Влада анонсувала продаж державних банків і підприємств “Ощадбанк”, “Укрексімбанк”, “Укргазбанк”, “ПриватБанк”, частки “Укрзалізниці”, “Укрпошти” та “Укрспирт” у “турборежимі”

Влада анонсувала продаж державних банків і підприємств “Ощадбанк”, “Укрексімбанк”, “Укргазбанк”, “ПриватБанк”, частки “Укрзалізниці”, “Укрпошти” та “Укрспирт” у “турборежимі”

20.11.2019, 14:26

Влада анонсувала продаж державних підприємств. Продаватимуть, зокрема, державні банки — “Ощадбанк”, “Укрексімбанк”, “Укргазбанк” і “ПриватБанк”. Також, планують пустити з молотка частки “Укрзалізниці”, “Укрпошти” та державне підприємство “Укрспирт”. УНН запитав українців, як вони ставляться до такого розпродажу активів держави у “турборежимі”.

Переважна більшість українців вважає недоцільним продавати держпідприємства. Співвітчизники нагадують, що досвід “великої приватизації” Україна вже має.

“Ми вже пережили у 90-ті роки приватизацію: скупляється все за безцінь, а потім знищується, для подальшого завезення більш дешевої продукції”, — пояснив один із респондентів.

На думку опитаних, в питанні приватизації Україні варто орієнтуватися на досвід країн ЄС.

“Одні будуть наживатися — інші бідніти, країна буде занедбана. Польща від цього відмовилась, а ці — хочуть нажитися”, — пояснює українка.

Співвітчизники зійшлися на думці, що не можна приватизовувати стратегічні держпідприємства. До таких, зокрема, належить ДП “Укрспирт”.

“Як можна зняти державну монополію на спирт? Це що, тепер у кожному кутку, на кожному кроці будуть варити самогон? У нас і так того фальсифікату досхочу”, — пояснила респондент.

Джерело: УНН
 
Олексій Гончарук: Уряд передав на приватизацію рекордну в історії кількість компаній – 339 підприємств

Уряд затвердив передачу 339 підприємств для подальшої приватизації.

«Це майже 10% від усіх підприємств, які перебувають у державній власності. Велика частина з них - це об'єкти нерухомості та підприємства агросектору. Ефективність їх використання практично нульова, вони генерують збитки, і навколо них часті корупційні скандали. У разі приватизації бюджет може отримати до 6 мільярдів гривень від їх продажу», – зауважив Прем'єр-міністр України.

Вказані підприємства, а точніше їх майно, буде виставлено на прозорі аукціони, де в процесі відкритих торгів його зможе придбати кожен охочий.

Рішення Уряду є частиною запланованого процесу приватизації держмайна та в рамках виконання Указу Президента України від 5 листопада щодо передачі 500 об'єктів на приватизацію до 31 грудня 2019 року.

Загалом в рамках підготовки до приватизації Мінекономрозвитку спільно з іншими державними органами уже проаналізувало понад 1300 підприємств, з них близько 740 підприємств вже узгоджено на приватизацію.

1