Відновлення двох алей, інфраструктури та благоустрій: у Клічука планують до кінця року освоїти на Руському цвинтарі майже 1,7 млн грн

Відновлення двох алей, інфраструктури та благоустрій: у Клічука планують до кінця року освоїти на Руському цвинтарі майже 1,7 млн грн

17.09.2021, 15:12
Декілька слів про КП Історико-культурний заповідник «Кладовище по вул. Зеленій».
 
- Всім відомо, даний об’єкт внесений до переліку туристичних маршрутів нашого регіону. Міська влада збереже та відновить заповідник. Нами розроблена та на даний момент прийнята сесією міської ради концепція розвитку комунального підприємства «Історико-культурний заповідник Кладовища по вул. Зеленій», на майбутню сесію міської ради буде подана на затвердження програма, яка на даний момент вже розроблена, - розповів заступник Чернівецького міського голови  Ігор Крохмаль.
 
- Цього місяця проводимо тендерні процедури на роботи з відновлення двох алей заповідника.
 
- І загалом до кінця року планується освоїти близько 1,7 млн.грн. бюджетних коштів, які будуть спрямовані на відновлення інфраструктури та благоустрій. 
 
Тему розвинув Чернівецький міський голова Роман Клічук:
 
- Найбільше у Східній Європі єврейське кладовище і найбільш захаращене.
 
Відвідав разом із заступником Ігорем Крохмалем МКП «Історико-культурний заповідник Кладовища по вулиці Зеленій». Вразила краса навколо. Але ця краса недоглянута. Все через відсутність коштів на адекватне утримання єврейського кладовища.
Як розповіли працівники, охоронцям щоночі доводиться ловити любителів «відпочинку» на єврейському кладовищі, які розпивають алкогольні напої, нищать лавиці і надгробки. Нищать і огорожу. А в деяких місцях вона взагалі відсутня. Тому аби зберегти єврейське кладовище, будемо шукати гроші на виготовлення проєктно-кошторисної документації для встановлення огорожі по усьому периметру кладовища.
 
Окрім того, виділено кошти (1 млн. 700 тисяч гривень) на реставрацію двох алей. Звичайно, це крапля в морі, але це початок.
 
Загалом, вважаю, що наші кладовища на вул. Зеленій не поступаються ні історичною, ні культурною цінністю Личаківському.
 
Наразі ми розробляємо проєкт розвитку історико-культурного заповідника. Адже він є не тільки пам’яткою культури, а й святинею для родичів людей, які тут поховані. А отже, маємо зробити все можливе, щоб відвідати заповідник приїжджали туристи, приходили містяни і вихідці з Чернівців, і щоб стан єврейського кладовища свідчив про нашу повагу до пам’яток, власної історії і до чернівчан, минулих поколінь і прийдешніх.
 
P.S. Відео красномовно демонструє унікальність кладовища, котре ми мусимо відновити.
1