Відновити книгарню 'Кобзар' в старому приміщенні неможливо

Відновити книгарню "Кобзар" в старому приміщенні неможливо

18.04.2014, 00:00

Громадський активіст Павло Колядинський, який ініціював чергову спробу поверути книгарню "Кобзар" на Центральну площу, оприлюднив відповідь Чернівецької міської ради щодо перспектив  цієї безнайдіної справи. Резюме: перспектив жодних))

Після громадської акції під колишнім "Кобзарем" у мережі з'явилися звинувачення на адресу голови Чернівецької міської ради  Віктора Павлюка про те, що нібито саме за часів його мерства книгарню "Кобзар" було передано в оренду з правом викупу.

Підставою для продажу приміщення книгарні "Кобзар" нібито стали два рішення 1993-го року, напряму пов'язані з тодішнім головою Чернівецького міськвиконкому паном Віктором Павлюком: 1. Передача (на його прохання) приміщення з обласної в міську комунальну власність; 2. Передача ним приміщення в оренду З ПРАВОМ ВИКУПУ та ще й з продажем рухомого майна комунальної книгарні (тобто залишків книжок та старих стелажів). Через кілька років ВСІ такі орендарі отримали право безперешкодного першочергового викупу орендованих приміщень, що й було зроблено вже за правління Миколи Федорука. 

Інформацію одразу спростували. 

Саме приміщення було передано на баланс міської ради з обласної комунальної власності лише в 1993 році. Рішеннями обох рад окремо. За пропозицією В. Павлюка (голова міської ради 1991-1994), у рішенні міської ради прописано "із збереженням цільового книжкового призначення". Після 1994 р. В. Павлюк не працював у міській раді. У кінці 1990-х рр. приміщення на аукціоні взяли в оренду люди, які  у подальшому змінили це цільове призначення. З відома (чи без) конкурсної комісії чи депутатів міської ради - це окреме, інше питання. Міська рада до 1994 р. виконала свої ЗОБОВ'ЯЗАННЯ у повному обсязі. 

На місці Кобзаря спочатку торгували книжками, а потім капцями, біжутерією, золотом, а тепер банк "братньої" країни. Рішення обласної і міської рад було порушено у кінці 1990-х рр.

   Нагадаємо, що кілька років тому облорганізація ВО «Свобода» поширила з цього приводу заяву наступного змісту:

   ЧЕРНІВЕЦЬКА «СВОБОДА» ПОГРОЖУЄ МЕРОВІ АКЦІЯМИ ГРОМАДСЬКОЇ НЕПОКОРИ І НЕ ТІЛЬКИ / (Новини)

   Голові Чернівецької міської ради Федоруку М.Т./ Засобам масової інформації (для оприлюднення)/ Голови Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталія Мельничука/

З А Я В А.

   В центрі міста в кількох метрах від Вашого кабінету в приміщенні магазину «Кобзар» — незмінному ще з радянських часів українському культурно-мистецькому центрі — продають ВЗУТТЯ.

   Цинізм не в тому, що власники приміщення допустили до такого стану речей  (приватний власник може мати своє бачення використання своїх торгівельних площ), а в тому, що Ви, обіцяючи ще до урочистостей з нагоди 600-річчя Чернівців, що ситуація з відкриттям мистецько-культурного центру в приміщенні магазину «Кобзар», так би мовити, справа честі, нічого не зробили, щоб весьма фактично вирішити з власником приміщення магазину питання функціонування українського культурно-мистецького центру.

     Якщо вже так сталося, що приміщення передано в приватну власність, то навіть з урахуванням цього у місцевої влади завжди є можливість зацікавити власника таким чином, щоб профіль торгівлі відповідав призначенню його як книгарні та культурно-мистецького центру.

     Вимагаємо від Вас якнайшвидше знайти час для зустрічі з власником цього приміщення, обговорити питання функціонування в приміщенні магазину «Кобзар» книгарні, культурно-мистецького центру та закрити цю провокативну тему раз і назавжди.

     Якщо до 9 березня, моменту відзначення 195 річниці від дня народження українського Кобзаря — Тараса Григоровича Шевченка ви не зустрінетеся з власником магазину та разом не вирішите це питання, і в магазині і надалі будуть продавати ВЗУТТЯ, то Чернівецька обласна організація ВО «Свобода» залишає за собою право проводити стосовно цього акти громадської непокори, наголошуючи про відповідальність влади за такий стан речей з «Кобзарем», і не тільки …

     Голова Чернівецької обласної організації    Всеукраїнського об’єднання «Свобода»    Віталій МЕЛЬНИЧУК

2009 рік

1