Влада зірвала засідання комісії, де мали розглядати питання чернівецьких книгарень – бо не змогла би протягнути своє рішення

Влада зірвала засідання комісії, де мали розглядати питання чернівецьких книгарень – бо не змогла би протягнути своє рішення

05.05.2012, 18:16

 Заява голови обласної організації партії ВО «Батьківщина» Івана Мунтяна

 Сьогодні засідання постійної комісії облради, на якому мали розглядати питання реорганізації чернівецьких книгарень, було скасоване провладними депутатами. Вони, а зокрема й голова комісії – депутат від ПР Олександр Смотр, мотивували відміну засідання тим, що начебто не було кворуму.

Перед початком засідання комісії голова фракції Партії регіонів в облраді – перший заступник голови ОДА Георгій Галиць, який власне й ініціював реорганізацію книгарень, почав заочно «керувати» депутатською комісією. Побачивши, що більшості для протягнення рішення про реорганізацію у партії влади немає, він викликав голову комісії в коридор і дав йому настанови. Настанови виконувалися дуже ретельно. Ніколи раніше керівники комісії не відзначалися такою «пунктуальністю», щоб у момент призначеного початку засідання одразу заявити про відсутність кворуму. Незважаючи на телефонні дзвінки від депутатів, які затримувалися і мали бути з хвилини на хвилину, Смотр поспішав. Хоча на попередніх засіданнях комісії, коли розглядалися питання бюджету, деяких депутатів чекали до двох годин, аби лиш прийняти потрібне владі рішення. Навіть коли керівник фракції Фронт змін Максим Бурбак повідомив мені, що член комісії - депутат його фракції вже увійшов у приміщення ОДА і я заявив про це Олександрові Смотрові, він не став чекати, поки депутат підніметься на четвертий поверх. Засідання було скасоване начебто через відсутність кворуму. Голова комісії втік, як останній боягуз. Тому що голосів опозиції заблокувати ганебне рішення про реорганізацію книгарень вистачало! Я навіть допускаю, що частину своїх депутатів-регіоналів, які могли забезпечити кворум, але не потрібне владі рішення, високопосадовці з ОДА тримали десь по кабінетах і не дозволили йти на комісію.

Очевидно, що владі байдуже до думки громади і вона не збирається нічого пояснювати ні про свої підкилимні дії стосовно мережі книгарень, ні про процедурні порушення, яких було допущено безліч при підготовці проекту рішення сесії без обговорення на комісії.

Окрім питання книгарень, на порядку денному засідання було 23 питання. І книгарні були на першому місці. Адже це привабливі приміщення в самому центрі старовинного міста! Серед інших питань було, наприклад, фінансування автобази облради і облдержадміністрації. Тобто на ці потреби у влади кошти є, а книгарні потрібно реорганізовувати. То чи не логічніше було б у кризові для всієї країни часи насамперед підтримати українську книжку, а не комфортне транспортування чиновників чи можливість привітань очільників держави з кожного біг-борда? Та це мабуть для влади звучить крамольно – працювати на благо громади, а не власного комфорту.

Засідання скасували, незважаючи на те, що зібралися і директори комунальних книгарень для конструктивного діалогу з депутатами. Їх просто зневажили.

Я особисто упродовж уже чотирьох депутатських каденцій стикався з питанням комунальних книгарень. І вже неодноразово нам з колегами-однодумцями вдавалося заблокувати апетити влади. На цей раз влада особливо загорілася бажанням прибрати до рук комерційно привабливі приміщення в історичному центрі міста. Але і на цей раз нам вистачить сили зупинити свавілля владників.

У цьому я запевнив проігнорованих владою  директорів книгарень, до яких вийшов після такого ганебного кроку владників і пояснив, що відбувається. Особисте спілкування з цими людьми, не зашорене рамками чиновницьких штампів, підтвердило моє переконання: книготоргівля в Чернівцях має не просто жити, а й підтримуватися владою. Це мають усвідомити ті, хто мислить по-державницьки. А якщо таких у сьогоднішній владі нема – то нехай звільнять місце тим, хто на ньому буде працювати, а не розпродувати державне майно.

1