлобник, хіба це не зрозуміло

avatar

Чернівчанину

30 травня 2017 22:05