Влада та румунські національно-культурні товариства Чернівецької області домовилися спільними зусиллями  оберігати міжнаціональний мир в краї

Влада та румунські національно-культурні товариства Чернівецької області домовилися спільними зусиллями оберігати міжнаціональний мир в краї

21.03.2018, 19:22

20 березня перший заступник голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк провів робочу зустріч з представниками Чернівецького обласного товариства румунської культури ім. М. Емінеску, «Асоціації вчителів етнічних румунів України», Буковинського мистецького центру відродження та сприяння розвитку румунської традиційної культури, Румунського культурного центру «Єудоксіу Гурмузакі». Участь у заході також взяла начальник управління культури облдержадміністрації Віра Китайгородська.

Михайло Павлюк звернув увагу учасників зустрічі на складну ситуацію в державі, пов’язану зі спробами дестабілізації ситуації, зокрема, шляхом вчинення різних провокацій на етнічному ґрунті, зокрема, підпали угорських національно-культурних товариств у Закарпатті, організація вибухів біля консульств Польщі у містах Львів та Луцьк тощо, упередження спроб підпалу шкіл в селах Остриця та Великосілля.

Представники румунських національно-культурних товариств висловили своє бачення спільних проектів у сферах культури, освіти на найближчу перспективу. Досягнуто домовленості щодо обговорення проблемних питань на черговому засіданні Регіональної ради з питань етнонаціональної політики.

Присутні погодилися зробити такі зустрічі регулярними і під час них обговорювати вирішення проблемних питань національних громад та румунської зокрема.

Також учасники зустрічі акцептували звернення до мешканців Чернівецької області.

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що мир і вміння узгоджувати різні інтереси та погляди, з одного боку, є спадщиною попередніх поколінь, які виплекали феномен відомої далеко поза межами України буковинської толерантності, а з іншого – результатом уважного ставлення одне до одного, вміння і готовності вести цивілізований діалог та знаходити взаємоприйнятні рішення найгостріших проблем.

У документі зазначається, що будь-які спроби зовнішнього втручання, що націлені на провокування етнічних конфліктів, порушення миру і спокою в нашому краї, викликають гостре неприйняття та осуд. Виходячи із розуміння того, що деструктивні сили очевидно не припинять спроб розхитувати ситуацію, у зверненні акцентовано, що органи державної влади та румунські національно-культурні товариства Чернівецької області сповнені рішучості і надалі спільними зусиллями підтримувати конструктивний діалог.

У зверненні також наголошується, що на основі консультацій, консенсусу та розумного компромісу проблемні питання збереження етнічної розмаїтості нашого краю вирішуватимуться спільно представниками влади та румунської громади, котрі сприятимуть вільному розвитку та вираженню етнічних, релігійних, мовних та інших ідентичностей.

1