Відома актриса зізналася, що хоче плакати через Буковину

Відома актриса зізналася, що хоче плакати через Буковину

30.03.2013, 00:13

В обласному музично-драматичному театрі ім. О.Кобилянської відбулися урочистості з нагоди Міжнародного дня театру.  Храм Мельпомени у Чернівцях завжди із задоволенням відвідують буковинці та гості обласного центру. В свято кращим працівникам обласного музично-драматичного театру вручили почесні грамоти обласної державної адміністрації. Найвищою відзнакою крайової влади було вшановано  і гостю театрального свята у Чернівцях - народну артистку України Валентину Зимню. В рамках урочистостей з нагоди професійного свята відбувся її ювілейний творчий вечір.

Відома українська актриса, професор Київського національного університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого Валентина Зимня розповіла, що її творчий шлях розпочався саме зі сцени Чернівецького театру, з яким вона ніколи не поривала творчих зв’язків. Валентина Зимня і її вихованці зі столичного вишу показали буковинцям  уривки з класичних українських творів. Аншлаг, овації вдячних чернівецьких глядачів були віддякою колективу театру і столичним гостям за яскраве непересічне дійство.

А перед тим Валентина Зимня поспілкувалася з журналістами, розповіла своє бачення акторської справи, ставлення до сучасного мистецтва, а найголовніше це те, що вона відкрила завісу свого життя, як з майбутнього хірурга стала відомою актрисою.

Валентина Зимня, народна артистка України: «Це п'єса, колись Карпенко-Карий назвав її теж "Земля", але це люди вигодувані цією землею, відїжджають, кидають її. Він повертається з Києва, з ним же уже "розговаривать невозможно". Він уже на ви і він пригадує хто ви, чи ми десь зустрічались. Це уже віками у нас, не від сьогодні».

Саме так виглядає уривок з дипломної роботи студентів Валентини Іванівни Зимньої і, безперечно її коментар і ставлення до п'єси "Суєта" за Карпенком-Карим, яка, до речі, теж спочатку мала назву "Земля". Ця народна артистка розпочала свій творчий шлях з нашого Чернівецького театру, а однією з її перших ролей була у виставі "Земля", але вже за Ольгою Кобилянською.

Валентина Зимня, народна артистка України: «Театр - це праця колективна. Коли людина себе реалізовує, всеодно вона себе любить, вона себе стверджує, а тут я обмежена тим, що я залежу від партнера, від режисера, від погоди, бо сьогодні прийде глядач чи ні, Бог його знає, від всього. Але головне це те, що це праця колективна. Я приходжу в театр, рідний такий мені, який я знаю з дитинства, театр Франка, я всіх їх люблю, а працювати могла тільки тільки тут, ну що ти можеш зробить. Повірте, що я кажу це щиро і я не кривляюсь».

Дійсно щиро, адже актрисою мріяла стати з дитинства, але позаяк у післявоєнні часи у популярності були медичні працівники, її близькі вмовляли стати хірургом. Не дарма ж мама побувавши лише один раз у Чернівцях, закохалася у наш толерантний край, покинула все у столиці і згодом перебралася до Буковини, де й досі готують чимало медиків. Юна Валентина Зимня таки закінчила підготовчі курси при медичному інституті у Чернівцях, але потім знову подалася до Києва, щоб вступити до акторського ВУЗу. На прослуховуванні не вірила у свої сили, адже її конкурентками були, як сама зазначає, красиві, довгоногі дівчата, а вона непримітною, але впертою.

Валентина Зимня, народна артистка України: «Мабуть, у кожного в життя бувають моменти, коли трапляється щось таке, в що важко повірити. Думала, Господи, такого бути не може, це я пройшла чи що? Документів немає, нічого немає, от на чистому слові пройшла».

У 1950-му році Валентина Зимня ступила на сцену Чернівецького муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської, звідси розпочалась її кар'єра.

Валентина Зимня, народна артистка України: «Я дуже вірю в Буковину, вірю в її якусь цнотливість. Я сюди приїжджаю, серце забилось, хочеться плакати. Ну що ти будеш робити, воно рідне. Це велика артистка для нас, вона заслуговує таким своїм творчим життям. Це актриса, вона починала саме на наших помостках, на нашій сцені, тут була її перша сходинка до майбутньої кар'єри. Ми маємо честь її знову бачити на нашій історичній і відомій.

Міжнародний день театру у Чернівцях пройшов із захопленням, як для акторів, так і для глядачів. Повна зала поціновувачів акторського мистецтва і звичайно ж людей, які все своє життя подарували сцені, усі мали змогу почути настанови легенди і корифея Чернівецького театру - Валентини Іванівни Зимньої.

Генрієтта Беух. Телеканал "Чернівці".
http://mtrk.com.ua/news/22946-2013-03-28-16-04-14.html

1