Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко приїхав у Чернівці (ОНОВЛЕНО о 14.49)

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко приїхав у Чернівці (ОНОВЛЕНО о 14.49)

16.04.2019, 11:24

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко приїхав у Чернівці. Ключова зустріч поїздки — відкрита розмова з головами 33 ОТГ Чернівецької області.

Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА, у "будинку з левами" Зубко спільно з в.о. голови обласної державної адміністрації Михайлом Павлюком та заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Левом Парцхаладзе поклав запалені лампадки та квіти до стенду Героїв Небесної Сотні та стели Героїв. Пізніше відбулася робоча зустріч посадовців.

З самого ранку Геннадій Зубко зустрівся з усіма головами ОТГ Чернівецької області. І окремо подякував тим громадам, які приєднали населені пункти вже після об'єднання.

"Процес укрупнення і консолідації позитивно впливає на розвиток громад. Чернівецька область має гарний результат формування ОТГ. Це той фундамент, який має бути основою держави. Там, де є громади, там є можливість рухатись" - зазначив Геннадій Зубко. 

Геннадій Зубко приділив значну увагу питанням децентралізації, яка сприяє консолідації населення України та Чернівецької області зокрема: «Якщо ми хочемо бути частиною НАТО та ЄС, ми повинні досягнути того рівня внутрішнього розвитку, який є в Польщі, Румунії, Угорщині та інших країнах-членах Євросоюзу. Вважаю, що за рахунок реформи децентралізації ми змінюємо менеджмент держави. На сьогодні 77,6% населення країни проживає в ОТГ, які займають 82,5% території держави».

Віце-прем`єр-міністр також наголосив на доцільності проведення реформи у сфері охорони здоров`я: йдеться про створення сільських мереж амбулаторій – побудову 517 нових амбулаторій, закупівлю 580 службових автомобілів та розвиток телемедицини.

«Важливим фактором для Чернівецької області є транскордонне співробітництво. Буковина є учасником 3-х міждержавних проектів: Стратегії ЄС для Карпатського регіону, Стратегії ЄС для Дунайського регіону та Ініціативи Мінрегіону «Карпатська мережа». Гадаю, це хороший приклад співпраці нашої держави з європейськими країнами і такі двосторонні діалоги дають змогу різним регіонам України отримати якісний досвід співпраці», – наголосив Геннадій Зубко.

«Реформа децентралізації має стати незворотною і черговим ключовим кроком мають стати внесення змін до Конституції України. Зокрема, щодо остаточної передачі повноважень виконавчої влади на місця — громадам і створення префектур», — наголосив Геннадій Зубко.

 Успіхи реформи децентралізації підтверджені реальними прикладами, один з них – Глибоцька ОТГ у Чернівецькій області.

«Сьогодні маємо тенденцію до об`єднання громад. Думаю, якщо громада працює і до неї хочуть долучитись інші – це є досить хорошим результатом, наслідки якого є уже видимі. Проаналізувавши градацію того, що з 2015 року має місцеве самоврядування і що мало до цього часу, можу сказати, що раніше це було безресурсне, обділене повноваженнями самоврядування з постійними наклепами людей на різні проблеми. У 2015 році бюджет Глибоцької селищної ради складав 4,8 млн. грн, 2016 році – 22 млн. грн. власних надходжень, 2017 – 32 млн. грн., 2018 – 47 млн. грн. Ось що, на мою думку, є основним результатом децентралізації», – підкреслив голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк.

 Дві цілі наразі стоять перед нами: індекс людського розвитку, освіта, охорона здоров'я та індекс спроможності громад, зауважив Зубко.

Зараз працюють над тим, щоб добре розвивалася освітня мережа у громадах та первинна сільська медицина.

Урядовець заявив, що всі голови ОТГ «заряджені» реформою, всі точно хочуть бачити перспективи розвитку своїх громад, планувати на 3-5 і більше років. У свою чергу голови об’єднаних громад підтримали курс щодо продовження децентралізації і євроінтеграційного руху України на майбутнє.

В.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк наголосив, що Перспективний план розвитку Чернівецької області на 2019-2021 роки є відкритим для пропозицій громадян: «Відрадно, що з 2015 по 2018 рік нам вдалось залучити по інфраструктурній субвенції більше 150 млн. грн. – це понад 200 проектів. Тому маємо спільно працювати як і в контексті реформи децентралізації, так і розвитку нашої Чернівецької області».

Програмою передбачена лекція для студентів ЧНУ ім. Ю.Федьковича на тему «Реформа децентралізації в Україні», а також відвідування новозбудованої амбулаторії в рамках програми «Доступна первинна медицина у сільській місцевості».

Геннадій Зубко розпочав свою лекцію «Реформа децентралізації в Україні» для студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю.Федьковича з пропозиції відмовитися від академічного спілкування, а вільно поспілкуватися про адмінреформу. 

"Реформа фактично зшиває країну, показує, як залучати інвестиціі і в тому числі підтримувати молоді кадри. Ваші спеціальності є найбільш потужними, бо Україна сьогодні не може бути в ізоляції, нам бракує кадрів для роботи в міжнародних фондах. Так само потрібні якісні кадри для роботи у громадах" - запевнив студентів віце-прем’єр-міністр.

Окрім цікавих думок та важливої інформації, Геннадій Зубко приніс студентам подарунки. Він дарував книги за найкращу відповідь на його запитання, також презенти отримували найактивніші  студенти. 

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр буде сьогодні у с.Валя Кузьмина  Волоківської ОТГ, відвідає села Остриця, Рідківці. 

Фото: Максим Козменко, ІА АСС

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1