Відомий краєзнавець запропонував своє прочитання таємничого напису

Відомий краєзнавець запропонував своє прочитання таємничого напису

09.10.2013, 01:00

"Березневе пиво із чернівецької парової броварні" - таким був напис на фасаді дитячого притулку на вул. Головній, про виявлення якого нещодавно повідомили чернівецькі ЗМІ.

Будівельники, які ремонтували приміщення, помітили напис і повідомили про це в редакцію однієї з чернівецьких газет. "Будівельники у п’ятницю після обіду помітили цей напис, пізніше його розчистили. Не знаємо, якою мовою там написано, але, гадаю, воно має якусь історичну цінність, - каже molbuk.ua директор притулку Жанна ЯНЧУК. Керівник закладу розповіла, що в старих документах згадка про приміщення, в якому зараз притулок, датується ще 1924 роком. Але, ймовірно, ця будівля ще старша – судячи із цегли, цей будинок ще з австро-угорських часів.

Своє трактування цього конкретного напису запропонував відомий краєзнавець Сергій Осачук. Водночас він не обмежився лише одним цим випадком, а запропонував ширше подивитися на ці своєрідні "емоційні ланки ланцюгу пізнання історії Чернівців".

- Відголосками давно минулих епох виринають час від часу на облуплених чернівецьких фасадах різного роду написи, навколо яких щоразу виникає суспільний чи інформаційний резонанс із загадковими версіями що вони могли б означати. - Написав історик  Сергій Осачук на своїй сторінці у ФБ.

- Вершиною курйозного історизму є віднайдене слово на фасаді будівельного магазину на вул. Заньковецької - "Pentru".

Хоча лідерами в стінографії минулого є написи на вул. Горького, Лисенка та при вході до бюро перепусток Нацбанку на Кобилянській, а майоліко-масляні композиції на вул. 28-го червня взагалі поза конкуренцією.

Серед багатьох заново зафарбованих варто згадати написи на їдиш на корпусі медичного коледжу та розкішного лицаря в обладунках на Німецькому домі.

Але мотивів для нових картин Олега Любківського ще багато, як то колишній ресторан на вул. Чкалова чи щойно в медіа розрекламований фасад дитячого притулку на вул. Головній. Щодо останнього, то напис на ньому очевидно звучав - Märzenbier aus der Czernowitzer Dampfbrauerei (Березневе пиво із чернівецької парової броварні).

Поряд із каналізаційними люками, маскаронами, зруйнованими памятниками, ці стінографічні сліди минулого є емоційними ланками ланцюгу пізнання історії Чернівців".

1