Візит Кирила ажіотажу серед чернівчан не викликав

Візит Кирила ажіотажу серед чернівчан не викликав

02.10.2011, 00:54

Сьогодні, 1 жовтня, на Буковину прибув предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирил. Літак патріарха приземлився в аеропорту Чернівців близько 16.00. У Чернівецькому аеропорту патріарха зустріли голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв, заступник голови обласної ради Валентин Маніліч, секретар міської ради Віталій Михайлішин. Зійшовши з трапу літака, предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирил привітав мешканців Буковини, висловив радість у зв’язку з можливістю відвідати “це абсолютно особливе місце, пов’язане з дуже складною, непростою історією, але позначене дивовижно стійким стоянням людей за православну віру”.

Секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин під час зустрічі в аеропорту "Чернівці" Патріарха Кирила став перед главою Російської православної церкви на коліна і поцілував руку. Більше ніхто з чернівецьких чиновників такого не робив.

В состав официальной делегации, сопровождающей Его Святейшество, вошли: председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион, руководитель Административного секретариата Московской Патриархии епископ Солнечногорский Сергий, заместитель председателя ОВЦС протоиерей Николай Балашов, руководитель Пресс-службы Патриарха Московского и всея Руси протоиерей Владимир Вигилянский, секретарь ОВЦС по межправославным отношениям протоиерей Игорь Якимчук, заместитель председателя Синодального информационного отдела И.В. Мещан, помощник председателя ОВЦС протодиакон Владимир Назаркин, и.о. руководителя личного секретариата Святейшего Патриарха М.Г. Куксов.

В аэропорту г. Черновцы Святейшего Патриарха встречали митрополит Черновицкий и Буковинский Онуфрий, архиепископ Переяслав-Хмельницкий и Вишневский Александр, викарий Черновицкой епархии епископ Хотинский Мелетий, министр топлива и энергетики Украины Ю.А. Бойко, глава государственной областной администрации Черновицкой области М.Н. Папиев, и.о. главы областного совета Черновицкой области В.М. Манилич, и.о. мэра г. Черновцы В.М. Михайлишин, депутаты Верховной Рады Украины, духовенство Черновицкой епархии.

Девушки и юноши в национальных украинских костюмах преподнесли Его Святейшеству каравай.

Обращаясь к представителям СМИ, Святейший Патриарх Кирилл сказал:

«Я хотел бы сердечно приветствовать всех жителей Буковины, Черновцов и выразить радость в связи с возможностью посетить это совершенно особое место, связанное с очень сложной и непростой историей, но отмеченное удивительно стойким стоянием людей за веру православную. Именно благодаря этой православной вере в народе развилась особая сила духа, и мы знаем, что все исторические перипетии люди переживали и побеждали именно потому, что основывались на вере православной.

Я прибыл сюда для того, чтобы совершить освящение замечательного вновь построенного храма, а также пообщаться с духовенством, верующим народом, помолиться со всеми вами, мои дорогие братья и сестры. Пусть благословение Божие поможет жителям Буковины восходить от силы к силе, преодолевая трудности и устрояя свою жизнь, в первую очередь по законам Христовым. Да поможет вам в этом Господь».

Из аэропорта Предстоятель Русской Церкви направился в Черновицкое епархиальное управление.

1 октября 2011 года, по прибытии в г. Черновцы, Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл направился в Черновицкое епархиальное управление.

Предстоятель Русской Церкви посетил Свято-Никольский храм на территории управления, где поклонился святыням храма и частице мощей святого великомученика Иоанна Нового, Сучавского.

Святейший Патриарх обратился к собравшимся с кратким словом: «Ваши Высокопреосвященства и Преосвященства, дорогие братья и сестры! Радуюсь возможности вступить в сей Свято-Никольский храм на земле Буковинской в городе Черновцы, при епархиальном управлении, и увидеть вас — верующих, братьев и сестер моих, которые здесь твердо хранят веру православную, твердо хранят верность Церкви Христовой. Убежден, что в ответ на эту верность, в ответ на эту веру каждому Господь даст потребное для жизни сей и для жизни вечной».

«Пусть в сознании нашем никогда не исчезает Великая Святая Русь — от севера до юга и от востока до запада — омытая кровью мучеников и исповедников, слезами, потом и молитвами святых преподобных отцов. Наследниками этой Руси мы все с вами являемся», — сказал Предстоятель, передавая в дар храму икону преподобных Сергия и Германа Валаамских.

Верующим были розданы иконки с изображением св. Иоанна Сучавского с Патриаршим благословением.

Затем Святейший Патриарх Кирилл в сопровождении митрополита Черновицкого и Буковинского Онуфрия посетил епархиальное управление.

Близько 17.00 глава РПЦ прибув до Свято-Духівського кафедрального собору міста Чернівці. Від воріт собору до входу у храм декілька жінок виклади килим з листя барвінку. Килим заквітчано червоними і білими трояндами. На площі перед собором його зустрічали майже 3 тисячі чоловік. Кілька сотень розмістилися також на протилежному від собору тротуарі. Вийшовши з машини Кирило помахав рукою присутнім, які махали йому у відповідь. Радісних вигуків з натовпу не лунало. Зустріч була досить млявою. Відтак патріарх Кирил у супроводі митрополита Онуфрія пройшов на територію србору, де відслужив Всенощну. І хоча те, що відбувалося в середині собору, транслювали на великий екран натовп людей навколо храму суттєво поменшав.

Завтра глава РПЦ візьме участь в освяченні одного з найбільших у Східній Європі православних храмів – Свято-Троїцького собору у селі Банчени Герцаївського району. Очікувалося, що в Банченах патріарх матиме коротку зустріч з Президентом України Віктором Януковичем, проте на офіційному сайті глави держави така поїздка не значиться. Очікувалося, що Президент України Віктор Янукович мав приїхати на відкриття храму 1 жовтня разом з Патріархом Кирилом.

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло ПАПІЄВ впевнений, що візит патріарха Московського і всієї Русі КИРИЛА на Буковину пройде на достойному рівні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні в коментарі журналістам.

«У нас цей візит пройде на достойному рівні, і люди, які захочуть помолитися з патріархом, отримають і реалізують своє конституційне право на свободу віросповідання», - зазначив М.ПАПІЄВ.

Він додав, що це перший візит глави РПЦ на Буковину, і висловив впевненість, що Буковина, як багатонаціональний і багатоконфесійний регіон, покаже і національний спокій, і міжконфесійну злагоду.

«Ми з честю приймемо Святішого, і наші православні люди помоляться разом з патріархом КИРИЛОМ», - відзначив губернатор.

За словами М.ПАПІЄВА, Буковина – європейський край, де завжди у мирі і спокої завжди вживалися всі релігії. Він висловив впевненість, що всякого роду провокацій не буде, і порадив політичним силам не втручатися у церковне життя.

Як сказав М.ПАПІЄВ, в регіоні очікують від візиту патріарха КИРИЛА «підняття духовності, бо в глобалізованому світі, коли пріоритети змінилися на пріоритети доцільності, хотілося б, щоб суспільство повернулося до першооснов, щоб у світі була злагода і любов між людьми».

Як повідомив губернатор, від мешканців Буковини планується подарувати патріарху КИРИЛУ Євангеліє. Воно велике за розмірами і, на думку М.ПАПІЄВА, найкраще підходить, щоб потім бути подароване собору або храму.

М.ПАПІЄВ зазначив, що до візиту предстоятеля РПЦ було завершено будівництво Троїцького собору, відремонтовані дороги, прибрані населені пункти. «Крім того, що ми духовно очистилися, ми ще й очистили все навкруги», - сказав він.

За словами М.ПАПІЄВА, зупиниться патріарх КИРИЛ у Вознесенському монастирі в селі Банчени Чернівецької області.

На запитання, чим пригощатимуть Святішого, губернатор зазначив, що в монастирі готують смачні страви, в тому числі румунські і молдавські. «І бринза, і білі гриби, така суто буковинська кухня», - додав губернатор.

Як повідомлялося, вчора, коментуючи очікуваний візит, глава патріаршої прес-служби, повідомив: "Це черговий візит святійшого патріарха Кирила в Україну. Цього разу він відвідає західну Україну, Буковину, де живуть віддані прихожани Московського патріархату. Цей візит для них дуже важливий, тому що вони живуть в непростих умовах, роздерті розколом".

За матеріалами  прес-служби "Патриарха Московского и всея Руси"

Фото: vidido.ua