Патрулі Нацгвардії заступили на чергування у Чернівцях

Патрулі Нацгвардії заступили на чергування у Чернівцях

01.08.2019, 22:49

Сьогодні, 1 серпня, з військовослужбовцями НГУ проведено інструктаж щодо виконання ними завдань з охорони громадського порядку.

 Нагадаємо, що відповідне доручення про залучення сил та засобів Нацгвардії до самостійного патрулювання населених пунктів країни наприкінці липня 2019 року підписав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Зокрема, спільний інструктаж для патрулів провели начальник управління превентивної діяльності Національної поліції Святослав Кішлар, заступник командира ІІ стрілецької роти ВЧ 1241 НГУ Алім Щербан та представники патрульної поліції в Чернівецькій області. При цьому зауважили на дотриманні законності та заходів особистої безпеки.

 Під час патрулювання гвардійці відповідно до Закону України «Про Національну гвардію України» екіпіруватимуться та озброюватимуться спецзасобами та штатною зброєю.

Крім цього, планування маршрутів патрулювання проводитиметься переважно в місцях масового скупчення людей, а також в районах зі складною оперативною обстановкою.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України «Про Національну гвардію України» гвардійські патрулі під час залучення до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію».

Зокрема, у статті 31 закону передбачений такий перелік превентивних заходів:

-перевірка документів особи;

-опитування особи;

-поверхнева перевірка і огляд;

-зупинення транспортного засобу;

-вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;

-обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

-проникнення до житла чи іншого володіння особи;

-перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

-застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

-перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

-поліцейське піклування.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області

ДОВІДКОВО:

З 1 серпня військовослужбовці Національної гвардії виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку у складі самостійних піших патрулів. До цього гвардійці несли службу виключно спільно зі співробітниками Національної поліції. Про це повідомив перший заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Він зазначив, що виконання функцій з охорони громадського порядку, забезпечення захисту та охорони життя, здоров’я, прав, свобод і законних інтересів громадян цілком відповідає основним завданням Національної гвардії України, визначеним у законодавстві. Відповідне доручення про залучення сил та засобів Нацгвардії до самостійного патрулювання населених пунктів країни наприкінці липня 2019 року підписав Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Літо – період активних відпусток, характеризується більшою кількістю людей, зокрема дітей, на вулицях міст та сіл. Це потребує додаткових сил правоохоронців, зокрема з точки зору превенції порушень громадського порядку та злочинів», - додав перший заступник Міністра внутрішніх справ.

Сергій Яровий повідомив, що на чергування заступили понад дві тисячі військовослужбовців Національної гвардії. Вони несуть службу в складі 593 патрулів, з яких: 317 самостійних піших, 104 на патрульних автомобілях, 172 – спільні з поліцейськими, 68 – зі службовими собаками.

«Патрулі Нацгвардії несуть службу у 175 зонах оперативного реагування. Їх розстановку та функціонал визначає начальник відповідного територіального підрозділу Національної поліції в залежності від оперативної криміногенної ситуації», - сказав перший заступник глави МВС.

1