'Вітіної тисячі' вистачить лише для 51 тисячі буковинців, тим часом 'юліну' отримали 165 тисяч мешканців краю

"Вітіної тисячі" вистачить лише для 51 тисячі буковинців, тим часом "юліну" отримали 165 тисяч мешканців краю

10.04.2012, 01:56

Як поінформував начальника управління Національного банку України в Чернівецькій області Богдан Ковч, зараз ведеться підготовча робота для проведення виплат, і першим етапом цієї роботи стало проведення з 2 квітня цього року актуалізації вкладників. Актуалізація даних, за його словами, здійснюється стосовно вкладників, які не отримали протягом 2008 року компенсаційні кошти в межах проіндексованих заощаджень та дані про яких внесено до «Реєстру вкладників заощаджень громадян» до 1 січня 2012 року. Виплати будуть проводитись шляхом зарахування відповідної суми коштів на національну картку. «Такий спосіб виплати компенсацій має свої переваги, серед яких, зокрема, безкомісійне обслуговування картки, можливість переказу всієї суми або частини її на депозитний рахунок Ощадбанку з нарахуванням підвищених відсотків, отримання коштів готівкою в мережі відділень та банкоматів Ощадбанку на всій території України без комісії», відзначив Богдан Ковч. Також національна картка дає змогу отримувати знижку від 10 до 15% у торговельних закладах, використовуючи її як дисконтну, сплачувати комунальні платежі у мережі відділень Ощадбанку без комісії, зараховувати пенсії на картковий рахунок.

«Станом на 1 січня в області до реєстру вкладників заощаджень громадян внесено 233 тис. осіб-вкладників, з яких 165 тис. громадян уже отримали компенсаційні кошти у 2008 році. Для виплати у цьому році є 51 тис. осіб», сказала начальник філії Чернівецького обласного управління АТ «Державний ощадний банк України» Ганна Теслюк. Щодо порядку отримання інформації про місце і час актуалізації даних для вкладників, Ганна Теслюк повідомила, що здійснюватиметься вона за віковими категоріями. Так, для вісімдесятирічних громадян і старше актуалізація проходитиме з 2 по 20 квітня, чий вік становить 70 – 79 років з 21 квітня по 20 травня, 60 – 69 років з 21 травня до 20 червня, 50 – 59 років з 21 червня до 20 липня і для громадян до 50 років з 21 липня цього року.

В контакт-центрі Ощадного банку вже актуалізували свої дані 14 буковинських вкладників, які мають право на отримання компенсаційних виплат у 2012 році. Про це повідомила Ганна ТЕСЛЮК, начальник філії Чернівецького обласного управління АТ «Державний ощадний банк України» 9 квітня.

- До п’ятого квітня зі зв’язком з контакт-центром банку були певні проблеми. Але згодом все наладилося і вкладники тепер мають змогу зателефонувати на гарячу лінію Ощадного банку і актуалізувати свої дані. Нині вже отримали інформацію про час відвідування відділень банку для звірки своїх даних в реєстрі вже 14 буковинських вкладників. 

- Йдеться про кількість вкладників колишнього Сбербанку СРСР, яким виповнилося 80 років і більше, - пояснили МБ в обласній філії банку. – Оскільки до 20 квітня можуть вільно звертатися вкладники саме цієї вікової категорії.

За словами Ганни Теслюк, в установі Ощадбанку вкладника буде повідомлено про місце і час отримання картки із зарахованими на неї компенсаційними коштами, які можна буде отримати готівкою в мережі банкоматів Ощадбанку. В Чернівецькій області станом на сьогодні функціонує 18 банкоматів та 45 терміналів Ощадбанку, ще 70 терміналів буде встановлено упродовж року.

Джерело: прес-служба ОДА, molbuk.ua