«Він живе літературою, і в цьому його сила»: до Чернівців з презентацією книг завітав письменник Степан Процюк (ФОТО)

«Він живе літературою, і в цьому його сила»: до Чернівців з презентацією книг завітав письменник Степан Процюк (ФОТО)

29.12.2016, 11:25
27 грудня з презентацією найновіших своїх книг до Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського завітав Степан Процюк, якого називають одним із найконтроверсійніших сучасних українських письменників. Про це повідомляє кореспондент БукІнфо
 
Символічно, що Степан Процюк розпочав свій літературний 2016 рік з муніципальної книгозбірні (зустріч відбулася 25 січня), і завершив його інтелектуальною презентацією психологічного дискурсу також тут.
 
Упродовж зустрічі мова пішла про нове видання одного з найпопулярніших романів Степана Процюка «Інфекція» (Дискурсус, 2016), а також про роман «Під крилами великої Матері», про повісті для підлітків «Полянами і хмарочосами» та «Варвари».

У доробку Степана Процюка є ще психологічна трилогія «Марійка і Костик», «Залюблені в сонце» та «Аргонавти». Це перша спроба письменника написати для дітей, і як показує час – дуже вдала, адже вже й шкільна програма ознайомлює підлітків з цими творами. Ця тематика на часі, адже майбутнє за молоддю, тому автором створено ще одну важливу повість «Варвари». У творі відкривається недалеке українське минуле, з дикістю радянського тоталітаризму, допитом сільських школярів у каральних органах влади, варварською ненавистю до корінного населення і першим коханням. Саме це допоможе юним українцям, та й не тільки їм, по прочитанню книги краще зрозуміти дідусів і бабусь, своїх батьків, а відтак і самих себе, більше того, це відкриє осмислення ситуації до якої ми може знову прийти, якщо будемо байдужими. Приємним є те, що повість «Варвари» вже яскравіє на обрію здобутків Степана Процюка і, сподіваюся, буде ще одним поштовхом для читачів, який принесе радість та захоплення, а також заставить подумати і зрозуміти важливі речі, - повідомляє сайт http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/.
 
Ще однією несподіванкою під Новий Рік став перевиданий найпопулярніший роман автора «Інфекція», на обкладинці якого красується одна з нагород Степана Процюка «Золотий письменник України». Ще років 20 тому Іван Дзюба висував цей твір на здобуття Шевченківської премії і писав у листі до автора, що цей роман має прочитати кожен українець. Це книга, яка нині потребує нового прочитання і якої потребує нинішній читач. Видавець, щоби нагадати про книгу, наводить частину передмови до неї Василя Шкляра:

«Інфекція» Степана Процюка – це жорстокий роман про дефіцит нашої національної імунної системи. Це роман про епідемію, яка наскрізь пронизала суспільство. Тому цей твір – дзеркало-безодня, в яке страшно дивитися. А раптом із його темних глибин випливе твоє обличчя?..»
Перевидання славнозвісного роману «Інфекція» доводить, що щось вдале потребує постійного оновлення і вдосконалення, це я не про начинку, а про обгортку, хоча є думки і щодо цього – можете пошукати на літературних інтернет-майданчиках. Та все ж цей роман наштовхує на роздуми та сколихує щось десь дуже глибоко, що залишилося ще живим, - повідомляє сайт http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/.
 
Поділився також Степан Процюк враженнями від зустрічей із французькою аудиторією, оскільки лише днями він повернувся з Парижу: «Мене справді зачарував Париж як місто – воно красиве, воно надзвичайне. Але в літературному плані (кажу це абсолютно щиро і можу багато разів повторити) – мені найголовнішим є мій читач, і не важливо – з Парижу він,а чи з віддаленого села. Це щиро. Вважаю, що українці мають аж надмірний пієтет перед чужоземним, причини в нашому комплексі меншовартості. Чужоземне здається престижним і якісним, чому ж не цінуємо своє? Наша література на достатньо високому рівні…».
 
«Степан Процюк – він живе літературою, і в цьому його сила. Він щирий в цьому, але то надзвичайно непросто», - зазначила під час зустрічі поет і літературознавець Світлана Кирилюк.
 
 
 
 
 


Іванна СТЕФ'ЮК, БукІнфо (с)
Фото автора
1